Söndag 4 oktober - Den helige Mikaels dag

Jesus såg Natanael komma och sade om honom: ”Där är en sann israelit, en som är utan svek.” Natanael frågade: ”Hur kan du känna mig?” Jesus svarade: ”Innan Filippos ropade på dig såg jag dig under fikonträdet.” Predikan av Maria Häggström Pettersson, präst i Tegs församling och musik av Per Wållberg.

Dagens kollekt går till Act Svenska kyrkan och deras viktiga internationella arbete.

När världen drabbas av coronapandemi förvärrar det en redan svår situation för människor som lever i stor utsatthet. Tillsammans kan vi rädda liv på platser där handtvätt och social distansering överhuvudtaget inte är möjliga. Tillsammans sprider vi hopp!

Ge en gåva via Swish 9001223Bankgiro 900-1223 eller Plusgiro 90 01 22-3

Välkomna till gudstjänst i Tegs kyrka. I dag är det Den helige Mikaels dag och temat är Änglarna.

Vi får lyssna till, och sjunga med om vi vill i, Psalm 271, Närmare Gud till dig. Du får även höra en ny psalm, Må en ängel stå vid din stida inatt. En ny psalm skriven av Charlotte Frycklund och Per Harling och även som Postludium spelad på orgel av Per Wållberg. 

Dagens evangelium är hämtad från Markusevangeliet kapitel 5, vers 35-43. 

Jesus såg Natanael komma och sade om honom: ”Där är en sann israelit, en som är utan svek.” Natanael frågade: ”Hur kan du känna mig?” Jesus svarade: ”Innan Filippos ropade på dig såg jag dig under fikonträdet.” Natanael svarade: ”Rabbi, du är Guds son, du är Israels konung.” Då sade Jesus till honom: ”Du tror därför att jag sade att jag såg dig under fikonträdet. Större ting skall du få se.” Och han sade: ”Sannerligen, jag säger er: ni skall få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över Människosonen.”

Psaltaren psalm 103, vers 19-22

Herren har rest sin tron i himlen, allt är underlagt hans välde. Lova Herren, ni hans änglar, starka hjältar, som gör vad han befallt! Lova Herren, hela hans härskara, ni som tjänar honom och gör hans vilja! Lova Herren, alla hans verk, överallt i hans välde! Lova Herren, min själ!

 

Predikan - Den helige Mikaels dag

När vi behöver det mest kan vi, utan förvarning, råka titta upp, och se en ängel. Liksom när Maria tittade upp, den där världsomvälvande dagen för så länge sedan, då hon såg sin ängel och sändebud, som talade om för henne att hon skulle föda Jesus; Guds barn. Och vilken nyhet det var att få!

Eller när Daniel, som så brutalt blivit nedslängd i gropen full med lejon, av kungen, som dessutom låtit gropen bli förseglad med en sten, tittade upp: fanns där också en ängel. En som sedan hjälpte honom att stänga lejonens munnar, och göra de hanterbara tills morgonen kom.

Eller när Petrus, som låg och sov mellan två vakter, bunden med två kedjor, den där natten innan han skulle ställas inför rätta, och troligen finnas skyldig och dödas, helt plötsligt vaknar av att han får en stöt i sidan, samtidigt som en ängel säger ”Skynda dig upp!” ”Ta på dig bältet och sandalerna” ”Svep om dig manteln och följ mig”, och sedan smög de sig förbi vaktposterna, järndörren som var låst gick upp, och vidare gick de ut i friheten.

Eller när änglarna frågar varför Maria gråter, när hon kommer till graven, och hon istället får veta att Jesus är uppstånden. Det när alla har gett upp hoppet, mörkret har sänkt sig, och döden till synes än en gång har vunnit med sin svarta skarpa obarmhärtighet.

--

Änglarna spelar en viktig roll i den eviga kampen mellan ont och gott. En kamp som måste finnas, och inte minst utkämpas varje dag, till och med varje sekund av varje dag.

Det står i en av texterna för denna söndag att det blev en strid i himlen. Men kanske inte bara i himlen, för ska man vara riktigt krass, så är ju det även på jorden så att det varje dag, lite till mans, rasar strider mellan det goda och det onda; i stor och liten skala. För många eller för bara en enda människa. Alla vi som lever i världen, vet att det behövs goda krafter, fler och större än de onda. Att det krävs lite kraft och beslutsamhet, lite vägledning och särskild omsorg, för att det ska gå väl.

Och trots att det egentligen kan tyckas helt orimligt, att änglar finns, så finns de likväl ändå.

I Guds värld, som så många gånger förr, får vi svar på, och bevis för, att det finns fantastiska möjligheter för människan. I en värld Gud skapat med vissa till synes tydliga fysikaliska lagar, så kan Gud ändå närsomhelst liksom kröka tid och rum, och ställa alla våra fysikaliska begrepp och kunskaper på ända, som Gud gjort så många gånger förr. För att det ska gå väl, för att det ska bli bra, för att han värnar om oss alla. Och här, på vår jord, betyder det att det finns möjlighet att möta änglar.

För även om om bilderna av änglar minst sagt kan variera; alltifrån bilden från många bönhus där en ljushårig och vänlig 1800-talsängel står och vakar över barnen som ska gå över det stormiga vattnet på en farligt trasig hängbro, till dataspelens actionhjältar och krigsmaskiner till änglar. Eller som den här som har följt mig hela mitt liv; lite rufsig och tufsig, lite sockersöt rosa. (Visar upp ängel)

Alla, oavsett utseende, är de ändå symboler för något kraftfullt, vänligt, värdigt, och Gudsnära.

Änglar har många uppgifter också; de är Skyddsänglar, Budbärare, Hjälpare, Grindvakter. Troligen är de också här för att göra allt det oförståeliga förståeligt. Det blir de som slutligen sluter gapet mellan Gud och oss.

Samtidigt är de kraftfulla, och handlar för och åt Gud, och kan omstörta den mest fasta världsordning. Bringa reda i oredan, och göra gott i individuella människors liv. När Gud tex. beskrivs som starkt ljussken som nästan förblindar en, så är änglarna kanske lättare att kunna lyssna till, och sänds ut att göra svåra saker i tider av nöd och av behov.

Den psalm vi sjöng i inledningen; Närmare Gud till dig, psalm nummer 271; är baserad på bibelstället i 1 Mos kap 28, vers 10-12, då Jakob har en dröm i Betel, när han ligger och sover med en sten som huvudkudde, och ser änglarna gå upp och ner för en stege till himlen. Och i drömmen får han löftet om att Gud alltid kommer att skydda honom.

Denna psalm från 1800-talet var också den psalm som enligt många, även om alla källor inte är verifierade, spelades av skeppsorkestern och sjöngs på Titanic när det som inte skulle kunna hända hände och det osänkbara skeppet sjönk, och många människors liv trasades sönder. Att då leva i sin tro, och i all nöd, ändå sjunga om änglars beskydd, är varken en omöjlig tanke, eller oförståeligt.

I nöd och i glädje; i sorg eller död; Oavsett om ängeln är någon som bär vingar, har långa vita nattlinnen, eller är den som går i kamp med lejon, agerar glädjespridare, eller är kraftfull och redo för strid; Oavsett vilket: Lev med dem! Liksom människor i alla tider har.
Lev ut din tro, helt enkelt; i änglarnas omsorg. Låt änglarna skänka trygghet då det stormar, då vi behöver en kraft att räkna med. Eller något så enkelt som att kunna somna in på kvällen, i nattens vila, i en sömn i ro och trygghet under änglarnas beskydd.

För änglarnas löfte är hoppfullt; Gud är nära!

/Maria Häggström Pettersson, Präst, Tegs församling