Foto: Andreas Nilsson

Olof Wretling: ”Humor har en unik kraft”

Publicerad

Uppgiften att skriva ett brev till sin döda pappa satte fart på Olof Wretlings sorgearbete. I sina sommar- och vinterprat berättar han hur sorgen gjorde honom till en skrivande människa.

(Ur Spira nr 3 2022)

I sitt sommarprat ”Männen i mitt liv” från Sveriges radio 2011 delar komikern, skådespelaren och författaren Olof Wretling med sig av när hans pappa dör i cancer 1996. Olof är då 19 år. ”Mitt framför mina ögon brakar tallskogen, friska tallar går av på mitten och störtar mot marken i ett djävulskt dån… sorgen åker runt i min kropp, men hittar inte ut.” Han kan inte gråta, i stället byggs en inre oro upp och efter ett par år kommer den första panikångestattacken. Olof söker hjälp hos läkare för sitt rusande hjärta och får en oväntad ordination – att skriva ett brev till sin döda pappa. När Olof senare läser brevet högt kommer tårarna.

– Om man inte sätter rätt etikett på sorgen kommer den upp som något annat. Jag utvecklade en stark oro och ångest, men förstod inte att det hade med sorgen att göra. Det var häftigt – ju mer jag grät, desto bättre mådde jag,
berättar Olof i telefonen på hemväg från en föreläsningsturné. Han är tacksam mot läkare Kerstin som gav honom skrivuppgiften.

– Efter en föreställning fick jag kontakt med henne igen och fick veta att skrivandet är en del av hennes metod. Utan henne hade jag kanske inte kommit åt vare sig sorgen eller skrivandet.

Slutar fusksörja

I dag är Olof Wretling författare och dramatiker och har hållit sammanlagt tio sommar- och vinterprat. I de allra flesta har sorgen fått ta plats, större eller mindre, så även i vinterpratet Kaffet från 2019, som han turnerar med under hösten. Vinterprogrammet 2016 handlade helt och hållet om sorg. Där pratar han om att inte fusksörja och att det finns rätt sätt att sörja på. Om man lever nära sina känslor kan de inte komma oanmälda och överraska en. För honom blev det en pysknapp att skriva om sorgen.

– När du skriver måste du tänka till, sätta ord på det du känner och vara konkret. När tankarna väl hamnat på papper och du läser dem för någon är det som att du blir av med dem. Skrivandet blir en motsats till ältandet.

Sorgen efter pappan beskriver Olof i dag som en kär vän. Den river inte längre och gör ont på samma sätt. Men nya sorger dyker upp i livet, som att han är nybliven diabetespappa, och Olof märker att han fortfarande måste jobba med att ge sorgen plats.

– Jag blir en målinriktad problemlösare på ett sätt som inte riktigt lämnar plats för känslorna. En vän frågade nyligen ”hur mår du?” och jag hade ingen aning. Det är något jag måste se upp med.

I sina sommar- och vinterprat kastar Olof Wretling sig med dödsförakt från humor till sorg, och det är ett medvetet grepp. Han tycker det är fantastiskt när han får en skrattande publik att tystna, drabbade av plötsliga känslor.

– Humorn har en unik kraft. Den är som ett snabbverkande serum som för människor samman och snabbt höjer koncentrationen, som en Dextrosol. Den gör att det sedan är lättare att nå längre in hos de som lyssnar.

Dag om sorg

Lördag 19 november kl 10-16. För dig som förlorat någon genom döden. Under denna dag delar vi med oss av kunskaper och erfarenheter om sorg.

gräs med dagg och i bakgrunden bryter solen genom molnen

Samtalsgrupper vid sorg

Att förlora en närstående kan väcka starka känslor och många tankar. Det kan vara till hjälp att dela och samtala om dessa känslor med andra i samma situation.

Fler artiklar ur Spira:

Nu startar insamlingen inför tuff jul

Publicerad:

Dyrare mat och högre elräkningar lär göra årets jul tuffare för fler. Därför startar Svenska kyrkans lokala insamling ”Ge fler julklappar” redan den 1 november. – Varenda krona går till presentkort. Så även små gåvor gör skillnad när vi är många som hjälps åt, säger Åse Lindegren, diakon.

Pyssel och tacos på läger med Blå konfa

Publicerad:

Sju ungdomar som gått Blå konfa avslutade med två dagar på Tavelsjö lägergård. Att sova borta och laga tacos var roligast tycker Isac Olovsson.

Poddar och peppar för planetens skull

Publicerad:

Eduardo Pettersson guidar umebor i energi- och klimatfrågor och slår gärna hål på myter om vad som inte funkar i norra Sverige. Sin egen energi hämtar han ute i naturen.

När det värsta har hänt...

Publicerad:

När Carina Kjellssons son dog hastigt blev kyrkan en viktig plats för sorgen. Här tänder hon ljus, sköter om graven och pratar med andra i en sorgegrupp med diakon Monica Lundgren. – Det ger lite sinnesro i själen.

Krönika: ”Därför sörjer jag efter valrörelsen”

Publicerad:

Krönika av Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen byter plats under hösten. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Som att engagera dig som volontär, ge en gåva och bli medlem i Svenska kyrkan.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira