Foto: Anders Tukler

Författarsamtal

Varje termin hålls öppna samtal med aktuella författare i Uppsala domkyrka. Ofta är utgångspunkten en nyutgiven roman eller annan litteratur, och lika ofta handlar samtalet i frågor om identitet, tro och relationer.

Plats för existentiella frågor och aktuella böcker

Uppsala domkyrkas återkommande författarsamtal är en plats för möten mellan aktuella författare och Kristin Windolf, präst och kulturansvarig i Uppsala domkyrka. Flertalet av samtalen förs i högkoret men några har också hållits i Mennanders kor, den plats i katedralen som regelbundet står öppen för var och en som vill och behöver samtala med präst och diakon. Författarsamtalen har under de sista åren också lagts ut på Svenska kyrkan Uppsalas YouTubekanal där de kan ses i efterhand (se länkar längre ner på denna sida).

-I litteraturen, precis som i all god konst, finns det stråk av de existentiella frågor som människor har ställt sig i alla tider, säger Kristin Windolf. 

Ambitionen med författarsamtalen i Uppsala domkyrka är att ge plats för dessa frågor på ett sätt som delvis möjliggörs av själva kyrkorummet, menar hon.

-Det sker något med det som sägs i ett sådant här rum, dit människor i århundraden har sökt sig både i glädjestunder och när det värsta har hänt. Allt det som sägs i ett samtal här sätts i ett större sammanhang. Och alla är välkomna att lyssna.

Fyra svartvita proträtt av författarna som nämns i nyhetstexten.

Spännande författarmöten under våren

Christoffer Karlsson, Negar Naseh, Ellinor Skagegård och Mikael Kurkiala gästar domkyrkan för att utifrån aktuella teman tala om sina böcker lördagarna 6 april och 11 maj.

Listan av författare som gästat domkyrkan blir ständigt längre och varje termin bjuder alltså på nya möten. Här nedan får du en uppfattning om vilka samtal som förts. De senaste samtalen, som filmats, går också att se via länkarna.

Negar Naseh 28 mars 2023

Uppsalaförfattaren och läkaren Negar Nasehs roman En handfull vind kom ut precis innan protesterna började i Iran i september 2022. Romanen är lika mycket en uppgörelse med Irans blodiga historia och drömmen om demokrati som en berättelse om kärlek och sammanhållning. Samtalet med Kristin Windolf filmades och du kan se det här.

Tove Folkesson 20 april 2022

Tove Folkesson debuterade 2014 med prisbelönta och omtalade Kalmars jägarinnor. Samtalet i domkyrkan åtta år senare kretsade kring livet och döden, graviditet och förlossning, med utgångspunkt i hennes senaste roman Den stora kyrkan.  Samtalet med Kristin Windolf filmades och kan ses här.

Jonas Brun 2 mars 2022

Med Hon minns inte tecknar Jonas Brun ett porträtt av en mor som har sjukdomen Alzheimers och som alltmer försvinner in i demens. Boken är dock lika mycket ett sätt att skriva fram modern som person och hennes liv, baserat på hennes och författarens egna minnen. Här finns samtalet med Jonas Brun om hur det gick till att skriva Hon minns inte.

Existentiell literaturfestival 28 augusti 2021

När Existentiell litteraturfestival arrangerades för andra gången skedde det återigen i regi av Uppsala domkyrka i samarbete med Sigtunastiftelsen. Festivalen ägde rum i domkyrkan och i Missionskyrkan och gästande författare var bland många andra John Ajvide Lindqvist, Lydia Sandgren, Vera von Essen, Maria Küchen, David Thurfjell och ärkebiskop Antje Jackelén. I augusti 2023 återkommer festivalen igen.

Mikael Kurkiala 23 mars 2021

2019 kom kulturantropologen, forskaren och författaren Mikael Kurkiala ut med boken När själen går i exil. I samtalet delar Mikael Kurkiala med sig av tankegångar ur boken och av personliga erfarenheter i familjen samt från den tid då han bedrev fältarbete och levde med Crazy Horse-folket och Red Cloud-folket i Pine Ridge i South Dakota. Samtalet med Mikael hittar du här.

Ola Larsmo 22 oktober 2020

Uppsalaförfattaren, aktuell med romanen Översten, berättar om ett livsöde som fascinerat honom och som ligger till grund för boken som är rik på både historia, dramatik och - dofter. Ta del av hela samtalet i filmat format här.

Steve Sem-Sandberg 4 mars 2020

Ett samtal om skuld, kärlek och försoning. Steve Sem-Sandberg var aktuell med en August-nominering för sin senaste roman W.

Existentiell litteraturfestival 30 augusti – 1 september 2019

En helt ny litteraturfestival med författarsamtal om existentiella frågor i litteraturen och samtiden som också är tänkt att bli återkommande vartannat år. Tillsammans med aktuella författare lyftes frågor om döden, livet och meningen. Existentiell litteraturfestival arrangerades av domkyrkan i samarbete med Sigtunastiftelsen. Festivalen ägde rum i domkyrkan, i Konsistoriehuset och på Uppsala stadsbibliotek. Trehundra besökare kunde ta del av tio författarsamtal och även inhandla litteratur.

Agneta Pleijel 9 april 2019

Författaren i ett samtal med Kristin Windolf om identitet, könsordning, autobiografi och om försoning utifrån hennes självbiografiska böcker Spådomen och Doften av en man.

Biskop Karin Johannesson 21 apil 2019

Biskopen i ett samtal om förkunnelse och om påskens drama med Kristin Windolf.

Jörgen Gassilewskij 20 mars 2018

Författaren i ett samtal med Kristin Windolf om ondska och försoning utifrån dennes bok Hastigheten.

Carola Hansson 27 mars 2018

Författaren i ett samtal med Caroline Krook om att skapa fiktion av autentiska människoöden utifrån Hanssons bok Masja.

Steve Sem-Sandberg 14 mars 2017

Författaren i ett samtal med Kristin Windolf om identitet, makt, ansvar och förlåtelse hans senaste roman Stormen.

Lina Wolff 18 april 2017

Författaren i ett samtal med Kristin Windolf om makt, språk och upprättelse utifrån hennes senaste roman De polyglotta älskarna.

Peter Halldorf 16 april 2017

Författaren och pastorn Peter Halldorf i ett samtal med Kristin Windolf om vad påsken betyder för honom, mänskligheten och för samhället.

Ärkebiskop Antje Jackelén 3 april 2016

Ärkebiskopen i ett samtal med Kristin Windolf om påskens drama, hur det berör våra liv och vårt samhälle.

Kristian Lundberg 15 mars 2016

Författaren Kristian Lundberg samtalade med Kristin Windolf om hopp, försoning och identitet utifrån romanerna Yarden, Och allt ska vara kärlek och En hemstad

Lotta Lundberg 16 februari 2016

Författaren i samtal med Kristin Windolf om ansvar, civilkurage och förlåtelse utifrån Lundbergs roman Timme noll.

Ann Heberlein 17 november 2015

Författaren och teologen Ann Heberlein i ett samtal med Kristin Windolf om sin bok Om vi ska talas vid.

Anders Widoff 25 oktober 2015

Konstnären Anders Widoff i ett samtal med kultursekreterare Erika Hedenström om sitt verk Maria - Återkomsten, med anledning av att det var tio år sedan verket installerades i Uppsala domkyrka.

Cristina Grenholm 5 april 2015

Teologen och författaren Cristina Grenholm i ett samtal på påskdagen om ”Påskens drama - hur berör det mig och samhället?”