Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Vallentuna församling Besöksadress: Mathiasgården, Kyrkvägen 4, 18630 Vallentuna Postadress: Kyrkvägen 4, 18630 Vallentuna Telefon:+46(8)51186200 E-post till Vallentuna församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Orkesta kyrka - Ett angeläget budskap

Orkesta kyrka är byggd under 1100-talets senare hälft.

Den är typisk för den romanska tidens landskyrkor i Norden.
Orkesta och Markims kyrka liknar varandra. Även här figurerar Gustav Vasa, ättlingar och senare ägare till Lindholmens gård har ofta varit finansiärer och intressenter för kyrkans utsmyckning och modernisering. Från början hade kyrkan ett platt tak, den förseddes med ett valvtak på 1400-talet i samband med att kyrkan byggdes till och förlängdes.

Kyrkan fick också sin utsmyckning med muralmålningar på 1460-talet, även dessa finansierade av änkefrun på Lindholmens gård. Målningarna är enkla och strama, i färger som vi idag uppfattar som grönt, brunt och svart. Målningarna påminner om en lövsal i högsommartid. I triumfbågen finns den bäst bevarade bildsviten som berättar skapelseberättelsen i bilder, från att Gud skiljde mörker från ljus till människans utdrivning ur paradiset.

På 1700-talet moderniserades kyrkan och alla målningarna kalkades över för att tvätta bort det ”mörka och naiva”, som målningarna uppfattades på den tiden. Målningarna togs fram igen i början på 1900-talet. Triumfkrucifixet som hänger i koret är från 1300-talet.

Källor: Svanberg, Jan. Orkesta kyrka

Här kan du läsa mera om Orkesta kyrka.