(Ur Spira nr 1 2023)
Den färggranna filten ligger på soffan i Ålidhemskyrkans personalrum. Handarbetet består av 10x15 rutor i grönt, gult och rött. Vissa rutor är virkade, andra stickade, alla representerar en dags mående under ungefär ett halvår. I dag mår Janna-Li oftast bra. Men när hon virkade de första rutorna för ett par år sedan fungerade ingenting i hennes vardag. Utmattningarna hade avlöst varandra under sex års tid, och hon hann aldrig återhämta sig emellan. Under en period var hon så färdig mentalt att hon kände att hon inte orkade leva, och blev inlagd på en psykiatrisk akutavdelning.
Där mötte Janna- Li en klok sjuksköterska, som föreslog att hon skulle göra något konkret för att checka av sitt mående. Hon fick tre överstrykningspennor, i grönt, rött och gult, och började föra en enkel dagbok över sitt mående, som en ögonblicksbild fyra gånger per dag.
– Jag ville göra något mer och bestämde mig för att skapa en dagboksfilt, berättar Janna-Li Janke, som lärde sig virka av sin mormor redan som barn, och alltid har ett handarbete på gång.
Inspiration till filten fick hon från så kallade temperaturfiltar som är populära i handarbetskretsar, när man virkar eller stickar dagens temperatur i olika färger. På psyket, efter att ha kämpat i sig frukosten varje morgon, gav Janna-Li sig själv belöningen att virka en ruta med måendet från dagen innan.
– Mina stora sårbarheter är sömnen och maten. Det första som händer när jag mår riktigt dåligt är att jag förlorar alla rutiner, och speciellt dem kring mat och sömn. Virkningen blev den första rutin som jag kunde genomföra utan hjälp. Jag behövde fortfarande personalstöd för att få i mig mat och kunde inte sova utan mediciner, men virkningen klarade jag själv.