Några ägg i en blå porslinsskål, och en videkvist.
Lyssna

/ Publicerad 12 mars 2024

Vad predikar du om påsken år 2024?

Kan en 2 000 år gammal berättelse vara aktuell än i dag? Tre präster ger ett smakprov på vilka scener ur påskdramat de vill predika om i påsk.

(Ur Spira nr 1 2024)

Joel Hultdin, Umeå stads kyrka

Vad väljer du att predika om påsken 2024?

– Jag predikar helst om måltiden på skärtorsdagen, som är förebild för nattvarden. Där inleds hela berättelsen om påskens lidande, där vi kanske befinner oss just nu som mänsklighet och planet. Vi har två krig nära oss, stor splittring i vårt eget land och ett väldigt osäkert klimatläge. I nattvarden används orden ”Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd.” Just nu när allt är turbulent är budskapet om att vi alla hör ihop otroligt viktigt och centralt.

 

Hur är det att predika om samma berättelse varje påsk?

– Bibeltexterna är ju välkända och det är kul att predika om nåt som många hört! Samtidigt kan det kännas svårare när det finns tydliga förväntningar på innehållet. Påskens texter är väldigt mättade och temat förmedlas tydligt i psalmer och körsånger, så jag försöker hålla mina predikningar korta och kärnfulla.

Terese Hedman, Kyrkhörnan Tomtebo

Vad väljer du att predika om påsken 2024?

– Jag väljer temat ”från död till liv”, som det berättas om i långfredagens och påskdagens texter. Det är fint att en dag under påsken får vara lika mörk och tung som det svåraste som möter en i livet. Sedan vänder det hela till påskdagens uppståndelse och fest. Det mönstret, från död till liv, ger mig en trygghet när jag och världen befinner oss i det mörka och svåra. Det stora påskdramat visar att Gud håller mig och hela världen i sin hand och att det finns hopp om något bättre, hopp om liv.

Hur är det att predika om samma berättelse varje påsk?

– Det är både glädje och jobb! Påsken är den största och viktigaste helgen vi har, så jag försöker lägga ner lite extra tankemöda på det jag ska säga. Att hitta en ny vinkel varje år går inte, men det finns en poäng i att det får vara ganska likt, att varje påsk återigen berätta om det stora dramat och vad det har för betydelse för det egna livet.

 

Sven-Bertil Grahn, Ålidhemskyrkan

Vad väljer du att predika om påsken 2024?

– Jag predikar helst om Jesus uppståndelse. Det är liksom den stora grejen. Den innebär att Jesus lever och är närvarande än i dag. Det gör att hans löften gäller, till exempel ”Jag är vägen, sanningen och livet” och ”Jag är med er alla dagar till tidens slut.” Jag kan också predika om uppståndelsens kraft, som det står om i Filipperbrevet 3:10. Att leva i gemenskap med Jesus och få del av den kraft som uppväckte honom från de döda är otroligt revolutionerande. Det gör det kristna livet till ett äventyr.

Hur är det att predika om samma berättelse varje påsk?

– Jag älskar att predika och påsken är den största favoriten, eftersom den är så central för den kristna tron. Jag tycker om spännvidden i texterna från skärtorsdag fram till annandag påsk. När det gäller andra söndagars texter kan jag tycka att jag redan sagt allt, men om just påsken finns så mycket att säga och på olika sätt.

Text: Helena Andersson Holmqvist

Påsktips! Lyssna på ett drama i sex delar

Relationsdrama, true crime och spänning. Ta del av den stora påskberättelsens olika genrer i Spiras unika ljudboksupplevelse!

Påsk

Påsken är så mycket mer än fjällsemestrar, skollov och godis. Det var nu som Jesus blev förrådd, dömd, korsfäst och återuppstod ifrån de döda. Välkommen till kyrkan och ta del av dramat.

Fler artiklar ur Spira:

  1. 5 feelbad-tips för långfredagen

    Publicerad 10 april 2025

    Återta långfredagen som en dag av stillhet och paus! Kontrasten gör dessutom resten av påsken så mycket festligare.

  2. Du & jag om att hålla kärlekslågan brinnande

    Publicerad 5 mars 2025

    Femte delen i serien med Umeås familjerådgivare handlar om vardagsmotion som håller kärleken levande.

  3. Liv lyfter in Västerbottens flora i kyrkorummet

    Publicerad 5 mars 2025

    Liv Bladh skapar arrangemang och buketter av växter från Västerbotten. I år kommer snittblommor från hennes odling även att pryda altaret i några av Umeås kyrkor.  

  4. Lunch med näring för kropp och själ

    Publicerad 5 mars 2025

    Vad sägs om musik från Umeås största orgel följt av en god soppa i trevligt sällskap? Allt på en lunchrast. Boka in Orgelsoppa i Tegs kyrka en torsdag i månaden.

  5. Här blir ogräs och löv tonvis med matjord

    Publicerad 5 mars 2025

    Tonvis med växtrester komposteras på Backens kyrkogård för att bli mull. Matjorden används året om. – Det behövs en del omvårdnad, säger trädgårdsmästare Daniel Forsberg.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Svenska kyrkans själavårdsmottagning

Samtal om livets alla frågor. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.