Därför blir det kallare i kyrkan

Nyhet

Ta med en extra kofta till konserten eller julottan. Svenska kyrkan sänker temperaturen i flera kyrkor.  – Precis som under pandemin vill vi ta ansvar, säger kyrkoherde Lena Fagéus.

(Ur Spira nr 4 2022)

Inga kyrkor i Umeå kommer att stänga på grund av höga elpriser, däremot kan filtar ligga framme för frusna 

besökare. Anledningen till temperatursänkningen är den ansträngda energisituationen i Sverige och Europa. Budskapet från Energi-
myndigheten är: ”Varje kilowattimme räknas”. 

Svenska kyrkan i Umeå har ett fast elpris och drabbas inte ekonomiskt av höjda priser i nuläget. Ledningen har ändå beslutat att göra vissa åtgärder för att sänka energiförbrukningen. Det handlar främst om lägre temperatur i kyrkorummen. 

Fastighetsförvaltare Rasmus Bergström tror att besökarna kommer att märka att det blir något kallare.

Ta på en extra kofta när kyrkan sänker temperaturen. Foto: Lina Eriksson

– Vi kommer nog att få vänja oss vid att det inte är lika varmt som tidigare hemma eller i kyrkan.

Eftersom kyrkorummen ofta är så stora kan hastiga temperaturväxlingar utomhus göra det svårt för värmesystemet att hänga med. Målet är att hålla en jämn temperatur hela dygnet, för inventariernas skull.

Parallellt fortsätter även arbetet med att byta ut armaturer och lampor till led-lampor. Under 2022 har ett 80-tal armaturer bytts ut.

Energibesparingarna handlar även om att uppnå hållbarhetsmålen om sänkt energiförbrukning. Förra hösten beslutade kyrkofullmäktige att sänka energiförbrukningen med 20 procent till år 2030.

Ulrika Ljungblahd

 

 

 

Fler artiklar ur Spira:

Expeditionen flyttar till nybygge i norr

Publicerad:

Utbyggnaden av personalrum och kontor på Norra kyrkogården är klar.

Volontär håller kafé öppet

Publicerad:

Kommer du förbi Kafé Nyfiket på Ålidhemskyrkan en tisdag är chansen stor att du träffar Sami Viitala.

”Jag har stort behov av att få leka”

Publicerad:

En frisbee blev oväntat viktig under Christer Rosenqvists fyra månader på ett franskt kloster. Nu är han tillbaka som pedagog i Mariakyrkan, där han fortsätter utforska lek och andlighet.

Sydde egen urna av sparade tyger

Publicerad:

Ingrid Högberg har sytt urnan till sin begravning av tygbitar från olika delar av sitt liv. Bland lapparna finns en 70-talskjol, sonens randiga barnskjorta och en gammal duk.

Säkrare sätt att sänka ned kistor

Publicerad:

Kistsänkningar för hand är riskabla för kyrkogårdsarbetare. Det är en anledning till att de infört en ny gravsättningsmetod, granskad och godkänd av kyrkogårdsutskottet i Umeå.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.