Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 september 2021

Går 200 mil till toppmöte

Nu pågår pilgrimsvandringen Walk for Future med klimatmötet i Glasgow som slutdestination. Christofer Sjödin från Umeå vandrade en vecka.

 (Ur Spira 3 2021)

Den 18 juli inleddes pilgrimsvandringen från Vadstena. 200 mil senare räknar vandringsledare Annika Spalde med att vandra in i Glasgow. Hennes medvandrare varierar under vägen och samtidigt sker lokala vandringar, men syftet är detsamma: att sätta press på makthavare att ta klimathotet på allvar och samtidigt göra en inre pilgrimsresa.

En av Umeåborna som deltar är prästen Christofer Sjödin som använde sin sista semestervecka till att gå 13 mil i Småland.

– Det är litet bidrag för att uppmärksamma det klimatnödläge vi är i, säger han och betonar att vandringen är en del av en större rörelse som kräver förändring.

Att gå kan också vara ett sätt att fysiskt hantera ångest och sorg.

– Vi behöver tillåta sorgen över det vi håller på att förlora, naturen och det liv vi vant oss vid, liksom ångesten och rädslan inför en osäker framtid. Att gå kan vara ett sätt att hitta vägar framåt, säger Christofer.

En av hans medvandrare var Tinna Stille Öster.

– Att gå från en plats till en annan är något annat än att gå en runda. I rundan är det lätt att vilja komma tillbaka där vi började, säger hon.

Att pilgrimsvandra är både att gå vägar som andra gått före och att gå för något större – som klimatet som kan kännas svårt och ogreppbart.

– Under vandringen hittade jag delar som jag kan greppa, steg som jag kan ta, säger Tinna Stille Öster.

Text: Ulrika Ljungblahd

Kan vänskap rädda klimatet?

Sara, William, Gustav, Tinna, Johanna och Bosse. Det är några av pilgrimerna som jag vandrar tillsammans med för klimatet med klimattoppmötet i Glasgow som mål. Vandringen kallas Pilgrim’s Walk for Future. Några går en eller ett par dagar, någon går en vecka som jag. Ett par personer går hela vägen. Jag känner ingen av dem innan vandringen, men efter att ha gått i varandras fotspår, delat tystnad och ord, mat och sovplats är de nu mina vänner.

Kanske är det just vänskapen som kan rädda klimatet och den biologiska mångfalden. Att vi söker oss till varandra med vår oro och våra försök att ställa om. Att vi som vänner höjer vår röst för modiga politiska beslut. Att vi ser människor i andra delar av världen, de som drabbas mest, som våra vänner. Att vi även börjar se icke-mänskligt liv som våra vänner och inte bara som resurser, tjänare, som vi kan utnyttja.

I Bibelns andra skapelseberättelse tecknas bilden av samhörighet mellan människa och allt levande, inte minst djuren, och i Johannes-
evangeliet säger Jesus till lärjungarna ”Jag kallar er vänner”, inte tjänare.  Återkommande vidgade Jesus rummet för vilka som fick ingå i vänskapen. Vad skulle hända om vi såg på allt icke-mänskligt liv som våra vänner?

Om den fördjupade vänskapen är målet med omställningen, om omställning inte bara handlar om att avstå från sånt vi vant oss vid, så finns det både hopp och glädje på vår vandring mot ett hållbart liv.

Text: Christofer Sjödin, universitetspräst Umeå.

Fler artiklar ur Spira:

  1. 5 feelbad-tips för långfredagen

    Publicerad 10 april 2025

    Återta långfredagen som en dag av stillhet och paus! Kontrasten gör dessutom resten av påsken så mycket festligare.

  2. Du & jag om att hålla kärlekslågan brinnande

    Publicerad 5 mars 2025

    Femte delen i serien med Umeås familjerådgivare handlar om vardagsmotion som håller kärleken levande.

  3. Liv lyfter in Västerbottens flora i kyrkorummet

    Publicerad 5 mars 2025

    Liv Bladh skapar arrangemang och buketter av växter från Västerbotten. I år kommer snittblommor från hennes odling även att pryda altaret i några av Umeås kyrkor.  

  4. Lunch med näring för kropp och själ

    Publicerad 5 mars 2025

    Vad sägs om musik från Umeås största orgel följt av en god soppa i trevligt sällskap? Allt på en lunchrast. Boka in Orgelsoppa i Tegs kyrka en torsdag i månaden.

  5. Här blir ogräs och löv tonvis med matjord

    Publicerad 5 mars 2025

    Tonvis med växtrester komposteras på Backens kyrkogård för att bli mull. Matjorden används året om. – Det behövs en del omvårdnad, säger trädgårdsmästare Daniel Forsberg.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Vill du veta vad som är på gång i kyrkorna i Umeå och Tavelsjö? Här hittar du olika sätt att hålla dig uppdaterad, oavsett om du är intresserad av gudstjänster, konserter, grupper eller andra evenemang. Välj det som passar dig bäst.

Svenska kyrkans själavårdsmottagning

Samtal om livets alla frågor. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.