Författarna Mikael Niemi och David Thurfjell är gäster vid en författarafton i Uppsala domkyrka onsdag 14/5 kl 18.00 då temat är Kultur - uppbrott - minne. Tillsammans med Kristin Windolf och Anders Bäckström samtalar de om de underliggande kulturella stråken och om andligheten i sina respektive författarskap. Arrangemanget är ett samarbete mellan Uppsala domkyrka och Tornedalssällskapet i Uppsala och utöver samtalen kommer kvällen också att innehålla musikaliska inslag av Roberrt Bennesh, organist i domkyrkan. Författaraftonen har fri entré.
Mikael Niemi debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Romandebuten skedde 1994 med ungdomsboken Kyrkdjävule. Det verkliga genombrottet kom 2000 då Niemi gjorde stor succé hos både läsare och kritiker med romanen Populärmusik från Vittula som senare har filmatiserats och översatts till många språk. Romanen följdes av den science fiction-inspirerade uppföljaren Svålhålet och Mannen som dog som en lax, som gavs formen av en kriminalroman. Fallvatten från 2012 handlar om en översvämningskatastrof i Norrbotten. 2017 utkom romanen Koka björn som handlar om prosten Lars Levi Laestadius.[7] Niemi har utöver lyrik och prosa även skrivit dramatik och är senast aktuell med Sten i siden från 2023.
David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, där han undervisar i islamologi och religionsvetenskap. Som författare har han blivit mycket uppmärksammad för böckerna Det gudlösa folket: de postkristna svenskarna och religionen (2015), Granskogsfolk: Hur naturen blev svenskarnas religion (2020) och En lockton i ödemarken: om människans förmåga att besjäla världen (2023). Thurfjell har även publicerat artiklar om muslimer i Sverige, postkolonial teori, interreligiös dialog, samt attityder till religion bland sekulära svenskar. Han arbetar för närvarande i ett projekt om samtida förändringar inom shiitisk islam.