”Du går icke ensam” – musik från 1800-talet

Måndag 30 maj kl 19.00, Umeå stads kyrka. Låt dig uppfyllas av musik med varma klanger från 1800-talet. Det blir innerligt och känslofullt med orgel, kör och kammarensemble.

Introduktion kl 18.00 – möte artister och publik i Martasalen i Umeå stads kyrka. (Därför ska du gå på introduktionen.)

Inträde 150 kr. Köp biljetter via Biljettcentrum. Köp vid entrén betalas med swish.

Maria Axell på orgel, manskör under ledning av Tomas Pleje. Susanna Levonen, alt. Malgorzata Blaszczyk, viola. Anders Winterstam, piano. Mariann Lestander läser texter. 

Entré 150 kr.

Program
Elfrida Andrée (1841–1929) Orgelsymfoni h-moll. Maria Axell, orgel.
Franz Schubert (1797–1828) Två stycken för manskör. Dirigent: Tomas Pleje

-Paus -

Johannes Brahms (1833–1897) Två sånger op. 91 (1884).
”Gestillte Sehnsucht” och ”Geistliches Wiegenlied”.
Susanna Levonen, alt. Malgorzata Blaszczyk, viola. Anders Winterstam, piano.

Joseph Rheinberger (1839–1901) Mässa i F för orgel och manskör
Dirigent: Tomas Pleje Orgel: Maria Axell

 

Mariann Lestander - recitation av texter från 1800-talet.

  • Annette von Droste-Hülshoff ”Av hjärtat”
  • Carl Jonas Love Almqvist ”Du går icke ensam”

Medverkande

Maria Axell, orgel.
Tomas Pleje, dirigent.
Susanna Levonen, alt.
Malgorzata Blaszczyk, viola.
Anders Winterstam, piano.
Manskör med dirigent Tomas Pleje.

Mariann Lestander - recitation.

Maria Axell arbetar som organist i Umeå landsförsamling, där hon även ansvarar för konsertverksamhet, kyrkokör och orgelundervisning. Hon har organistexamen från Musikhögskolan i Malmö, konsertorganistexamen från Musikhögskolan i Piteå och solistexamen i orgel från Musikhögskolan i Stuttgart, Tyskland. Hon har deltagit i flera internationella orgelfestivaler och svarat för många uruppföranden. Maria är intresserad av att upptäcka mer om kvinnor som skrivit orgelmusik genom tiderna.

Tomas Pleje är dirigent, kyrkomusiker och körpedagog. Han har arbetat som körkonsulent och är sedan år 2000 director musices vid Umeå universitet och kyrkomusiker i Ålidhems församling i Umeå. 

Susanna Levonen är en mycket framstående och uppskattad sångerska anställd på Norrlandsoperan. Hon har gästat scener i Tyskland, Belgien, och Sverige med flera huvudroller. 2011 blev hon av den tyska tidskriften Opernwelt nominerad ”Årets sångerska” för sin tolkning av Sieglinde i Valkyrian.

Anders Winterstam är organist i Tavelsjö församling. Han har studerat kyrkomusik vid Musikhögskolan i Piteå, jazz på Mellansels folkhögkola och orgel i Antwerpen, Belgien. Extra svag för improvisation och musik från 1900-talets första hälft.

 

Om musiken

Elfrida Andrée var organist, tonsättare och dirigent. Hon blev bland annat Europas första kvinnliga domkyrkoorganist och Sveriges första kvinnliga telegrafist.

Andrée anses vara en banbrytande kompositör och orkesterdirigent som trots motgångar på grund av sitt kön byggde upp en omfattande musikalisk verksamhet.

Hör mer om Elfrida Andrée i program från Sverige Radio:

Josef Gabriel Rheinberger är Liechtensteins mest berömde tonsättare, även om han verkade större delen av sitt liv i Tyskland. Han vann världsrykte som lärare i komposition. Rheinbergers verk omfattar mer än 200 opustal.

Franz Schubert och Johannes Brahms två av klassiska musikens mest älskade kompositörer.