(Ur Spira nr 2 2024)
I entrén till studentbostaden på Ålidhem öppnar Isabell Kitok dörren. I famnen bär hon en tvättkorg med rena kläder som hon just hämtat från den gemensamma tvättstugan på gården.
− Det är mysigt att bo i ett studentområde, eftersom det är nära till mina kompisar som också pluggar.
Hon kilar raskt upp för den stenlagda trappan och vidare genom en lång korridor till sitt rum.
På hyllorna i kokvrån står burkar uppradade märkta med snacks, fröer, socker, havregryn och nötter. Snacks som godis är en favorit, säger hon med ett skratt.
Hon berättar att hon vill bli tandläkare för att det är ett hantverksyrke som är både kreativt och estetisk. Det var en stor omställning att flytta från föräldrarna och syskonen i Luleå för att studera i Umeå. Det har tagit ett år att bli hemmastadd.
Så kan unga vara tillgång
Den tid som inte tillbringas på tandläkarhögskolan hänger hon på kaféer eller i olika kyrkor med sina vänner. Hon trivs i kyrkan och känner att hon kan vara sig själv där. Av samma anledning är hon också engagerad i Sáminourra, som är en samisk förening för unga.
− Min pappa är same och min mamma är svensk. Jag är uppväxt, liksom många andra, med att man inte ska visa sin samiska identitet öppet.
I föreningen är hon med och skapar den mötesplats för unga samer som hon själv saknade som barn. Det är bra för samiska barn i föreningen att se att de som är några år äldre inte är rädda för att visa sin identitet genom att exempelvis bära sjal, menar Isabell.
När det hölls en högtidsgudstjänst med kyrkans ursäkt till samiska folket för ett par år sedan fick Isabell uppdraget att bära korset längst fram i processionen i kyrkan.
− Tvångskristnandet av samer är ett öppet sår än i dag. Det var fint att se att kyrkan tog ansvar för det.
Hon menar att det gör det lättare att lägga det bakom sig och se framåt för kyrkan.
Isabell medverkar gärna när tillfälle ges. Ett återkommande uppdrag är deltagandet i Biskopens råd med unga vuxna. Det startade i fjol, för att biskopen Åsa Nyström i Luleå stift ville ta reda på vad unga vuxna önskar och behöver. Just det åldersspannet, 19−30 år, har kyrkan till stor del tappat, berättar Isabell.
Hennes erfarenhet är att jämnåriga vill vara med i kyrkan, men att de inte vet på vilket sätt de kan bli en del av gemenskapen.
− Unga är en stor tillgång för vi har koll på hur samhället förändras och vad som händer och hur kyrkan kan bli mer modern.