Tre personer i gula västar pratar  utomhus.
Foto: Lina Eriksson

Nattvandrar ihop för ett tryggare Umeå

Nyhet Publicerad Ändrad

Under sex fredagskvällar i sommar kommer personer från olika samfund och religioner i Umeå att nattvandra tillsammans. Fredag den 4 juni var första kvällen 2021. Även 2022 arrangerar Interreligiösa rådet nattvandringar.

Uppdatering 220530:

Även 2022 kommer nattvandrarna att röra sig i Umeå. De börjar fredag-lördag den 3-4 juni i samband med Brännsbollsyran. 

Efter två inställda år är det dags för brännbollsyra i Umeå igen med festival och cup. Samma helg inleder Interreligiösa rådet sommarens nattvandringar ”Walking for peace” i samarbete med Umebrå, brotts- och drogförebyggande rådet.

– Brännbollshelgen är rolig för de allra flesta, men det finns alltid en baksida av festandet. Där kan vi göra skillnad, säger Mikael Åström, teolog och pedagog på Kyrkan på Campus som samordnar vandringarna.

Brännbollshelgen är nattvandrarna ute både fredag och lördag, kommande helger blir det enbart fredagar. Förra året deltog personer från bland annat Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, Islamiska föreningen i Västerbotten och Bahá’í-samfundet.

– I tider av oro och instabilitet känns det också fint att få möta människor i en anda av fred och försoning.

Artikel från 2021:

Förra året utgick mobila trygghetsteam från Ålidhemskyrkan. I gula reflexvästar rörde de sig i kvarteren på Ålidhem och i centrala stan för att bidra till lugn och trygghet.

I år sker vandringarna tillsammans med Interreligiösa rådet i Umeå under namnet Walk for peace. Personer från bland andra Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, Muslimska föreningen i Västerbotten och Bahá’í-samfundet deltar.

– Vi tror på mångfald, dialog och tolerans. Nu pratar vi inte bara med varandra, vi gör något tillsammans! säger Mikael Åström, teolog och pedagog på Kyrkan på Campus.

Att finnas ute bland unga människor är ett sätt att göra något bra för Umeå och kanske kunna hjälpa personer som mår dåligt.

– Jag har själv barn och hoppas att andra vill hjälpa dem i framtiden, säger Ahmad Muhanna från Muslimska föreningen.

Vandringarna är också ett konkret sätt att lära känna personer med annan religion och bakgrund.

Eva Emadén är en av medlemmarna i Bahá’í-samfundet som kommer att delta. Hon ser fram emot vandringarna och goda samtal.

– Fred är centralt i vår tro. Vi vill överbrygga gränser mellan religioner och kulturer. Först när vi möts kan vi förstå hur lika vi människor är, säger hon.

Vandringarna startar vid Ålidhemskyrkan och avslutas i centrum. De sker i samråd med polisen och fältgruppen.

Läs mer om Interreliösa rådet på Umeå kommuns webbplats.

Fler artiklar ur Spira:

Poddar och peppar för planetens skull

Publicerad:

Eduardo Pettersson guidar umebor i energi- och klimatfrågor och slår gärna hål på myter om vad som inte funkar i norra Sverige. Sin egen energi hämtar han ute i naturen.

När det värsta har hänt...

Publicerad:

När Carina Kjellssons son dog hastigt blev kyrkan en viktig plats för sorgen. Här tänder hon ljus, sköter om graven och pratar med andra i en sorgegrupp med diakon Monica Lundgren. – Det ger lite sinnesro i själen.

Krönika: ”Därför sörjer jag efter valrörelsen”

Publicerad:

Krönika av Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Värd på både kronprinsessans vigsel och konserter i Umeå

Publicerad:

Hon var konsert- och gudstjänstvärd i Stockholm i nästan 30 år. Nu vill Rut Niska Säfström engagera fler konsertvärdar i Umeå.

Olof Wretling: ”Humor har en unik kraft”

Publicerad:

Uppgiften att skriva ett brev till sin döda pappa satte fart på Olof Wretlings sorgearbete. I sina sommar- och vinterprat berättar han hur sorgen gjorde honom till en skrivande människa.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.