Information om hur du söker
Här kan du få lite tips om hur du söker på denna sida
Skriv in uppgifter om den du söker i ett eller flera fält. Ett klick på knappen Sök sätter igång sökningen. Alla som passar in på det du skriver presenteras i en ”träfflista” till vänster. Listan kan du sedan sortera efter något av sökfälten. Sorteringen kan göras stigande (ett klick) eller fallande (två klick).
Tänk på att de gravböcker som ligger till grund för det register som publiceras här i många fall har ofullständiga uppgifter. Det går att skriva uppgifter i alla fält och sedan söka. Men risken att du inte får någon träff ökar ju fler fält du fyller i. Detta kan tyckas ologiskt först, men om du registrerar detaljerade uppgifter så kan det tänkas att alla dessa uppgifter inte finns i registret och då får du ingen träff. Å andra sidan om du bara anger tex. ett för eller efternamn kanske du får så många träffar att träfflistan blir för lång att leta i.
Ofta tjänar man också på att inte skriva in ett fullständigt födelsedatum eller dödsdatum, eftersom gravböckerna ofta bara innehåller födelseår eller dödsår. Nedan beskrivs närmare hur du fyller i de olika fälten.
Sökfunktionen är inte känslig för gemener eller versaler. Med andra ord, det har ingen betydelse om du skriver med stora eller små bokstäver.
Träfflistan kan innehålla maximalt ca 100 träffar. Om din sökning resulterar i fler träffar kan du klicka på knappen ”Hämta 100 nya rader” och sedan bläddra framåt med pilknapparna nedanför listan. Du kan då också välja att i stället förfina din sökning genom att ange fler uppgifter i sökfälten.
Förnamn
Skriv in förnamnet på den du söker efter. Registret innehåller samtliga förnamn på de gravsatta. Om du skriver in flera förnamn måste de stå i ”rätt” ordning. Du kan skriva början på namnet och sedan använda tecknet *. Då får du träff på samtliga som har ett förnamn som börjar så som du skrivit.
Efternamn
Skriv in efternamnet på den du söker. Du kan skriva början på namnet och sedan använda tecknet *. Då får du träff på samtliga som har ett efternamn som börjar så som du skrivit.
Ort
Om du vet på vilken ort den du söker är gravsatt, så kan du välja ort här. Detta begränsar urvalet betydligt och ökar dina chanser att hitta den du söker. Så fort du väljer en ort i listan zoomar systemet in på den orten. OBS, att det kan finnas flera förvaltningar som handhar begravningsverksamhet på samma ort. I så fall visas också dessa förvaltningar i fältet Församling. Inom en förvaltning kan det också finnas flera begravningsplatser. I fältet finns samtliga förvaltningar som valt att publicera sina register och kartor på denna webbsida. Det går inte att skriva något annat namn i fältet.
Församling
Om du vet vad församlingen som handhar begravningsverksamheten heter så söker du i detta fält. Observera att församlingsnamnet inte behöver vara lika med ortsnamnet. Så fort du väljer en församling i listan zoomar systemet in på samtliga kyrkogårdar i denna församlings förvaltningsområde. Om du väljer en församling så kan du också se information om församlingen om du klickar på utropstecknet till vänster om namnet. Informationen visas i en egen ruta nedanför sökrutan. Där finns i förekommande fall en länk till församlingen hemsida med mer information om dess begravningsplatser och verksamhet.
Födelsedatum
Födelsedatum anges i formatet ÅÅÅÅMMDD (ÅrMånadDag) utan bindestreck (ex. 19761124). Om du inte vet eller inte vill skriva datumet (för att sökningen skall bli säkrare), skriv då endast årtalet med en * efter.
Dödsdatum
Dödsdatum anges i formatet ÅÅÅÅMMDD (ÅrMånadDag) utan bindestreck (ex. 19761124). Om du inte vet eller inte vill skriva datumet (för att sökningen skall bli säkrare), skriv då endast årtalet med en * efter.
Gravsättningsdatum
Gravsättningsdatum anges i formatet ÅÅÅÅMMDD (ÅrMånadDag) utan bindestreck (ex. 19761124). Om du inte vet eller inte vill skriva datumet (för att sökningen skall bli säkrare), skriv då endast årtalet med en * efter.
Sortering
Sortering kan göras på samtliga fält. Sorteringen kan göras stigande eller fallande. I namnfälten betyder stigande ordning sortering från A till Ö och fallande ordning sortering från Ö till A. I datumfälten betyder stigande ordning att tidigaste datum kommer först i listan och fallande ordning att senaste datum kommer först i listan. Vill du sortera på ett fält så klicka på rubriken en gång. Då blir sorteringen stigande. Klickar du en gång till blir sorteringen fallande.