Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Allhelgona

Under allhelgonahelgen minns vi på ett särskilt sätt våra döda. Gravarna smyckas med blommor och ljusen brinner i skymning och mörker. Du som i år inte kan besöka en kyrkogård kan beställa ljuständning av oss.

Allhelgona är den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som stått oss nära. Många väljer att besöka en kyrkogård eller en kyrka under Allhelgonahelgen.

Vi kan tända ett ljus åt dig som själv inte kan

Ljuständning på grav eller i minneslund

Vi kan hjälpa dig med  ljuständning på en grav eller i en minneslund under Allhelgonahelgen om du inte själv har möjlighet.

På Hovdestalunds kyrkogård tänder vi ditt ljus på såväl gravar som i minneslunden. På alla andra kyrkogårdar i Västerås tänder vi ljuset i minneslunden.

Ljuständningen är kostnadsfri och är vårt sätt att ge extra stöd till dig som behöver det. Ljusen tänder vi någon utav dagarna inför Allhelgona och har en brinntid på ca fem dygn. På Hovdestalund har vi bara möjlighet att tända ett ljus per grav.

Ljuständning kan beställas mellan den 8 oktober-27 oktober.
Gör din beställning här.
Du kan också ringa växeln på 021-81 46 00 så hjälper vi dig.

Ljuständning i Korsets kapell som digital sändning

Av omtanke för dig ser vi även i år till att tillgängliggöra den uppskattade ljuständningen i Korsets kapell. Detta genom att personal och ideellt engagerade ungdomar på plats kostnadsfritt tänder ett ljus åt dig som så önskar. Ljuständningen sker mellan kl. 15-19 både den 5 och 6 november.

Så får du ditt ljus tänt
Ljuständningen sker kl. 15-19 den 5 och 6 november och visas på Facebook samt på fasaden till Korsets kapell.
Du önskar enkelt din ljuständning genom att lämna en lapp i brevlådan vid Korsets kapell under dessa tider, via sms eller via vår Facebooksändning av ljuständningen.
Du som vill kan också få en bön, vers eller hälsning uppläst i samband med ljuständningen.
Mer detaljerad information publiceras närmare Allhelgonahelgen.

Årets ljuständningar i Korsets kapell innebär att du som vill tända ett ljus själv inte kan göra det just på denna plats.

För dig som vill tända ett ljus själv

Många av Västerås kyrkor håller extra öppet i samband med Allhelgona för dig som själv vill tända ljus eller på annat sätt minnas. Självklart finns också personal på plats för dig som behöver någon att prata med.
Fredagen den 5 november har Västerås domkyrka nattöppet till kl 01.00. Alla öppettider och andra aktiviteter hittar du i kalendern eller här!

Minnesgudstjänster

De som mist en närstående under året bjuds särskilt in till en minnesgudstjänst under Allhelgonahelgen. Gudstjänsten präglas av stillhet, bön och ljuständning.
Du hittar programmet för Allhelgonahelgen här.