Kyrkogårdar
Här är sidor för dig när du har frågor som rör pastoratets kyrkogårdar och gravar, till exempel gravskötsel eller gravrättsinnehavare. Visste du att i Valbo-Hedesunda pastorat finns Gästriklands äldsta begravningsplats? För kännedom så har vi börjat få mjöldagg på blommorna. Angripna blommor tar vi då bort från gravarna.
Pastoratets tre olika kyrkogårdar
Var och en med sin unika prägel. Kyrkogårdarna är som öppna historiska arkiv. Hit har alla tillträde. De är ofta indelade i kvarter med olika utformning och karaktär. Växter som klassas som invasiva enligt naturvårdsverket och som inte får spridas i naturen eller gynnas att bli fler är heller inte tillåtna på pastoratets kyrkogårdar. Bilden: Vy över kyrkogården i Valbo med Gävle stadssiluett i horisonten.
Att välja och sköta en gravplats
Vilka regler gäller för en gravrättsinnehavare?
Praktiska frågor om kyrkogårdarna
Hur går en urnnedsättning till, vad är tacksägelse, när ska man ta bort gravlyktan, får jag själv välja plats...
Årstiderna på kyrkogårdarna
Följ arbetet på pastoratets kyrkogårdar under de olika årstiderna. Under vintersäsong skottas de större gångarna, vid gravarna råder vintervila. Se datum här nedan när det är tillåtet att ha gravlyktor mm på gravarna.
Begravningsavgift
Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda i Sverige och har en inkomst. Begravningsavgiften används till att alla människor, oavsett tro och samfundstillhörighet, får en värdig behandling när de avlidit.
Vi söker gravägare
Ser du en grön skylt invid en grav vill vi komma i kontakt med gravrättsinnehavaren.