Tro, hopp och ilska får plats i ny samtalsgrupp

Nyhet Publicerad

”Med hela mig” är en ny samtalsgrupp om tro och liv för den som lever med fysiska funktionshinder. Ledaren, diakon Maria Westerlund, är själv aktiv i riksföreningen Sällsynta diagnoser. 

Torsdag den 10 mars startar en ny samtalsgrupp i Tegs kyrka. ”Med hela mig” är en mötesplats för vuxna som lever med någon form av fysiskt funktionshinder/diagnos, som MS, ryggmärgsbråck, synskador, olika former av syndrom, skallskador och muskeldystrofi.

Ledaren Maria Westerlund har Klippel-Feils syndrom, en ryggmärgsskada som innebär ett visst rörelsehinder och hjärntrötthet. Hon var 40 år när hon träffade någon som såg ut som henne första gången.

– När jag kommer till en kyrka och ser någon i permobil känner jag mig inkluderad, berättar hon. 

Att starta en samtalsgrupp för sig själv och andra med funktionshinder handlar inte om att kyrkan behöver ”ta hand om funkisar”. 
–  Människor vill prata om tro och umgås med Gud. Men att leva med funktionshinder gör att samtalen kan se annorlunda ut, många av oss har lite andra referensramar.

Vad ska ni prata om?

– Livet. Tro och tvivel, hopp och hopplöshet, ilska och en högre kraft. Hur ska vi till exempel tolka alla helandeberättelser i Bibeln? säger Maria Westerlund, som är ideellt engagerad i Riksförbundet Sällsynta diagnoser och jobbar med ett normkritskt och rättighetsbaserat arbetssätt.

Med hela mig

Tre personer sitter och pratar runt ett bord. En av dem sitter i rullstol.

Med hela mig

Torsdagar jämna veckor kl 18.30-20 i Tegs kyrka. En samtalsgrupp om tro och liv för oss med fysiska funktionsnedsättningar/diagnoser. Vi delar gemenskap och samtalar om existentiella frågor, tro, liv och vardag, utifrån egna erfarenheter, bibeltexter och dikter. Ingen anmälan, kom när du vill och kan.

Fler artiklar ur Spira:

Expeditionen flyttar till nybygge i norr

Publicerad:

Utbyggnaden av personalrum och kontor på Norra kyrkogården är klar.

Volontär håller kafé öppet

Publicerad:

Kommer du förbi Kafé Nyfiket på Ålidhemskyrkan en tisdag är chansen stor att du träffar Sami Viitala.

”Jag har stort behov av att få leka”

Publicerad:

En frisbee blev oväntat viktig under Christer Rosenqvists fyra månader på ett franskt kloster. Nu är han tillbaka som pedagog i Mariakyrkan, där han fortsätter utforska lek och andlighet.

Sydde egen urna av sparade tyger

Publicerad:

Ingrid Högberg har sytt urnan till sin begravning av tygbitar från olika delar av sitt liv. Bland lapparna finns en 70-talskjol, sonens randiga barnskjorta och en gammal duk.

Säkrare sätt att sänka ned kistor

Publicerad:

Kistsänkningar för hand är riskabla för kyrkogårdsarbetare. Det är en anledning till att de infört en ny gravsättningsmetod, granskad och godkänd av kyrkogårdsutskottet i Umeå.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.