Tro, hopp och ilska får plats i ny samtalsgrupp

Nyhet Publicerad

”Med hela mig” är en ny samtalsgrupp om tro och liv för den som lever med fysiska funktionshinder. Ledaren, diakon Maria Westerlund, är själv aktiv i riksföreningen Sällsynta diagnoser.

Torsdag den 10 mars startar en ny samtalsgrupp i Tegs kyrka. ”Med hela mig” är en mötesplats för vuxna som lever med någon form av fysiskt funktionshinder/diagnos, som MS, ryggmärgsbråck, synskador, olika former av syndrom, skallskador och muskeldystrofi.

Ledaren Maria Westerlund har Klippel-Feils syndrom, en ryggmärgsskada som innebär ett visst rörelsehinder och hjärntrötthet. Hon var 40 år när hon träffade någon som såg ut som henne första gången.

– När jag kommer till en kyrka och ser någon i permobil känner jag mig inkluderad, berättar hon.

Att starta en samtalsgrupp för sig själv och andra med funktionshinder handlar inte om att kyrkan behöver ”ta hand om funkisar”.
–  Människor vill prata om tro och umgås med Gud. Men att leva med funktionshinder gör att samtalen kan se annorlunda ut, många av oss har lite andra referensramar.

Vad ska ni prata om?

– Livet. Tro och tvivel, hopp och hopplöshet, ilska och en högre kraft. Hur ska vi till exempel tolka alla helandeberättelser i Bibeln? säger Maria Westerlund, som är ideellt engagerad i Riksförbundet Sällsynta diagnoser och jobbar med ett normkritskt och rättighetsbaserat arbetssätt.

Med hela mig

Tre personer sitter och pratar runt ett bord. En av dem sitter i rullstol.

Med hela mig

Torsdagar jämna veckor kl 18.30-20 i Tegs kyrka. En samtalsgrupp om tro och liv för oss med fysiska funktionsnedsättningar/diagnoser. Vi delar gemenskap och samtalar om existentiella frågor, tro, liv och vardag, utifrån egna erfarenheter, bibeltexter och dikter. Ingen anmälan, kom de gånger du vill och kan. Start 10 mars.

Fler artiklar ur Spira:

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Publicerad:

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

Levande musik vid livets början och slut

Publicerad:

Har du varit på vigsel eller begravning i Umeå? Då är det mycket möjligt att du hört Per Wållberg spela orgel. – Det är ett otroligt viktigt uppdrag, säger han.

Njuter när kyrkan bjuder på konsert

Publicerad:

– För mig betyder det mycket att kyrkan erbjuder livemusik, säger Marianne Hägglund, som är en flitig konsertbesökare. Senast hörde hon musik av kompositören Rego Wiklund.

Så upptäcker du Umeås historia i stans kyrkor

Publicerad:

Umeå firar 400 år, men stans äldsta kyrka har faktiskt hundra år till på nacken. En närmare titt på kyrkorna under århundradenas gång avslöjar också Umeås historia.

”Det är hit man kommer när man kommer hem”

Publicerad:

Torsdagskvällar är helig tid. Då sitter Carola Hedmark tyst i grupp längst fram i Ålidhemskyrkan. Meditationen hjälper henne att utforska sina inre rum, trots sin tinnitus.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Söndagar kl 11 och på vissa kyrkliga helgdagar kan du se en förinspelad andakt här på webben.

Här kan du läsa vad som händer i veckan

Detta händer under veckan i Svenska kyrkan i Umeå

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Senaste Spira

Spira nr 1 har temat ”Heliga rum”. Umeås kyrkor under 400 år. Så hittar du tjuffe. Möt Anna Hjälm som tror på religionsmöten.