Foto: Unsplash

Ulrika och Daniel vill hjälpa tonåringar att prata om det svåra

Nyhet Publicerad Ändrad

Som människor delar vi erfarenheter av att skämmas, uppleva ensamhet, bli fast i beroenden eller ha svårt att orka med livet. Diakonerna Ulrika Björk och Daniel Norqvist är övertygade om att vi behöver prata om det - inte minst under tonåren.

Att våga prata på riktigt

-Jag tror att många går och bär på en viss sorts ensamhetskänsla, säger Ulrika Björk, diakon, utifrån erfarenheter hon gjort i samtal med tonåringar hon träffat i Uppsala genom åren. Den handlar om att vi tänker ”det är bara jag som är sådan här, det är bara jag som har svårt med mig själv, som är rädd och inte klarar av saker”. Vi tror att vi är ensamma om de här känslorna när sanningen är att det är väldigt många som känner likadant. Just därför tror jag att det är viktigt att få prata om dem, att få upptäcka att det egentligen handlar om en falsk ensamhet.

Ulrikas kollega Daniel instämmer:
-Det handlar om att hitta fram till varandra och om upplevelsen att vi människor delar så många erfarenheter i stället för att skämmas över något vi tror att vi är ensamma om.

ångest, skam och beroende

Någon av de båda finns alltid tillgänglig för drop in-samtal på tisdagar i anslutning till Café Genomfarten på Drottninggatan 13. Ulrika och Daniel har mött tonåringar där och i andra sammanhang och förstått att det finns ett behov att prata på riktigt om det som är svårt. De vet att det är vanligt att brottas med ångest, tvångstankar och skam, liksom med beroende av porr, spel eller droger. Saker som det tar emot att prata om men som är viktiga att få sätta ord på tillsammans med någon.

-Det kan vara svårt att veta hur man ska ta tag i skamkänslor, konstaterar Daniel.
Ulrika liknar skammen vid en inre röst som hela tiden viskar att vi inte duger som vi är. Hon funderar över hur sociala medier påverkar:
-Jag tror att det är lätt att i sociala medier få en bild av hur livet ska vara som det kan vara svårt att svara upp mot. Man ska ha många vänner, många likes, det är så det ser ut. Samtidigt tror jag att många unga går och känner sig väldigt ensamma, men det är inget man berättar, eftersom ensamheten i sig är skamfylld.

en lättnad att få prata

Som diakoner vill Ulrika och Daniel vara människor som det går att samtala med på ett förtroendefullt sätt och som hjälper till att bryta tystnaden kring det som behöver komma ut. Att diakonen i sin yrkesroll inte för vidare individens berättelse kan också det vara hjälpsamt när det gäller att ”våga prata”. Och att få sätta ord på det som tynger innebär ofta en stor lättnad.

-Jag tänker på talesättet ”delad glädje är dubbel glädje” säger Ulrika. Med sorg och bekymmer kan det vara tvärtom - känslorna krymper när vi får dela dem med någon. 
-Det kan vara skönt att få se på sitt liv med fyra ögon i stället för två, oavsett vad det handlar om, säger Daniel och nämner självmordstankar och porrsurfande som exempel på sådant som är extra svårt att berätta om. 
-Ofta ser vi på oss själva med en väldigt dömande blick, konstaterar Ulrika. Det kan visa sig att den vi berättar för inte alls har den bilden och då blir det också lättare att se på sig själv på ett nytt sätt och kanske också kunna förändra något. 

Möjlighet till samtal om det som känns viktigt på riktigt finns alltså på D13 varje tisdag kl 15-18. Det går bra att droppa in och det går också bra att ta kontakt genom att ringa ett samtal eller skicka ett sms, berättar Ulrika och Daniel.

Drop in-samtal om livet för tonåringar
Kontakt:  Ulrika Björk 0766-225858 
Daniel 0766-225850