Ett bröd ligger i en hög med olika grönsaker.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Matinspiration från Vännäs församling!

Nyhet Publicerad Ändrad

Konfa-gruppen Himmel & pannkaka som huserar i församlingsgården i Vännäsby både lagar spännande mat och bakar gott! Klicka här så kan du läsa mer om recept och inspiration! Sidan fylls på eftersom, så återkom gärna.

Grön ärtsoppa med krispiga krutonger

Ingredienser för 4 portioner:

  • 2 tsk oja
  • 1 st skalad och hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 4 st skalade potatisar
  • 400 gram frysta gränsa ärtor
  • 7 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl creme fraiche
  • salt och peppar
  • Tärnat bröd och en klick smör till krutonger. 

Gör så här:

  1. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken.
  2. Skär potatisen i små bitar.
  3. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärningarna. Låt koka upp och sjud i några minuter. Tillsätt ärtor och koka några minuter till. 
  4. Tillsätt creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer, rör om och håll varmt. 
  5. Smält lite smör till krutongerna och stek brödbitarna tills de är gyllene. Servera!

Mörkt hälsobröd

Ingredienser till 1 bröd:

  • 4 dl filmjölk
  • 2,5 dl havregryn
  • 3 dl rågsikt
  • 0.5 dl linfrön
  • 0.5 dl solroskärnor
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 msk bikarbonat eller 2 msk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl lingonsylt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser. Börja med de torra ingredienserna. 
  2. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform så det sticker upp över kanten. 
  3. Fyll formen och ställ in i en kall ugn. sätt på 225 grader. 
  4. Grädda 45 minuter i mitten av ugnen, lägg ugnsfolie över brödet efter halva tiden (så bränns inte brödet). 

Tema: Alla hjärtans dag

Bönchili med majskräm och tortillabröd(receptet kommer från Portionen under tian)

Bönchili

  • 1 st gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 st grön chili
  • 1 msk spiskummin
  • 4 dl krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk socker
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk chipotle
  • 8 dl valfria bönor
  • 0.5 st lime, saften
  • 2 msk koriander, fryst
  • 1 msk persilja, fryst
  • Salt & peppar
  • Olja att steka i

Majskräm

  • 225 g majs, fryst
  • 0.5 st grön chili
  • 50 g smakrik ost, riven
  • 0.5 st lime, saften
Foto: Gunnel Nygren

Gör så här:
Bönchilin: Hacka lök och vitlök fint.
Kärna ur den gröna chilin och hacka
fint. Hetta upp ett par matskedar olja
i en stor kastrull/gryta. Fräs löken
mjuk tillsammans med spiskummin
och chili i ett par minuter. Se till så att
det inte bränns. Slå på krossade
tomater och vatten. Lägg i vinäger,
socker, kakao och chipotle och låt
sjuda i ca 15 minuter. Lägg i bönorna,
saft av lime och de frysta kryddorna i
grytan och låt sjuda i ytterligare 15-20
minuter. Det ska inte koka nu, för då
kan bönorna kokas mjöliga utan bara
sjuda på svag värme. Smaka av med
salt och peppar.

Majskrämen: Rosta majskornen i en
torr stekpanna tillsammans med
resterande halva gröna chilin tills
majsen har fått lite färg. Mixa majsen
med ost till en kräm. Pressa i lime
och smaka av med salt och peppar.

Servera bönchili med majskräm och
tortillabröd, tacochips och sallad.

--------------------------------------

Rund kärleksmumskaka (ca 12 bitar)

  • 3 ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 0.5 dl kakao
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 125 g smör, smält
  • 1 dl mjölk

Glasyr

  • 50 g smör, smält
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 3.5 dl florsocker
  • 1 msk starkt kaffe
  • ev. lite vatten
  • kokosflingor att strö över som garnering.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda
    kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med
    smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
  2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
  4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa
    mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
  5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

---------------------------------------------

Följ gärna Vännäs församling på Instagram för mer bilder och mattips och inspiration från Himmel & pannkaka! Intagram: vannasforsamling

Foto: Gunnel Nygren

Här nedan kan du ladda ner och skriva ut recepten: