Kvinna i prästkrage framför röd trävägg.
Foto: Matilda Audas Björkholm

Googlade Umeå och fick jobb som präst

Nyhet Publicerad

När Mimmi Merlich sökte jobb som tvåspråkig präst i Umeå var hon varken prästvigd eller svensktalande. I dag har den finsktalande församlingen blivit hennes extra familj i coronaexilen.

 (Ur Spira 2 2021)

– Lähtekäämme rauhassa, säger Mimmi Merlich framför kameran.
– Jeesuksen Kristuksen nimessä, svarar gudstjänstdeltagarna på skärmen.

Låt oss gå i frid. I Jesu Kristi namn. Så avslutas söndagens finskspråkiga zoomgudstjänst, där flera församlingsmedlemmar deltagit med textläsning, bön, sång och även predikan. Prästen Mimmi Merlich tycker det är tråkigt om bara hon håller i gudstjänsten.

– Jag började fråga om någon annan ville läsa en text eller bön. Nu är vi nästan tio personer som delar på uppgifterna. Det gör mig glad och stolt!

Det var på samma sätt Mimmi hittade vägen in i kyrkan, i staden Lovisa i östra Nyland i Finland, där hon växte upp. Efter konfirmationsläsningen fick hon olika uppgifter i kyrkan, som att leda söndagsskola och konfagrupper. Mimmi fikade med prästerna och pratade teologi, och så småningom väcktes tanken att själv bli präst. Under utbildningen gjorde hon praktik vid Lutherska världsförbundets säte i Schweiz, där hon fick fördjupa sig i klimatfrågor.

Jag fick en stark känsla när jag såg annonsen och vågade lyssna på rösten i mitt inre. Jag tror att det var Gud som talade.

– Men det handlade mest om att sitta på kontor, och jag insåg att jag måste få jobba med människor. Att möta andra ger mig energi.

Efter studierna tyckte Mimmi att det var dags att prova något annat och åkte till Tanzania som frivilligarbetare i tre månader. Där arbetade hon med frågor om klimat och kvinnors rättigheter.

– Jag älskar att resa och möta andra kulturer. Det var värdefullt att få bo i Tanzania ett tag, ibland utan el och vatten. Jag fick också erfarenhet av att vara den som sticker ut och är annorlunda.

Såg annons om Umeå i Tanzania

Innan Mimmi lämnade Tanzania såg hon en tidningsannons om att jobba som finskspråkig präst i Umeå. Hon fick börja med att googla var Umeå låg. Hon visste ingenting om Svenska kyrkan och hade aldrig pratat svenska, även om hon läst det i skolan.

– Jag fick en stark känsla när jag såg annonsen och vågade lyssna på rösten i mitt inre. Jag tror att det var Gud som talade.

Sitt livs första riktiga och djupa samtal på svenska hade Mimmi med biskopen i Luleå stift, Åsa Nyström, eftersom hon nu ville prästvigas i Sverige. ”Det löser sig”, tänkte Mimmi, och det gjorde det också. Hösten 2019 flyttade hon till Umeå och arbetade i Svenska kyrkan samtidigt som hon kompletterade teologiutbildningen från Finland med några svenska kurser. I juni förra året prästvigdes hon för Luleå stift och har sedan dess arbetat som svensk- och finskspråkig präst i Ålidhemskyrkan.

– Första året var tufft – att flytta till ett nytt land, lära mig språket ordentligt, studera och arbeta på både finska och svenska. Samtidigt ger arbetet mig så mycket energi och glädje!

Under tiden i Sverige har Mimmi upptäckt att Svenska kyrkan är mindre hierarkisk och mer liberal än kyrkan i Finland. Där pågår till exempel diskussionen om samkönade äktenskap fortfarande. Gudstjänsterna har också en lite annan stämning.– Jag trivs bra med gudstjänsterna här, med glada psalmer och många delaktiga, men förstår samtidigt att man kan uppskatta det rofyllda och högtidliga i gudstjänsterna i Finland.

 

10 000 sverigefinnar i Umeå

I dag arbetar Mimmi Merlich halva sin tid med Svenska kyrkans finskspråkiga verksamhet i Umeå. Svenska kyrkan beskriver sig själv som en flerspråkig kyrka och vill erbjuda verksamhet på de språk som behövs för att den ska nå sina församlingsbor. I Umeå bor drygt 10 000 sverigefinnar som kan ta del av gudstjänster, kör, gemenskap och även dop, vigsel och begravning på finska.
– Jag har haft många finskspråkiga och tvåspråkiga begravningar och även ett dop. Det betyder mycket för besökarna att få ha förrättningen på sitt modersmål, sitt känslospråk.

Mimmi påpekar att det är viktigt att få ta del av kyrkans verksamhet på sitt modersmål. För många känns det bara naturligt att sjunga psalmer och be på finska. I själavården är det mycket enklare att nå fram till och beskriva känslor på sitt modersmål.

Digitala gudstjänster och sångstunder blev vanliga under pandemin. Foto: Matilda Audas Björkholm

Den Finskspråkiga verksamheten har också många samarbeten, bland annat med Finska klubben i Umeå. De firar högtiderna Mors dag och Självständighetsdagen, som är Finlands nationaldag, tillsammans.

– Samarbeten är jätteviktiga och ett sätt för oss att nå nya människor. Jag tror det är många finsktalande i Umeå som inte vet att vi finns, så jag försöker informera mycket om oss.

Extrafamilj i corona-exil

I sitt finskspråkiga arbete jobbar Mimmi med en musiker i Ålidhems församling, men sköter själv allt övrigt, med hjälp av frivilliga och församlingens styrelse.
– Jag fungerar som präst, diakon och kommunikatör. Fördelen är att det är enkelt att fatta beslut om arbetet, nackdelen är att det är svårt för mig att vara ledig, berättar Mimmi Merlich.

Samtidigt är den finskspråkiga gemenskapen viktig för Mimmi själv, som inte kunnat hälsa på sin familj i Finland på 1,5 år. Det är en situation hon delar med andra i församlingen, och de har därför blivit som en extra familj för varandra.

– Vi har en särskild gemenskap, det märker jag som också arbetar som svenskspråkig präst. Vi enas kring vårt språk och vill göra mycket tillsammans.

Mimmi Merlich

Ålder: 25 år

Familj: föräldrar och syskon i Finland

Arbete: finsk- och svenskspråkig präst i Ålidhems församling

På fritiden: älskar att laga och äta mat, läser spanska, träffar vänner, springer och tränar yoga. Reser mycket när det inte är corona.

Tre finska traditioner hon saknar:

  • Valborgsmässoafton
    Vi firar valborgsmässoafton som en karneval, med roliga kläder, färgat hår, ballonger och serpentiner. Det är en stor glad fest! Men vi har ingen eld.
  • Röksauna
    Vi vinterbadar mycket med sauna, men det jag saknar mest är röksaunan på sommaren. Den är alldeles svart och man tvättar sig med tjärtvål.
  • Efterrätten Pascha
    Det är en jättegod krämig pudding med russin, som jag brukar äta till påsk. Den går inte att köpa här. Förra påsken letade jag länge i affärerna.

Senast jag…

…grät:
Förra veckan under ett jobbigt samtal i mitt arbete. Det är fint att både få gråta och få skratta med andra människor.

…började om:
Jag lägger ett svårt pussel hemma som jag fått börja om med säkert tio gånger.

…drömde om framtiden:
Jag pluggar spanska och vill kunna prata det flytande. Jag har många spanska vänner och är intresserad av spansk kultur.

…lyssnade på en talbok:
Annie Palm som skrivit om mord i Umeå. Det är en bok som den finskspråkiga bokcirkeln pratat om.

…gjorde något under bar himmel:
Jag tar många promenader, ofta med vänner. Det är ett bra sätt att umgås!

Grattis!

I juni 2021 fyller den finskspråkiga församlingsverksamheten i Umeå 40 år.

På 1980-talet hade församlingen en egen kyrka på Mariehem. Sedan 1990-talet är verksamheten del av Ålidhems församling, men till för alla finskspråkiga i Umeå.

Präst, musiker och frivilliga arbetar tillsammans med gudstjänster, kör, bokcirkel, samtalsgrupper, familjedagar och förrättningar på finska.

Läs mer om det finskspråkiga arbetet på Svenska kyrkan i Umeås webbplats.

Suomenkielinen toiminta/ Finskspråkig verksamhet

Onko kielesi suomi? Ruotsin kirkko Uumajassa tarjoaa suomenkielistä toimintaa. Täältä löydät tietoa. Pratar du finska? Här får du information om Svenska kyrkans finskspråkiga församlingsarbete i Umeå.

En kyrka för alla

Svenska kyrkan arbetar aktivt för att alla ska känna sig välkomna och omslutna av Guds kärlek. En del kan vara att få ta del av gudstjänster och verksamhet på sitt eget språk. Här i Umeå har vi bland annat verksamhet på engelska, finska och teckenspråk. 

Fler artiklar ur Spira:

Expeditionen flyttar till nybygge i norr

Publicerad:

Utbyggnaden av personalrum och kontor på Norra kyrkogården är klar.

Volontär håller kafé öppet

Publicerad:

Kommer du förbi Kafé Nyfiket på Ålidhemskyrkan en tisdag är chansen stor att du träffar Sami Viitala.

”Jag har stort behov av att få leka”

Publicerad:

En frisbee blev oväntat viktig under Christer Rosenqvists fyra månader på ett franskt kloster. Nu är han tillbaka som pedagog i Mariakyrkan, där han fortsätter utforska lek och andlighet.

Sydde egen urna av sparade tyger

Publicerad:

Ingrid Högberg har sytt urnan till sin begravning av tygbitar från olika delar av sitt liv. Bland lapparna finns en 70-talskjol, sonens randiga barnskjorta och en gammal duk.

Säkrare sätt att sänka ned kistor

Publicerad:

Kistsänkningar för hand är riskabla för kyrkogårdsarbetare. Det är en anledning till att de infört en ny gravsättningsmetod, granskad och godkänd av kyrkogårdsutskottet i Umeå.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.