Kronor i Skattkammaren
Foto: Johan Nilsson

Skattkammaren

Domkyrkans museum Skattkammaren ligger i norra tornet. Samlingen av medeltida textilier är en av de finaste församlingsägda i Europa.

I Skattkammaren finns unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visas ett antal märkvärdiga föremål utan kyrklig anknytning: Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden kommer tillbaka till Skattkammaren under våren 2022 efter monterbyte. De så kallade Sturekläderna är de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från renässansens sena 1500-tal.

I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Viktigt

Skattkammaren är tyvärr inte tillgänglig med barnvagn, rollator eller rullstol. Vid brandlarm är hissen avstängd och för att utrymma museet måste besökare använda en trång spiraltrappa och gångbrygga på taket.

Visningar

Vi tar emot grupper för visning av Skattkammaren 8 med max ca 15 deltagare i taget. Öppen visning första och tredje söndagen i månaden kl 13.45 terminstid men även dagliga visningar veckorna 26-33. För bokad visning kontaktar du visningar.uppsaladomkyrka@svenskakyrkan.se eller tel 018-430 36 16. Även grupper med guide från annan arrangör måste boka plats.

Lyssna till visning av Skattkammaren

Har du mobiltelefon med internet kan du i din egen takt här få en audioguidning till de viktigaste sevärdheterna i domkyrkans museum, våning för våning.

Museet Skattkammaren inträde

60 kr. Barn och ungdomar som inte fyllt 17 år gratis. Tio personer eller fler i grupp, 45 kr per person.

MUSEET SKATTKAMMAREN ÖPPETTIDER

För närvarande gäller: max 30 samtidiga besökare i museet Skattkammaren. Visa omsorg och håll avstånd.​ Sista entré 30 min före stängning.​

Måndag till lördag kl 10.00–16.00
Söndag och helgdag kl 12.30–16.00

Sommartider:

Måndag till lördag kl 10.00–17.00
Söndag och helgdag kl 12.30–17.00
Undantag: Långfredagen, valborgsmässoafton 30 april samt midsommarafton är museet Skattkammaren och Katedralbutiken stängda.