Lyssna

/ Publicerad 9 mars 2023

Virkade sin dagsform som rutig dagboksfilt

Med garn i olika färger har Janna-Li Janke virkat sitt mående. Varje ruta i dagboksfilten representerar en dag under ett tufft halvår.

(Ur Spira nr 1 2023)

Den färggranna filten ligger på soffan i Ålidhemskyrkans personalrum. Handarbetet består av 10x15 rutor i grönt, gult och rött. Vissa rutor är virkade, andra stickade, alla representerar en dags mående under ungefär ett halvår. I dag mår Janna-Li oftast bra. Men när hon virkade de första rutorna för ett par år sedan fungerade ingenting i hennes vardag. Utmattningarna hade avlöst varandra under sex års tid, och hon hann aldrig återhämta sig emellan. Under en period var hon så färdig mentalt att hon kände att hon inte orkade leva, och blev inlagd på en psykiatrisk akutavdelning.

Där mötte Janna- Li en klok sjuksköterska, som föreslog att hon skulle göra något konkret för att checka av sitt mående. Hon fick tre överstrykningspennor, i grönt, rött och gult, och började föra en enkel dagbok över sitt mående, som en ögonblicksbild fyra gånger per dag.

– Jag ville göra något mer och bestämde mig för att skapa en dagboksfilt, berättar Janna-Li Janke, som lärde sig virka av sin mormor redan som barn, och alltid har ett handarbete på gång.

Inspiration till filten fick hon från så kallade temperaturfiltar som är populära i handarbetskretsar, när man virkar eller stickar dagens temperatur i olika färger. På psyket, efter att ha kämpat i sig frukosten varje morgon, gav Janna-Li sig själv belöningen att virka en ruta med måendet från dagen innan.

– Mina stora sårbarheter är sömnen och maten. Det första som händer när jag mår riktigt dåligt är att jag förlorar alla rutiner, och speciellt dem kring mat och sömn. Virkningen blev den första rutin som jag kunde genomföra utan hjälp. Jag behövde fortfarande personalstöd för att få i mig mat och kunde inte sova utan mediciner, men virkningen klarade jag själv.

Blev populär i Facebook-grupp
Så växte filten dag för dag med gröna fält för stunder som kändes ”okej”, gula partier när ångesten ändå var hanterbar, och röda då Janna-Li mådde så dåligt att allt bara kändes kaotiskt. Väl synlig på sjukhussängen blev den både ett fint samtalsämne och en anledning för Janna-Li att bädda.

Några månader senare, när hon blivit utskriven, berättade Janna-Li om filten i en stor Facebookgrupp om virkning. Hon fick stor respons. Flera inspirerades till att virka egna dagboksfiltar. Hon fick många väldigt personliga meddelanden från människor som drabbats av psykisk ohälsa och som funnit ett stöd i att handarbeta, för att lindra till exempel sin ångest. Janna-Li noterade dock att många verkade ha behov av att kommentera färgerna, och att det ändå var mycket grönt, trots att hon varit öppen med att det var en svår period i hennes liv.

– Jag förstår att man vill att en människa ska må så bra som möjligt, men alla färger räknas. Ingen människa går igenom livet utan att må dåligt någon gång. Jag tror vi behöver bli bättre på att våga visa vår sårbarhet, säger Janna-Li, som beskriver sig själv som ”skör-stark.”

”Tecken på tecken ledde mig hit”

Kanske kommer hon aldrig att helt komma över den stresskänslighet och skörhet i att förlora rutiner som utmattningarna orsakat.

– Men att jag lever och i dag har en fungerande vardag är tecken på att jag besitter en enorm styrka också. Vi växer av våra kriser.

Sedan förra våren jobbar Janna-Li Janke i Ålidhemskyrkan.

– Tecken på tecken ledde mig hit! Och det är ett klockrent sammanhang för mig som arbetat många år både som fiolpedagog och med textilt hantverk, men som under flera år varit uträknad av samhället, säger Janna-Li.

Nu är hon bland annat en av handledarna på handarbetskaféet och leder en folkmusikgrupp för daglediga på Ålidhemskyrkan. Hon upplever att fler vågar prata om sin sårbarhet i kyrkan än på andra platser.

Det var på handarbetskaféet som hon sydde ihop det sista på sin nästa virkade dagbok – dagbokskoftan.

Nu planerar hon att låta både filten och koftan ingå i ett större konstprojekt, med arbetsnamnet Treenigheten. Men det är en annan historia.

Text: Ulrika Ljungblahd

 

Fler artiklar ur Spira:

  1. 5 feelbad-tips för långfredagen

    Publicerad 10 april 2025

    Återta långfredagen som en dag av stillhet och paus! Kontrasten gör dessutom resten av påsken så mycket festligare.

  2. Du & jag om att hålla kärlekslågan brinnande

    Publicerad 5 mars 2025

    Femte delen i serien med Umeås familjerådgivare handlar om vardagsmotion som håller kärleken levande.

  3. Liv lyfter in Västerbottens flora i kyrkorummet

    Publicerad 5 mars 2025

    Liv Bladh skapar arrangemang och buketter av växter från Västerbotten. I år kommer snittblommor från hennes odling även att pryda altaret i några av Umeås kyrkor.  

  4. Lunch med näring för kropp och själ

    Publicerad 5 mars 2025

    Vad sägs om musik från Umeås största orgel följt av en god soppa i trevligt sällskap? Allt på en lunchrast. Boka in Orgelsoppa i Tegs kyrka en torsdag i månaden.

  5. Här blir ogräs och löv tonvis med matjord

    Publicerad 5 mars 2025

    Tonvis med växtrester komposteras på Backens kyrkogård för att bli mull. Matjorden används året om. – Det behövs en del omvårdnad, säger trädgårdsmästare Daniel Forsberg.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Svenska kyrkans själavårdsmottagning

Samtal om livets alla frågor. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.