Foto: Lina Eriksson

När det värsta har hänt...

Publicerad

När Carina Kjellssons son dog hastigt blev kyrkan en viktig plats för sorgen. Här tänder hon ljus, sköter om graven och pratar med andra i en sorgegrupp med diakon Monica Lundgren. – Det ger lite sinnesro i själen.

(Ur Spira nr 3 2022)

Det var i oktober 2021 som Carina blev ”en av de där föräldrarna som förlorat ett barn”. På väg till ett arbetsmöte i Lycksele kände sig 38-årige sonen dålig och ville vända hem. Ett par timmar senare var han död. ”Björn finns inte mer” sa Carina till vännerna när hon ringde runt för att berätta om det ofattbara.

– Det är det värsta jag varit med om. Det är fortfarande ett så stort tomrum, även om Björn är med mig hela tiden, säger hon.

Ett par månader efter chocken och allt praktiskt med begravningen letade Carina information om sorgegrupper på Svenska kyrkans webbplats, eftersom ”kyrkan kan det där med sorg”. Vänner och familj var ett ovärderligt stöd, men hon ville även prata med andra som förlorat vuxna barn.

Carina Kjellsson tänder ett ljus för sin son Björn. Foto: Lina Ericsson

– Jag ringde kyrkan och frågade, och en tid senare var en grupp i gång. Det är fantastiskt!

Gruppen med åtta–tio personer fortsätter att träffas i höst. Här är alla känslor tillåtna. Och Carina slipper uppleva sig som tjatig som alltid vill prata om Björn eller hur hon mår.

 

Monica möter många med sorg

En sorgegrupp är inte bara ett sätt att skapa plats för den egna sorgen. Den är även ett sammanhang där andra ger plats åt min sorg, berättar diakon Monica Lundgren, som har både grupper och enskilda samtal med sörjande. Hon definierar sorg som en känsla efter en förlust, en livsomställning. Det kan vara att någon dör, men även att bli av med jobbet, tappa en kroppsfunktion eller förlora en relation. Hon har aldrig stött på någon som fastnat i sorgen, däremot många som varit rädda för att göra det och därför undvikit sorgen.

– Vi människor tycker inte om starka känslor, men enda vägen är att gå in i sorgen, att uttrycka den. Det är inte förrän jag tillåter mig själv att vara ledsen som det nya kan komma.

Det handlar inte om att inte låtsas om förlusten. I stället handlar det om att vara i processen och att hitta en annan väg utifrån de förutsättningar som nu finns. Ofta förändras den egna självbilden under tiden. Den som varit med om en stroke eller olycka kan behöva lägga mycket tid på rehabilitering, men även acceptera att vissa förmågor faktiskt är förlorade.

– Först då kan jag hitta en väg framåt, säger Monica.

Varför har sorg blivit kyrkans grej?

– Livets villkor speglas i berättelsen om Jesus. Han ber ”min Gud, min Gud varför har du övergivit mig”, säger Monica. Även i Gamla testamentet har människor satt ord på hur sorgen känns i kroppen, som i Psaltaren 69:

”Vattnet når mig till halsen. Jag har sjunkit ner i bottenlös dy och har inget fotfäste. Jag har kommit ut på djupt vatten, strömmen vill dra ner mig. Jag har ropat mig trött, min strupe är hes. Mina ögon värker, jag har väntat länge på min Gud.”

Diakon Monica Lundgren använder målning i sorgegrupper. Foto: Ulrika Ljungblahd

Det går inte att trösta den som sörjer, säger Monica. Men det går att ge plats åt trösten, genom att låta det tuffa och svåra få finnas.

– Trösten finns i själva livet, så om vi vågar vara i det som är så finns trösten där.

För att skapa fler platser för sorgen har Monica Lundgren, diakonen Ingemar Grahn och kyrkoherden och psykoterapeuten Lena Fagéus startat temadagar för sorg. En dag per termin för den som förlorat en kroppsfunktion och en dag för den som förlorat någon genom döden. Carina och hennes man var med på en av dem i våras.

– Vi fick börja med att tända ljus för våra älsklingar och berätta vad som hänt och om vår relation.

Sedan följde ett kunskapspass och chans att måla och lyssna på musik för att vara i hela kroppen med sin sorg.

– Och under lunchen skrattade vi ihop. Skratt och gråt ligger ju så nära varann, konstaterar Carina.

Sorgens 4 uppgifter

  • Att förstå det som hänt
  • Att känna alla känslor
  • Att lära sig nya saker
  • Att vända sig mot framtiden

William Worden, psykologiprofessor

Dag om sorg

Lördag 19 november kl 10-16. För dig som förlorat någon genom döden. Under denna dag delar vi med oss av kunskaper och erfarenheter om sorg. 

gräs med dagg och i bakgrunden bryter solen genom molnen

Samtalsgrupper vid sorg

Att förlora en närstående kan väcka starka känslor och många tankar. Det kan vara till hjälp att dela och samtala om dessa känslor med andra i samma situation.

Fler artiklar ur Spira:

Nu startar insamlingen inför tuff jul

Publicerad:

Dyrare mat och högre elräkningar lär göra årets jul tuffare för fler. Därför startar Svenska kyrkans lokala insamling ”Ge fler julklappar” redan den 1 november. – Varenda krona går till presentkort. Så även små gåvor gör skillnad när vi är många som hjälps åt, säger Åse Lindegren, diakon.

Pyssel och tacos på läger med Blå konfa

Publicerad:

Sju ungdomar som gått Blå konfa avslutade med två dagar på Tavelsjö lägergård. Att sova borta och laga tacos var roligast tycker Isac Olovsson.

Poddar och peppar för planetens skull

Publicerad:

Eduardo Pettersson guidar umebor i energi- och klimatfrågor och slår gärna hål på myter om vad som inte funkar i norra Sverige. Sin egen energi hämtar han ute i naturen.

När det värsta har hänt...

Publicerad:

När Carina Kjellssons son dog hastigt blev kyrkan en viktig plats för sorgen. Här tänder hon ljus, sköter om graven och pratar med andra i en sorgegrupp med diakon Monica Lundgren. – Det ger lite sinnesro i själen.

Krönika: ”Därför sörjer jag efter valrörelsen”

Publicerad:

Krönika av Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen byter plats under hösten. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Som att engagera dig som volontär, ge en gåva och bli medlem i Svenska kyrkan.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.