Lyssna

/ Publicerad 23 maj 2022 / Ändrad 25 maj 2022

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

(Ur Spira nr 2 2022. Tema Möt musiken)

Organist Anders Winterstam placerar sig vid orgeln i Tavelsjö kyrka och ut strömmar en stillsam koralvariation av den nordtyske barocktonsättaren Georg Böhm. Melodin finns i psalmboken som nummer 526.

– Koraler eller psalmmelodier började på 1600-talet användas i mer konstnärliga verk av tonsättare på kontinenten. Eftersom koraler var allmängods slog de an något hos de som lyssnade.

Den som besökte en gudstjänst i Backens kyrka under samma tid fick antagligen också höra en variation över en liturgisk melodi eller hymn, enklare improviserad på orgeln. Någon annan repertoar att tillgå fanns inte.

– Backens kyrka fick sin första orgel redan 1535, flera hundra år tidigare än många andra landsortskyrkor. Den användes sparsamt i gudstjänsten och inte till psalmsång.

 

Organister stod inte högt i rang

Före reformationen på 1500-talet sjöngs psalmerna av kör eller av präst och klockare, som annars skötte klockringning. Men när Sverige blev lutherskt började församlingssången långsamt spridas över landet. Den leddes av klockaren som skulle ”hålla den enfaldige och olärde hopen rätt widh tonen”, som biskop Emporagrius skriver. Tack vare den första psalmboken från 1695 blev psalmsången mer enhetlig under 1700-talet, med viss hjälp av orgeln som började spridas. Umeå stads kyrka fick sin första orgel 1740.

– Orglar var fortfarande ovanliga, men i kyrkor där de fanns började organister ackompanjera sången. Men från början stod organisterna inte högt i rang. De ansågs spela för mycket och för konstigt, berättar Anders med ett skratt och visar ett citat av dåtida biskop Laurelius om att organisten enbart skulle spela sakta till psalmsången. Kanske var det detta trista ideal som gjorde att kyrkomusiken i Sverige hade en nedgång på 1800-talet, trots att orglar nu även fanns i kyrkor på landsbygden. Först mot slutet av århundradet hände det något, bland annat när kyrkosångsrörelsen spreds över landet. I Umeå stads kyrka bildades en kyrkokör kring sekelskiftet, i Tavelsjö och på Backen ett par årtionden senare.

– Kyrkokörerna gav nytt liv åt kyrkolivet. Det pågick också en form av väckelse i Svenska kyrkan i början av 1900-talet som drev kyrkomusiken framåt.

Guldåldern börjar

Det är nu guldåldern för svensk kyrkomusik inleds. Kompositörer som Otto Olsson och Oskar Lindberg skriver orgelverk och körverk. Arbetet med en ny psalmbok från 1937 återuppväcker intresset för koraler och psalmer.

– De flesta kyrkliga tonsättare börjar använda varianter av folkliga melodier i kompositioner, och det fortsätter under hela 1900-talet, berättar Anders. Han spelar en lågmäld orgelkoral från 1988 av Kurt Wiklander över folkmelodin och psalmen ”Den signade dag”.

Under 1900-talet kommer konsertverksamheten i gång på allvar i svenska kyrkor, tidigare framfördes musik framför allt i gudstjänsten. Musik av barockens Johann Sebastian Bach och Georg Friedrich Händel letar sig ut i kyrkans repertoar och blir sedan kvar.

– Jag såg en omröstning på Sveriges radios hemsida om lyssnarnas favoritepok inom kyrkomusiken. Barocken med oratorier och passioner vann en överväldigande seger, berättar Anders och funderar på varför musiken från 1600- och 1700-talen fortfarande är så populär.

– Den är enkel att ta till sig, men också mycket komplex, och tilltalar därför människor på olika sätt. Man kan närma sig den både intellektuellt och känslomässigt.

I de kyrkor där Anders arbetar, Umeå stad och Tavelsjö, har konserterna en övervikt åt barockhållet, kryddat med helt nyskrivna verk. Men Anders lyfter gärna fram fler höjdpunkter under musikhistorien, bland annat 1800-talets romantik i Frankrike.

– Då utvecklades orglarna och orgelkonsten blomstrade. Musiken blev mer orkestral, melodisk och bombastiskt, säger han och spelar en del av postludiet ”Gran Choeur” av Théodore Dubois som exempel.  

Mer om musik

Podden Angeläget

I julavsnittet av Angeläget tar Lena avstamp i julens berättelse och ställer sig frågan, hur ska man våga göra som de vise männen och följa stjärnan?

Konserter och musik i kyrkan

Ladda ner musikfoldern och planera kommande musikäventyr i kyrkan!

Fler artiklar ur Spira:

  1. White får rita Umeås nya krematorium

    Publicerad 13 juni 2025

  2. Nu sitter kyrkoherde Juul vid ratten

    Publicerad 2 juni 2025

    Med 50-talsrock i högtalarna och 30 år som präst i bagaget rullar Fredrik Juul in i Umeå. Lär känna nya kyrkoherden under en cruising genom stan.

  3. Dopets hemlighet – himlen öppnas och vattnet bär

    Publicerad 2 juni 2025

    Prästen Joel Hultdin hämtar vatten från havet när han ska döpa konfirmander på Norrbyskär. – Vatten är ett så otroligt konkret livgivande element.

  4. Så ändrade Maria sin syn på barndop

    Publicerad 2 juni 2025

    ”Nej, jag vill inte döpa mitt barn” tänkte Maria Olsson först. Efter samtal och funderande kom hon på nya tankar.  – Märtas dop blev jättefint, en bild av gemenskap.

  5. Doppar handen i vatten för att minnas sitt dop

    Publicerad 2 juni 2025

    – Tron behöver förkroppsligas, säger Louise Amkoff.  Hon var en av dem som tecknade ett kors i pannan med dopfuntens vatten under en påskmässa i Backens kyrka.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Vill du veta vad som är på gång i kyrkorna i Umeå och Tavelsjö? Här hittar du olika sätt att hålla dig uppdaterad, oavsett om du är intresserad av gudstjänster, konserter, grupper eller andra evenemang. Välj det som passar dig bäst.

Svenska kyrkans själavårdsmottagning

Mottagningen har sommarstängt. Öppnar igen 1 september. Samtal om livets alla frågor. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.