Berätta! Sorgen kan lätta.

Publicerad

Uttrycket ”tala är silver, tiga är guld” är inte särskilt hjälpsamt när livet gör ont. Efter svåra händelser är det snarare läkande att berätta sin historia.

(Ur Spira nr 1 2024)

Att se sitt barn lida av en smärtsam sjukdom. Att bli slagen av en familjemedlem eller förlora en älskad i en olycka. När smärtan är så stark att hjärnan stänger av för att överleva finns inget större utrymme för berättande. Fokus är att hålla sig vid liv. Men senare – kanske nästa vecka, månad eller år – är det inte längre hjälpsamt att hålla händelsen ifrån sig. Umeås kyrkoherde Lena Fagéus, som också är psykoterapeut, har träffat otaliga föräldrar i barncancerföreningar runt om i Sverige, människor som förlorade hela familjer i tsunamin 2004 och personer från dysfunktionella uppväxter. En sak har varit slående.

– Det blir bättre när de berättar. Först mår de sämre för att de kommer ihåg allt igen, men sedan blir det bättre. De upptäcker också sin egen kapacitet. Berättandet är läkande, konstaterar hon.

Hon vill att personal inom Svenska kyrkan ska bli bättre tränade och mer frimodiga i att våga fråga vad människor varit med – och sedan lyssna.

– I många människors berättelser finns det starka känslor. Det är inte farligt.

En användbar metod är NET, Narrative Exposure Therapy, som utvecklats för att hjälpa människor med trauma i krigsdrabbade länder. Nu är snart ett 15-tal präster och diakoner i Umeå-
trakten redo att ta emot personer för traumafokuserade samtal. Susanne Axelsson från Vårsta diakoni har hållit i utbildningen. Efterfrågan är stor från hela landet.

– Kanske beror det på att Sverige förbereder sig för att det kan bli svårare att hålla fred. I Ukraina utbildas vårdpersonal i NET.

Metoden bygger på ett tryggt sammanhang där personen med trauma får hjälp att gå igenom hela händelseförloppet och skilja på vad som hände då och vad kroppen upplever nu.

– Ofta när vi berättar om svåra händelser går vi snabbt igenom dem, utan att notera hur kroppen reagerade, säger Susanne Axelsson.

Därför kan ett obearbetat trauma lätt triggas av en doft eller ett ljud. Hela kroppen reagerar som om det händer igen.

– Enkelt uttryckt trasas minnet sönder eftersom hjärnan inte hinner bearbeta alla intryck. Hjärnans alarmcentral amygdala står beredd hela tiden och varnar för allt. Det kan vara plötsliga ljud, ljus eller andra människor. Men när man kronologiskt lägger ihop minnet som en kedja stillar sig hjärnan. Symptom som social fobi och mardrömmar kan försvinna, berättar Susanne.

I en serie med NET-samtal får personerna hela sin livsberättelse nedskriven. Här finns även de goda berättelserna som minnet av ens första cykel.

Visst kan det räcka långt att prata med en vän om svåra saker, det finns dock en stor skillnad.

– Samtal med en vän kräver alltid en slags ömsesidighet. Till sist måste man byta roller och vara beredd på att ta in den andre också, påminner Lena Fagéus.

Svenska kyrkan erbjuder själavårdssamtal, bildsamtal och sorgegrupper. Samtal med präster och diakoner kostar ingenting.

Text: Ulrika Ljungblahd

Fler artiklar ur Spira:

Expeditionen flyttar till nybygge i norr

Publicerad:

Utbyggnaden av personalrum och kontor på Norra kyrkogården är klar.

Volontär håller kafé öppet

Publicerad:

Kommer du förbi Kafé Nyfiket på Ålidhemskyrkan en tisdag är chansen stor att du träffar Sami Viitala.

”Jag har stort behov av att få leka”

Publicerad:

En frisbee blev oväntat viktig under Christer Rosenqvists fyra månader på ett franskt kloster. Nu är han tillbaka som pedagog i Mariakyrkan, där han fortsätter utforska lek och andlighet.

Sydde egen urna av sparade tyger

Publicerad:

Ingrid Högberg har sytt urnan till sin begravning av tygbitar från olika delar av sitt liv. Bland lapparna finns en 70-talskjol, sonens randiga barnskjorta och en gammal duk.

Säkrare sätt att sänka ned kistor

Publicerad:

Kistsänkningar för hand är riskabla för kyrkogårdsarbetare. Det är en anledning till att de infört en ny gravsättningsmetod, granskad och godkänd av kyrkogårdsutskottet i Umeå.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.