Lyssna

Umeå tumainiförening

Tumaini betyder hopp. I över 40 år har Ålidhems församling haft en vänförsamling i Tanzania, Tumaini parish. Umeå tumainiförening bildades för att fortsätta arbetet och samla in pengar som kan förändra livet för många.

Genom åren har flera besök gjorts, vänskapsband har knutits och pengar samlats in som förändrat livet för många. Behovet finns kvar då området är hårt drabbat av hiv/aids som lämnat många barn föräldralösa. 

Hoppets församling, Tumaini parish (Usharika wa Tumaini på swahili) tillhör det nybildade Mufindi stift inom Evangelical Lutheran Church of Tanzania, och har sin huvudkyrka i samhället Kibao, drygt 600 km sydväst om Dar es Salaam. I början av 2020 delades församlingen, på grund av stor tillväxt, i två delar: Tumaini parish och Lugoda Mlimani parish, och i januari 2024 bildades Mufindi stift.

Församlingarna är belägna i Mufindi-distriktet, ca 2000 meter över havet, i det som kallas Southern Highlands. Områdets huvudnäring är teodling. Här finns ett av världens största te-distrikt med stora multinationella aktörer. De tusentals säsongsarbetarna som kommer till teplantagen varje år bidrar till att Mufindi är svårt drabbat av hiv/aids. Många unga dör och deras barn blir föräldralösa.

Umeå tumainiförening

Om föreningen

Föreningen bildades våren 2019 för att upprätthålla och utveckla samarbetet mellan de tre vänförsamlingarna. De pengar som samlas in går framför allt till de föräldralösa barnen, så att de får gå i skolan. Grundskolan, inklusive den obligatoriska skoluniformen, kostar ungefär hundra kronor per elev och år.

Pengarna går också till olika trädplanteringsprojekt. Dels snabbväxande tallar som kan avverkas inom tio år och dels avokadoträd som bär frukt redan efter två år. Allt för att ge församlingarna möjlighet till en regelbunden inkomstkälla.

Föreningen har informationsträffar ett par gånger per år för att berätta vad som är på gång.

Arbete pågår för att starta ett projekt om HIV/Aids-prevention. En utbytesstudent från Tanzania skrev 2024 en projektplan som magisteruppsats i folkhälsovetenskap vid Umeå universitet. Under mars 2025 har samma student genomfört fokusgruppsdiskussioner som en pilotstudie i Mufindi.

Ekonomiskt stöd

En viktig del i Umeå tumainiförening är ekonomiskt bistånd till vänförsamlingarna. Sedan våren 2019, när föreningen bildades, har vi kunnat skicka knappt 400 000 kronor.

Det finns två huvudsyften med det ekonomiska stödet:

  • Stötta föräldralösa barn och ungdomar. Två tredjedelar av pengarna går till Tumaini Parish och Lugoda Mlimani Parish så att föräldralösa barn och ungdomar får en chans att slutföra grundskolan. Grundskolan är kostnadsfri i Tanzania, men eleverna måste själva bekostar skoluniform och anteckningsböcker. Även andra särskilt utsatt personer, till exempel funktionshindrade, får del av stödet. *
  • Skapa en långsiktig inkomst. En tredjedel av pengarna går till Mufindi Stift (tidigare Mufindi District) för olika trädplanteringsprojekt. Genom att plantera bland annat snabbväxande tallar och avokado kan stiftet få en långsiktig inkomst från timmer och frukt. Avkastningen går till alla församlingar i stiftet.

Genom åren har riktade insamlingar också räckt till taket på den nya församlingsgården i Tumaini Parish som invigdes 2002, till kyrkbänkar och för utbildningen av en ung kvinnlig präst från Tumaini Parish.

Tack vare regelbundna kontakter ser vi att pengarna kommer till verklig nytta.
Ett mikrobistånd som fungerar!

 

* Mufindi är hårt drabbat av HIV/Aids. I Mufindi District beräknas andelen av befolkningen som har sjukdomen vara 15–20%. I Sverige är motsvarande siffra ca 0,07%.

Milsvida teplantager breder ut sig över landskapet. Huvudsysselsättning för majoriteten av befolkningen tillsammans med många tillresta säsongsarbetare är kopplad till teodling eller teförädling.  

Det leder till många tillfälliga förbindelser vilket driver upp HIV-smittan kraftigt i området. Det allmänna stigmat som råder kring sjukdomen, tillsammans med fattigdomen och den låga utbildningsnivån, skapar stora problem. Det är också svårt för de drabbade att få tillgång till mediciner. Lägg till detta en utbredd alkohol- och drogproblematik.

Eftersom dödligheten är hög lämnas många barn och unga föräldralösa. Som föräldralös är det svårt att gå klart skolan och många hamnar i en destruktiv nedåtgående spiral. Därför är det mycket viktigt att snabbt fånga upp och stötta dessa föräldralösa barn och ungdomar.

Bli medlem

Alla kan bli medlem och du bestämmer själv hur mycket du vill engagera dig. Det går också bra att ge en gåva.

Medlemskapet kostar 105 kr per kalenderår. 

Swisha din gåva eller medlemsavgift till swishnummer 123 241 55 94 eller till bankgiro 5473-3746

Kontakta oss

umeatumainiforening@gmail.com   
Facebook: facebook.com/umeatumainiforening 
Instagram: @umeatumainiforening

Stadgar för Umeå tumainiförening (pdf, 30kB)

Ge en gåva

För 100 kronor per år kan ett föräldralöst barn få gå i skola.

Vi är helt beroende av gåvor. Tack vare våra goda kontakter med församlingarna vet vi att pengarna kommer fram och gör nytta. Utsatta människor får mat på bordet, kan gå i skola och får en ljusare framtid. Genom trädplanteringsprojekten tryggas försörjningen också på lång sikt. 

Bli medlem, se info ovan eller skanna QR-koden och ge valfritt belopp.
Tillsammans kan vi göra skillnad!

 

Vill du hjälpa till att sprida information om föreningen?
Ladda hem och skriv ut vår folder (pdf, 510 kB)

Besök genom åren

Genom åren har församlingarna gjort ett 15-tal besök. Senast 2022 när en grupp från Umeå besökte Mufindi.

I bildspelet nedan finnsbilder från resorna till Tanzania 2017 och 2022 och från hösten 2019 när en grupp från Mufindi besökte Umeå. 

Klipp från media

Det första besöket till den nya vänförsamlingen gjordes 1980. Prästen Anders Rodén var egentligen med på en annan resa till norra Tanzania, med ungdomar från Luleå stift, men gjorde i samband med den en äventyrlig avstickare på egen hand till Tumaini i södra Tanzania.

Klockan från Sofiehem klämtar fortfarande i Tanzania!

Ett överraskande återseende efter 39 år.

- Fantastiskt att den fortfarande används! säger prästen Anders Rodén som känner till hela historien om gåvan från Ålidhem.

Under de första åren på 1970-talet tjänade Sofiehemsgården på Hyvlargränd (nu sedan länge riven) som huvudkyrka i den nybildade Ålidhems församling. Där fanns ingen klockstapel men på den ena husgaveln satt en kyrkklocka monterad. När verksamheten 1973 flyttade in i den nybyggda Ålidhemskyrkan så monterades klockan på Sofiehemsgården ner och förvarades i ett källarförråd under Ålidhemskyrkan i många år. 

10 år senare, 1983, reste en grupp med 12 personer från Ålidhems församling ner för att besöka vänförsamlingen Tumaini Parish i Mufindi, Tanzania. Resenärerna var främst ungdomar samt dåvarande studentprästen Anders Rodén. Bland gåvorna som gruppen hade med sig från Sverige fanns just denna kyrkklocka.

- Att få med sig en 35 kg tung klocka på resan ner var inte helt enkelt, men på något sätt lyckades vi, minns Anders.

Ytterligare 39 år senare, hösten 2022, besöker Pastor Emeritus Anders Rodén Tumaini Parish för fjärde gången. Besökarna reser runt till de olika små byakyrkorna, och när man kommer till den lilla byn Mkalala upptäcker Anders något överraskande. De flesta kyrkorna saknar riktiga kyrkklockor utan använder vanligtvis en fälg från ett gammalt lastbilshjul som klocka. Men vid kyrkan i Mkalala, som byggdes omkring 1983, finns det en klockstapel och högst upp i den hänger en bekant kyrkklocka. Det är klockan från Sofiehemsgården, och den används än idag.

Text och foto: Mats Högdahl

Bollar från Gimonäs ger liv åt drömmar

Sedan 2017 spelar skolbarn i Tanzania fotboll med bollar och matchtröjor från Gimonäs Umeå IF. Följ med till Ålidhems vänförsamling Tumaini.

Äktenskap kan vänta, inte utbildning

Att hjälpa till att informera om hiv/aids var en viktig uppgift under besöket 2017 som en grupp från Ålidhems församling gjorde till Tumaini. Läs hela artikeln på Spiras sida.

Mer om vänförsamlingarna

1979 fick den så kallade U-gruppen i Ålidhems församling en idé om en vänförsamling. Med hjälp av Svenska Kyrkans Mission och dåvarande biskop i Luleå stift, Rune Backlund, förmedlades kontakten med Tanzania och Tumaini parish. 1980 gjordes den första resan från Ålidhem till vänförsamlingen. Sedan dess har ett 15-tal resor gjorts. Vi har besökt dem, de har besökt oss och samhörigheten har stärkts. 

Församlingarna

Församlingarna har varsin huvudkyrka, Tumaini parish i samhället Kibao och Lugoda Mlimani parish i grannsamhället Lugoda.

De båda församlingarna är indelade i ett antal grenar med varsin samlingspunkt. Dessa samlingspunkter varierar mycket i storlek och utseende. Vissa är enkla hus med jordgolv, någon är inte färdigbyggd och saknar fönster men har börjat användas ändå, medan andra har fått lov att nyttja lektionssalar i anslutning till te-fabrikerna. Dessa grenar kan jämföras med Ålidhems församlings grenar Carlskyrkan, Kyrkhörnan på Tomtebo och Innertavle missionshus.

Församlingarna har varsin präst som tjänstgör i samtliga grenar. Utöver det har varje gren en egen evangelist. Varje gren driver sina egna verksamheter, oftast helt ideellt, som exempelvis söndagsskola, diakonalt arbete och sångkörer för olika åldrar.

Vårt stöd

Ålidhems församlings stöd består, förutom av regelbundna förböner, också av insamlade pengar. Dessa samlas i huvudsak in genom Umeå Tumainiförening.

Historiskt har vi bland annat bekostat bygget av taket på församlingsgården i Kibao men nu går pengarna, som beskrivits ovan, främst till att hjälpa föräldralösa barn och till trädplantering. Vi har tidigare även sponsrat en kvinnlig teologistudent från Tumaini parish som prästvigdes hösten 2022.

 

Ålidhems församling

Ålidhems församling omfattar de östra stadsdelarna, universitetsområdet och missionshuset i byn Innertavle.

Internationellt engagemang

Svenska kyrkan finns, via Act Svenska kyrkan och lokala partnerorganisationer, på plats ute i världen och hjälper medmänniskor till ett bättre liv varje dag. Vi tror på hjälp till självhjälp.