Söndag 7 juni - Heliga trefaldighets dag

Helig trefaldighets dag kallas också missionsdagen. Så som lärjungarna sändes ut att leva så har vi också ett uppdrag att leva i världen och delta i Guds arbete för en helad värld. Dialogpredikan av Christina Hultdin och Sajad Babakhani, textläsning och sång av Therese Hamrén, bön av Elin Broadhall och Habib Hamdard och musik av Maria Grahn.

Dagens kollekt går till Act Svenska kyrkan och deras viktiga internationella arbete.

När världen drabbas av coronapandemi förvärrar det en redan svår situation för människor som lever i stor utsatthet. Tillsammans kan vi rädda liv på platser där handtvätt och social distansering överhuvudtaget inte är möjliga. Tillsammans sprider vi hopp!

Ge en gåva via Swish 9001223, Bankgiro 900-1223 eller Plusgiro 90 01 22-3

 

Välkomna till gudstjänst i Ersbodakyrkan. I dag är det Heliga trefalidhets dag och temat är Gud - Fader, Son och Ande.

Dagens evangelium är hämtad från Johannesevangeliet 11:18-27

Vi får lyssna till, och sjunga med om vi vill i psalm 198 Likt vårdagssol i morgonglöd och 711 Jag tror på en Gud, en enda

Therese Hamrén sjunger Morgon av Maria Sandell.

DialogPredikan

Kicki: Om du hade varit här hade min bror inte dött!
Om du hade varit här!

Jag kan riktigt se henne, Marta, framför mig. Händerna som öppnas och stängs, ansiktet förvridet av sorg, smärta och ilska. Kroppen som skakar av utmattning och vrede. Benen som knappt bär henne och ändå står hon där, stadigt, mitt i sig själv.

Om du hade varit här!
Om du hade varit här hade min bror inte dött!

Kanske tror hon ännu inte på sina egna ord, att Lasaros hade levt om Jesus varit där.

Men hon har trott på Jesus, på den relation de haft tillsammans. Och han borde ha varit där, med Lasaros, med Maria och med henne.

Hela deras värld hade varit på väg att rasa, allt hade varit kaos, skräck, maktlöshet och förtvivlan. Och det som inte fick hända har nu hänt. Lasaros har dött och hela livet, ja hela tillvaron är bara outgrundlig sorg. Och den här ilskan över livets orättvisa och ondska behöver en riktning.  Och Jesus hade valt att inte dela det farliga mörka som drabbat dom. För så var det ju, i henne, hon tänkte ju att han bara varit en halvtimme bort,

Sveket brann i henne och ilskan kokade. Hon kunde inte behärska sig eller sockra sina ord. De bara måste ut! Det fick bära eller brista med relationen.

Och jag är med henne i allt! Hade det exempelvis varit min man som valt bort mig eller de våra under livets kriser hade jag också skällt tills inget mer fanns att säga och förmodligen hade jag sen, likt Maria stängt in mig, otillgänglig, med en brusten relation som grädde på moset i en av livets stora kriser.

Om du hade varit här!

Och där, just där, när Marta låter allt flöda ur henne, när hon låter hela sitt jag med alla skenande tankar och heta känslor vara sanna och ärliga i mötet med Jesus. Just då kommer övertygelsen till henne. Jesus är inte bara en god vän och en fantastisk lärare. Jesus är Gud.

Den här söndagen, heliga trefaldighetsdag, har som underrubrik, missionsdagen. Och den här söndagen vill lyfta fram möjligheten för alla människor att lära känna Gud som treenig Gud, Fadern, Sonen och den heliga Anden.

Och du Sajad, som har en muslimsk bakgrund, har erfarenheter som gör att du känner igen dig i Marta och hur treenig Gud blev levande för dig. Vill du berätta?

Sajad: Jag var så trött, jag orkade inte mera, jag orkade inte med livet. Jag flydde från ett land där de säger att alla muslimer är som vår egen bror. men de betedde sig inte som en bror med oss. Min månde var jättedåligt av allt, allt som hände i Iran och i Sverige. Jag trodde att allt skulle bli bra i Sverige men min situation blev värre under min långa asylprocess och i alla möten med Migrationsverket. Jag hade tappat hoppet.

Kicki: Vad hände då?

Sajad: Jag har varit ungefär 1 år i Ersbodakyrkan och hörde om Gud, Sonen och heliga Anden men jag förstod inget. Jag frågade, tänkte om Gud och ville befria mig. Jag hade svårt och behövde hjälp men det hände inget tills en dag så kände jag mig full av hopp som om något bar mig fram med sina händer. Inget ändrades.  Inget, men jag fick tro att den heliga Anden var med mig.  Jag inte vad ska hända i min framtid men den Heliga Anden är här och ger mig trygghet. Den heliga Anden är här.

Kicki: Det var väldigt stort för mig att vara vid din sida under den här tiden Sajad. Inget i din livshistoria eller din livssituation förändrades ju. Allt var precis som vanligt. Och ändå inte. Det var som att allt förändrats. Som att du förändrats fast du var som vanligt. Jag minns hur du kunde sitta och smaka på orden, de viktiga orden: ”den heliga Anden”.

Sajad: Varje gång som jag tänkte på det fick jag mer tro och alla svårigheter blev lättare eftersom Gud är med och bär alla svårigheter och Gud har sin plan. Man behöver bara tro på honom.

Sen dess, behöver jag inte att Jesus kommer till mig när jag har det svårt. Jag behöver inte se Jesus. Tron räcker.

Kicki: Tron räcker!

Att läsa texten om Marta och Jesus och att lyssna på dig Sajad gör mig mer, hoppas jag, ödmjuk. Jag vill i alla fall tro att jag blir det. Ödmjuk inför livet och ödmjuk inför treenig Gud. Både du och Marta har vädjat, skrikit och skällt: ”om du hade varit här”. Och Gud var där! Både du Sajad och Marta visar att livet med Gud inte är någon garanti för ett liv utan bekymmer. Men ni båda är vittnen till att relationen med treenig Gud, handlar om att Gud är närvarande, också mitt i livets svåra.

Så till oss alla: låt aldrig orden till Jesus tystna: Om du hade varit här Jesus!

Sajad: Om du hade varit här!

Kicki: Tack Sajad!