I St. Lars kyrka står orgeln till vänster om altaret som för gemene man ser ut som vilken orgel som helst men som för ett tränat öga också vittnar om en barock stil. Just det passar utmärkt för Uliana som har fått i läxa att spela Mendelssohns preludium och Fuga nummer 1 i c-moll för sina kurskamrater som sitter bakom henne i kyrkbänkarna och lyssnar.
- Orgel är mitt instrument. Jag har spelat piano sedan jag var väldigt liten och var lite trött på att göra det. I samma veva fick jag möjlighet att prova att spela på orgeln i Oscarskyrkan på Östermalm i Stockholm och jag blev fast på en gång, berättar hon och är glad att hon hittat en möjlighet att få utveckla sitt spelande.
Det råder stor brist på kyrkomusiker. Det behövs 700 nya kyrkomusiker mellan åren 2020–2030, men tyvärr har påfyllnaden per år varit knappt hälften så stor som den behöver vara.
Efter att Marie Cederschiöld högskola i Stockholm i december förra året tog beslutet att upphöra med sin kyrkomusikerutbildning är den nya utbildningen i Uppsala ett välkommet tillskott, speciellt för sökande i Mälardalen. Det märks på de 13 elever, alla från Stockholm och Uppsala, som går den nya kyrkomusikerutbildningen i Uppsala.
Det finns olika vägar för att bli kyrkomusiker, men alla behöver avlägga Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen. Studierna erbjuds både på högskola och folkhögskola, antingen till kantor eller till organist. Organistutbildningen kräver en treårig konstnärlig kandidatexamen och ett års pastoral utbildning i Svenska kyrkans regi.