Foto: Lina Eriksson

Hållplats Mariakyrkan

Dags för Hållplats Mariakyrkan! Under sju onsdagar stannar pedagog Christer Rosenqvist till vid olika platser i Mariakyrkan och gör en reflektion. Hållplats Mariakyrkan är en del av kyrkans 40-årsfirande 2022. 

Livets träd

Första stoppet är "Livets träd" av konstnär Jonas Lundqvist, som möter besökaren direkt innanför huvudentrén. 

”Det är något med träd – med rötter djupt ner i mörkret och grenar som sträcker sig högt upp i ljuset”. 

Oljelampan från Taizé

Andra stoppet gör Christer inne i lilla kapellet där oljelampan alltid brinner. Och lågan väcker minnen. ”Hjärnan minns. Händer minns. Träd och växter minns.” 

Golvet

”När faller vi på knä?” undrar Christer Rosenqvist från golvet Mariakyrkans stora kyrksal. 

Bilden av Maria

Vad gör jag med det som läggs i min famn – släpper taget eller klamrar mig fast? Christer Rosenqvist funderar över bilden av Maria på skåpdörren när han gör sitt fjärde stopp med reflektioner kring Mariakyrkans interiör. 

Väggskåpet av konstnär Ingrid Maria Jakobsson hänger till höger om ingången till kyrksalen

Labyrinten

En labyrint utan vägval eller återvändsgränder. ”Du behöver bara fortsätta framåt, den väg som blir synlig”. Christer Rosenqvist stannar till vid diptyken av Per Enoksson som hänger i Mariakyrkans kyrkorum sedan kulturhuvudstadsåret 2014. 

Publiceras 30 mars

Elden

”Det som brinner djupast inne i det som är du, kan inte slockna.” Medan brasan knäpper i öppna spisen funderar Christer Rosenqvist över ljus och mörker, inuti och utanför. 

Publiceras 6 april

Korset

Det finns många kors i en kyrka – och i ett liv. ”Korset är både en dödsbädd och en barnsäng.” Christer Rosenqvists avslutar meditationsvandringen i Mariakyrkan vid korset, som ungdomar i församlingen gjort av knappar, stenar och snäckor. 

Publiceras 13 april