”Enkelhetens djup” – musik från 1900-talet

Tisdag 31 maj kl 19.00, Tegs kyrka. Umeås kyrkomusiker spelar musik av Arvo Pärt tillsammans med Kristen Jansen Brodin och Frida Bromander. Ylva Eggehorn läser egna texter.

Missa inte introduktionen kl 18.00 – möte med artister och publik i församlingssalen Tegs kyrka (Därför ska du gå på introduktionen)

Musik av Arvo Pärt (f. 1935)

Spiegel im Spiegel - Kristen Jansen Brodin, flöjt och Richard Öberg, piano 

Fratres – Frida Bromander, cello och Anders Winterstam, piano

Trivium – Björn Malmehed, orgel

Pari Intervallo – Björn Malmehed, orgel

Für Alina – piano David Bergius, piano

Ylva Eggehorn – recitation

En timmas program utan paus. Fritt inträde.

Medverkande

Ylva Eggehorn debuterade under namnet redan då hon var i yngre tonåren 1963 med diktsamlingen Havsbarn. Sedan dess har hon varit verksam som skönlitterär författare med ett 40-tal utgivna böcker i olika genrer – lyrik, romaner, noveller, fackböcker, översättningar, barnböcker och läromedel. Hon har skrivit drygt tio pjäser och musikdramatiska verk. Hennes böcker är översatta till tyska, finska, norska, danska, engelska och holländska.

Ylva Eggehorn samarbetar gärna med musiker. Hon har skrivit sångtexter och mer än 20 psalmer som är representerade i den svenska psalmboken, bland annat den ofta sjungna "Var inte rädd" samt "Innan gryningen" och "Kärlekens tid" med musik av Benny Andersson.

Stå stilla i smärtan - Ylva Eggehorn

Stå stilla I smärtan,
rotad I det som är ljus I dig.

Låt svärdet gå genom dig.
Kanske det inte alls är ett svärd.

Kanske det är en stämgaffel.
Du blir en ton.

Du blir den musik
du alltid längtat efter
att få höra.

Du visste inte att du var
en sång.

 

Björn Malmehed är organist i Mariakyrkan, Umeå. Studier vid kyrkomusikerutbildningar i Mellansel och Piteå, har läst teologi i Uppsala samt latin i Umeå. Uppskattar gammal musik, ny musik och nyfiken musik.

Richard Öberg är kyrkomusiker i Tegs församling. Examen från musikhögskolan i Piteå, kantorsutbildning i Mellansel. Är både gehörs- och notläsningsmusiker, behärskar samtliga musikstilar inom rock, pop, gospel och klassisk musik. Har gett ut ett antal körverk på Wessmans musikförlag.

Kristen Jansen Brodin är frilansflöjtist och kammarmusiker. Hon är född 1974 i Ohio, USA och började spela flöjt i 8-årsåldern och lärde sig uppträda tidigt genom att spela i kyrkan med sin mamma som är organist. Kristen studerade musik och psykologi vid Case Western Reserve University i Cleveland. Kristen flyttade till Sverige 1997 för att bilda familj och fortsatte sedan sina studier vid Musikhögskolan i Piteå. Numera jobbar hon som flöjtpedagog vid Kulturskolan i Umeå där hon är särskilt engagerad i Suzukipedagogiken. 

Anders Winterstam har studerat kyrkomusik vid Musikhögskolan i Piteå, jazz på Mellansels folkhögkola och orgel i Antwerpen, Belgien. Extra svag för improvisation och musik från 1900-talets första hälft. Arbetar till vardags som organist i Tavelsjö församling.

David Bergius började sin kyrkomusikaliska bana som pianist och körledare. Sedan gick han kantorsutbildning på Betelseminariet i Stockholm, och organistutbildning i Piteå. Gudstjänsten är central för David, att med sitt musicerande skapa rum som inte orden kan förmedla. När ord och ton samverkar händer något förunderligt.

Om kompositören

Arvo Pärt är en världens mest uppskattade tonsättare som med sin innerliga enkelhet berör människor på djupet. 

Pärt och hans hustru och nära medarbetare Nora blev 1972 upptagna i den ortodoxa kyrkan har den ryska andliga traditionen spelat en central roll för hans livsuppfattning och konstnärskap.

Pärt emigrerade 1980 från det sovjetiska Estland och bosatte sig i Berlin, efter en kort period i också i Wien. Han har också periodvis bott i England, nära ett ortodoxt kloster i Essex. Sedan 2010 är han permanent bosatt i Estland där The Arvo Pärt Centre byggs upp i Laulasmaa vid Östersjökusten.