Återlämnade gravstenar får nytt liv
Det händer av olika skäl att en gravplats återlämnas. En del gravplatser och tillhörande gravvård kan då bli kulturminnesmärkta, medan andra överlåtna stenar kan tas om hand för möjlighet till återanvändning.
Uppsala kyrkogårdar gör alltid en utvärdering av gravstenen när en gravplats återlämnas till pastoratet. Kanske bör stenen stå kvar på sin plats för att upplåtas till någon som väljer just den platsen med tillhörande sten? Många av gravvårdarna kan betraktas som rena konsthantverk och de hör hemma i den miljön de står i.
Här listas några av de avvägningar som kan göras vid gravstensåtervinning
- Stenarna är ofta tidstypiska och kan visa på när just den delen av kyrkogården anlades.
- Gravstenen i sig kanske inte ensam skulle förändra kulturmiljöbilden om den togs bort, men om man tar bort många stenar från ett område så ändras och urholkas områdets karaktär.
- Stenarna är många gånger stora och rejäla, stora resurser skulle krävas för att flytta dem till en annan gravplats i området.
- Många gånger finns fina stenramar på plats som harmonierar med den befintliga gravstenen.
- Många olika vackra stenar finns att välja på bland de återlämnade gravplatserna.
- I de allra flesta fall är råmaterialet svenskt. Varför bryta nya stenblock när man kan omarbeta gravstenen?
- Det är inte minst en miljömässig vinst att återanvända gravstenar.
- Om en gravplats väljs där det redan står en återlämnad sten så kan man tänka nytt och samtidigt göra en kulturhistorisk gärning där inte bara ens egen eller en anhörigs historia berättas. Det kanske går att vända på stenen och gravera på baksidan? Är det en riktigt stor gammal sten så går det att komplettera med en liggande gravsten nedanför den gamla.
I slutändan är det alltid Uppsala kyrkogårdars rådgivande handläggare som ger råd och tar beslut om stenen får övertas, vad som får omarbetas och var den får sättas upp på nytt.