Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Vallentuna församling Besöksadress: Mathiasgården, Kyrkvägen 4, 18630 Vallentuna Postadress: Kyrkvägen 4, 18630 Vallentuna Telefon:+46(8)51186200 E-post till Vallentuna församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Själastugan

Gamla Brygghuset har blivit Själastuga - välkommen in!

Öppettider i juni
Onsdag 27/6: kl 13.30-15.30

Fredag 15/6, 29/6: kl 10.30-12.30

Fr o m 1/7 hänvisar vi till Sommarcaféet i Klockargårdens trädgård.
Öppet: måndag-fredag, kl 10.00-15.00

Själastugans öppettider fr o m 1/8 är inte fastställda ännu.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Den har stått där länge, ingen verkar veta hur länge, men den känns väl förankrad på sin plats, den lilla röda stugan vid promenadstråket nedanför prästgården. Vad jag förstår har ingen någonsin bott där, det har varit en tvättstuga när vattennivån i Vallentunasjön var mycket högre. Det kanske har varit ett ställe för hårt arbete, men kanske också ett ställe där man samtalade med varandra, så som man kan göra medan man arbetar sida vid sida. 

Det är det samtalet som vi nu vill knyta an till när Brygghuset blir Själastuga. Längs pilgrimslederna fanns förr i tiden rast-stugor, som man kallade för själastugor. Platser där man möttes på sin vandring, i olika konstellationer, där folk kom och gick. Jag vet inte om dessa raststugor var bemannade, men när vår själastuga är öppen då finns alltid någon där. Någon som kanske sitter och stickar eller läser eller ritar eller lägger pussel. Oftast är det jag, men ibland kanske någon annan.

Kommer man in, så är man väldigt välkommen, men det krävs inte att man har ett ärende eller att man vill prata om något. Man behöver inte heller tycka synd om den som sitter kvar när man går, för det finns ju något att göra. Man stannar precis så länge man vill. 

Det ska vara ungefär som när jag kom hem från skolan. Mamma stod i köket och lagade mat. Jag slog mig ner vid köksbordet medan hon skalade potatis. Ibland frågade hon: hur har du haft det idag? Och jag berättade vad och hur mycket jag ville. Hon fanns men hon krävde ingen rapport, för hon hade något för händer. 

Jag försöker skapa en liten oas därnere, en viloplats för själen, ett ställe där inget krävs, ett ställe som är så improviserat som våra liv, som aldrig är riktigt färdigt. Ett ställe utan dator och utan klocka, med udda muggar och utan rinnande vatten. 

En plats där tiden går lite långsammare och där trafiken från rondellen och Stockholmsvägen bara hörs lite avlägset. 

Många har kikat in under hösten och berättat sin berättelse om stugan. Den har varit scoutstuga, hembygdsföreningen har hållit till där, det har varit antikbod och ateljé. Jag samlar på berättelser om stugan, har du någon?

Många har också varit inne och berättat lite om sina liv, en ögonblicksbild av eller ett resonemang om hur det är att vara människa och att befinna sig på sin egen pilgrimsresa genom livet. Så kan det komma in någon ny gäst och samtalet får en ny dimension. Liv fogas till liv, perspektiven vidgas. 

På något plan hoppas och tror jag att Gud också finns där, med sin gode ande, och lyssnar och bidrar med sitt – men det kan vi aldrig förfoga över. 

Alla är välkomna in i stugan, barn som vuxen, ledsen eller glad, ensam eller tillsammans med någon annan, för 5 minuter eller så länge man vill. Det finns kaffe och thé, lite småkakor och saft eller vatten. Jag har också en vattenskål för en törstig hund. Den som vill kan fortsätta på en enkel stickning eller hitta en pusselbit, färglägga eller rita, eller ta med sig en bok som man inte vill läsa i ensamhet. Snart ska jag också kunna elda i öppna spisen, då blir det ännu bättre. 

Ni är så välkomna in när ni har vägarna förbi!

Hanne Stichel, präst. Tfn: 08-511 862 23.

Själastugan hittar du nedanför Vallentuna prästgård och öster om Vallentuna kyrka, vid gångvägen ner till Vallentunasjön.

Adress: Kyrkvägen 3, 186 30 Vallentuna