Lyssna

/ Publicerad 30 maj 2024

Därför ger Isabell råd till biskopen

För Isabell Kitok är det självklart att ta plats i kyrkan och hon hoppas att fler ska våga göra detsamma. − Jag vill att unga ska känna sig inkluderade.

(Ur Spira nr 2 2024)

I entrén till studentbostaden på Ålidhem öppnar Isabell Kitok dörren. I famnen bär hon en tvättkorg med rena kläder som hon just hämtat från den gemensamma tvättstugan på gården.

− Det är mysigt att bo i ett studentområde, eftersom det är nära till mina kompisar som också pluggar.

Hon kilar raskt upp för den stenlagda trappan och vidare genom en lång korridor till sitt rum.

På hyllorna i kokvrån står burkar uppradade märkta med snacks, fröer, socker, havregryn och nötter. Snacks som godis är en favorit, säger hon med ett skratt.

Hon berättar att hon vill bli tandläkare för att det är ett hantverksyrke som är både kreativt och estetisk. Det var en stor omställning att flytta från föräldrarna och syskonen i Luleå för att studera i Umeå. Det har tagit ett år att bli hemmastadd.


Så kan unga vara tillgång

Den tid som inte tillbringas på tandläkarhögskolan hänger hon på kaféer eller i olika kyrkor med sina vänner. Hon trivs i kyrkan och känner att hon kan vara sig själv där. Av samma anledning är hon också engagerad i Sáminourra, som är en samisk förening för unga.

− Min pappa är same och min mamma är svensk. Jag är uppväxt, liksom många andra, med att man inte ska visa sin samiska identitet öppet.  

I föreningen är hon med och skapar den mötesplats för unga samer som hon själv saknade som barn. Det är bra för samiska barn i föreningen att se att de som är några år äldre inte är rädda för att visa sin identitet genom att exempelvis bära sjal, menar Isabell.

När det hölls en högtidsgudstjänst med kyrkans ursäkt till samiska folket för ett par år sedan fick Isabell uppdraget att bära korset längst fram i processionen i kyrkan.

− Tvångskristnandet av samer är ett öppet sår än i dag. Det var fint att se att kyrkan tog ansvar för det.

Hon menar att det gör det lättare att lägga det bakom sig och se framåt för kyrkan.

Isabell medverkar gärna när tillfälle ges. Ett återkommande uppdrag är deltagandet i Biskopens råd med unga vuxna. Det startade i fjol, för att biskopen Åsa Nyström i Luleå stift ville ta reda på vad unga vuxna önskar och behöver. Just det åldersspannet, 19−30 år, har kyrkan till stor del tappat, berättar Isabell.

Hennes erfarenhet är att jämnåriga vill vara med i kyrkan, men att de inte vet på vilket sätt de kan bli en del av gemenskapen.

− Unga är en stor tillgång för vi har koll på hur samhället förändras och vad som händer och hur kyrkan kan bli mer modern.

Sätter sig längst fram

Utomhus lockar solen. Isabell tar täten ut på gården och gruset skrapar under skosulorna när hon går genom de tätbebyggda kvarteren. Hon stannar till och lutar sig mot en röd tegelvägg medan hon eftertänksamt väljer sina ord.

Hon önskar att församlingsmedlemmar oftare ska fråga unga vuxna om de vill vara delaktiga i gudstjänster och aktiviteter. Eller att fler hälsar och säger ”vad roligt att du har hittat hit” för att fler unga vuxna ska känna sig välkomnade.

− Och mitt tips till unga är att våga ta plats. Öppnas en dörr kommer fler att öppnas. Bara du tar första steget. Att exempelvis gå med i Biskopens råd med unga vuxna har varit lärorikt för mig och en jätterolig erfarenhet.

Samtalen har inspirerat. En tjej pratade om hur det är att leva med Jesus i centrum medan en annan, som jobbar i kyrkan, nämnde att unga ibland inte vågar sätta sig längst fram i kyrkorummet, berättar Isabell.

− Sedan dess är det nåt jag har tänkt på, att jag ska sätta mig längst fram på gudstjänsterna. Mina kompisar börjar bli lite trötta på mig och säger ”Måste vi verkligen sätta oss längst fram?”, säger Isabell och skrattar igen.

Men hon gör det ändå – för att visa att hon vill vara delaktig. Nyfikenheten på kristendomen har funnits länge. Men när kompisarna i Luleå konfirmerade sig för några år sedan, var hon för blyg och tillbakadragen för att haka på.

− Jag tror alltid att jag haft ganska hög integritet. Jag lyssnar mer än jag pratar, om jag inte är med nära vänner.

Efteråt ångrade hon att hon inte konfirmerat sig, och gick i stället Gymnasiekonfa, som la grunden till den tro hon har i dag. Hon trivdes i miljön och med att kunna dela sina tankar om Gud med likasinnade.  

Några jobbiga händelser under gymnasiet gjorde ett par år svåra. Hon mådde dåligt och tappade framtidshoppet. En nära vän kom att betyda mycket.

− Hon gav aldrig upp på mig. Lyssnade och stod vid min sida. Bjöd in mig till kyrkan. Alla förtjänar en vän som henne, säger Isabell med eftertryck.

I ungefär samma veva som studierna till tandläkare påbörjades vände måendet. I dag är respekten för sig själv lika självklar som respekten för andra.

− Den bild du har av dig själv är den du kommer att sända ut till andra. Jag tror också att det blir enklare att vara hjälpsam och en god människa mot andra om du har ett snällt sätt att se på dig själv, säger Isabell Kitok.

Text: Anna Carlehed

Biskopens råd med unga vuxna

Rådet består av åtta personer i åldern 19–30 år, från Kiruna i norr till Umeå i söder, som vill hjälpa biskop Åsa Nyström att rikta arbetet med att öppna kyrkan för unga vuxna.

Fler artiklar ur Spira:

  1. 5 feelbad-tips för långfredagen

    Publicerad 10 april 2025

    Återta långfredagen som en dag av stillhet och paus! Kontrasten gör dessutom resten av påsken så mycket festligare.

  2. Du & jag om att hålla kärlekslågan brinnande

    Publicerad 5 mars 2025

    Femte delen i serien med Umeås familjerådgivare handlar om vardagsmotion som håller kärleken levande.

  3. Liv lyfter in Västerbottens flora i kyrkorummet

    Publicerad 5 mars 2025

    Liv Bladh skapar arrangemang och buketter av växter från Västerbotten. I år kommer snittblommor från hennes odling även att pryda altaret i några av Umeås kyrkor.  

  4. Lunch med näring för kropp och själ

    Publicerad 5 mars 2025

    Vad sägs om musik från Umeås största orgel följt av en god soppa i trevligt sällskap? Allt på en lunchrast. Boka in Orgelsoppa i Tegs kyrka en torsdag i månaden.

  5. Här blir ogräs och löv tonvis med matjord

    Publicerad 5 mars 2025

    Tonvis med växtrester komposteras på Backens kyrkogård för att bli mull. Matjorden används året om. – Det behövs en del omvårdnad, säger trädgårdsmästare Daniel Forsberg.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Svenska kyrkans själavårdsmottagning

Samtal om livets alla frågor. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.