Foto: Johan Nilsson

Visningar och vandringar i domkyrkan

Uppsala domkyrka har en omfattande skolvisningsverksamhet som vänder sig till elever i alla åldrar och med olika behov.

Upptäck katedralen mitt i staden

Uppsala domkyrka har en mängd visningar som om möjligt anpassas för olika årskurser och gruppindelningar efter behov. Visningarna kan vara ett led i lärandet om det kulturarv som eleverna har del i:
”Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.”  (Lpg 11:1, rev 2018)

Information och bokning:

Annika Franzon, ansvarig för visningsverksamhet och bokning, 018-430 36 16.
Charlotta Ingerholt, domkyrkoppedagog, om du har frågor om visning för ­särskola, ­förskola och kyrkopedagogik, 018-430 36 43.

Visningsfilmer - se dem nedan

Läsåret 2020/21 tog domkyrkans visningsverksamhet fram kortare filmer baserade på våra mest efterfrågade temavisningar för skolor: medeltid, Vasatid, symboler i kyrkorum. Filmerna ligger kvar här nedan för den som vill få ett smakprov på vad visningarna kan innehålla eller för dem som av olika anledningar inte har möjlighet att komma hit.

Här kan du ladda ner skolvisningsfoldern för läsåret 2022-2023.

Historiskt och upplevelsebaserat

Basvisning
Visning av domkyrkan. Det som är aktuellt för årskursen kan särskilt betonas – till ­exempel Uppsalas historia, medeltiden, Vasatiden, 1700-talet. Grundskola, gymnasium.

Särskola (anpassad grund- och gymnasieskola)
Alla typer av visningar kan anpassas efter ålder, förutsättningar och önskemål om tema.

Visning för förskolor/f-klass: på upptäcktsfärd i domkyrkan
I domkyrkan finns många spännande saker att titta på för förskolebarn. Vi upptäcker kyrkan tillsammans. Förskola/f-klass (4–7 år).

Visning med bildjakt – mellan ­himmel och jord
Vi letar efter och samtalar om spännande saker som finns i kyrkor. ­Förskola, årskurs F–3.

Museet Skattkammaren
I Skattkammaren finns dräkter som domkyrkans präster har burit, föremål från Vasagravarna, drottning Margaretas gyllene klänning och kläderna som Sturarna bar när de mördades 1567. Grundskola, gymnasium.

Den heliga Birgitta
Hur var det i kyrkorna på medeltiden och hur levde munkarna och nunnorna i klostret? Möt Birgitta Birgersdotter. Årskurs 4–6.

Gustav Vasa och reformationen
Gustav Vasa, krönt och begraven i dom­kyrkan, genomförde reformationen av kyrkan i Sverige. Vad betyder det? Årskurs 5–9, gymnasium.

Kristendomens historia i Sverige
Domkyrkan berättar om kristendomens tusenåriga svenska ­historia, från katolsk medeltid till Svenska kyrkan av idag. Årskurs 7–9, gymnasium.

Symbolvandring 
I kyrkor finns mängder av symboler och rummet används till heliga handlingar. Vad vill en kyrkas arkitektur, bilder och riter berätta? Årskurs 7–9, gymnasium.

Tidsresan
En vandring genom kyrkans historia, från 1000-talet till våra dagar. Vi gör ett stopp i varje århundrade och får en inblick i hur människor såg på sig själva, världen och Gud. Årskurs 6–9.

Hur används en kyrka?
Visning relaterad till religionsämnet, om kyrkans riter och föremål. Grundskola, 
gymnasium.

Upplysningstiden
Om upplysningsfilosofer på 1700-talet och hur deras tankar påverkar oss idag. Årskurs 8–9, gymnasium. 

Visning för lärararbetslag
Vi tar gärna emot lärargrupper för att ge exempel på hur domkyrkan kan användas i undervisningen.

Årstidsrelaterat

Helgon och allhelgonahelg

Om medeltidens helgon i domkyrkan och om allhelgonatraditioner.
För årskurs 3-6.

Krubbvisningar

Domkyrkans julkrubba visas under adventstid. Se visningstider på www.uppsaladomkyrka.se (ingen bokning, drop in).

Eriksvandring

Gå längs pilgrimsleden mellan domkyrkan och Gamla Uppsala kyrka. Guiden berättar om det vi ser längs vägen och förklarar vad en pilgrim är. Vandringen tar ungefär 3 timmar.
För årskurs 4–6.

 

Priser och bokningar

Visning är kostnadsfri för skolklasser från Uppsala stift (Uppland från Märsta och norrut, Gästrikland och Hälsingland). Klasser från skolor i andra stift betalar 600 kr (1 timme) eller 900 kr (2 timmar). Visning för lärararbetslag är kostnadsfri för ­skolor i Uppsala pastorat, för övriga skolor 600 kr. Vid utebliven avbokning debiteras fullt visningspris, och för klasser från Uppsala stift 500 kr. Tyvärr kan vi inte erbjuda någon lokal för matsäcksätning.