Kronor i Skattkammaren
Lyssna

Skattkammaren

Världens enda bevarade festklänning från medeltiden, världsunika renässansdräkter som minner om en viktig händelse i svensk historia, kungliga begravningsregalier och Gustav Vasas svärd kan du se i Skattkammaren.

I Skattkammaren finns unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visas ett antal märkvärdiga föremål utan kyrklig anknytning: Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden. De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från den svenska renässansens sena 1500-tal.   

I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Visningar av Skattkammaren 

Terminstid öppen visning första och tredje söndagen i månaden kl 13.45.
2025: 18 maj, 1 juni och 15 juni.

Under sommaren:  23 juni–17 augusti visning visning på svenska måndag–lördag kl 14, söndag 14.30 samt på engelska söndag 16.30.

Max 15 deltagare, visningsbiljett hämtas i Katedralbutiken från 12.30 samma dag. Entréavgift 80 kr för alla som fyllt 18 år. 

Vi tar emot bokade grupper för visning av Skattkammaren, max 15 deltagare. Grupper entréavgift 60 kr för alla som fyllt 18 år. För bokad visning, kontakta visningar.uppsaladomkyrka@svenskakyrkan.se eller tel 018-430 36 16. 

Grupper med guide från annan arrangör måste boka sina besök i Skattkammaren eftersom det är begränsat hur många antal samtidiga besökare som får finnas i lokalen.

Begränsad tillgänglighet

Skattkammaren är tyvärr inte tillgänglig med barnvagn, rollator eller rullstol. Vid brandlarm är hissen avstängd och för att utrymma museet måste besökare använda en trång spiraltrappa och gångbrygga på taket.

Lyssna till visning av Skattkammaren

Har du mobiltelefon med internet kan du i din egen takt få en audioguidning till de viktigaste sevärdheterna i domkyrkans museum, våning för våning.

Besök Uppsala domkyrka

Besök och visningar

Uppsala domkyrka är en plats där människor i århundraden funnit en plats för stillhet och förundran. Ännu idag kan vi utforska växelspelet mellan ljus och skugga, historia och nutid. Välkommen in.