Nu startar insamlingen inför tuff jul

Publicerad

Dyrare mat och högre elräkningar lär göra årets jul tuffare för fler. Därför startar Svenska kyrkans lokala insamling ”Ge fler julklappar” redan den 1 november. – Varenda krona går till presentkort. Så även små gåvor gör skillnad när vi är många som hjälps åt, säger Åse Lindegren, diakon.

Tack vare stora och små gåvor från privatpersoner, organisationer och företag brukar kyrkans diakoner i Umeå dela ut presentkort till personer och familjer som behöver hjälp för att sätta lite guldkant på julen. Med presentkorten kan föräldrar själva köpa julklappar som står på barnens önskelista och favoriträtten till julbordet. 

Redan i november börjar människor höra av sig för att fråga om hjälp inför årets jul. I år när det ekonomiska läget är tuffare för fler räknar diakonerna med många hjälpsökande. Samtidigt finns stor vilja att bidra till ett gott samhälle. Varenda krona som någon skänker går till presentkort. Inget går till omkostnader.  

– Alla bidrag är välkomna. Tillsammans kan vi sprida julstämning i Umeå, säger Carola Malmehed, diakon i Mariakyrkan. 

Du som vill stödja insamlingen ”Ge fler julklappar”

  • Swisha en gåva till nummer: 123 651 00 28. Gåvorna omvandlas till presentkort.

  • Alla presentkort delas ut till personer som behöver.

  • Mer information: www.svenskakyrkan.se/umea/ge-fler-julklappar

Du som behöver hjälp inför julen

  • 2022 måste alla boka en tid för ett personligt besök i någon av Umeås kyrkor. Besöken kommer att ske den 12-16 december. 

  • Du bokar en tid via den ekonomiska rådgivningen. Tidsbokningen är öppen mellan den 2 november och 5 december. Tel 090-200 26 97. Telefontid: måndagar kl. 9.00–10.00 och onsdagar kl. 13.00–14.00. 

  • Ta med intyg på att du är folkbokförd inom Svenska kyrkan i Umeå (Umeå stads församling, Umeå Maria församling, Tegs församling, Umeå landsförsamling, Ålidhems församling,Tavelsjö församling). Intyg kan vara hyresavi eller liknande. Ta även med giltig legitimation.

Ge fler julklappar

Inför julen finns det här i Umeå familjer som oroar sig för hur de ska ha möjlighet att köpa julmat och julklappar. Swisha en gåva eller köp ett presentkort och lys upp julen för någon annan.

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen byter plats under hösten. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Som att engagera dig som volontär, ge en gåva och bli medlem i Svenska kyrkan.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.