Information gällande Coronaviruset

Uppdaterat 2020-04-02

Information gällande Coronaviruset

Allt fler i Sverige drabbas av Coronaviruset.Detta påverkar naturligtvis även Tysslinge församling.

I nuläget är det få smittade i Örebroområdet, men detta kan ändras snabbt och vi måste ha beredskap för att hantera en situation där smittan finns runt ibland oss.

Det viktigaste är att i möjligaste mån förhindra att smittan förs vidare till riskgrupperna, de gamla och de som redan är nedsatta av annan sjukdom.

Tillhör du en riskgrupp? Tänk dig för och ta eget ansvar!
För andra än riskgrupperna är oftast sjukförloppet lindrigt.

Våra verksamheter

·         Gudstjänster med mässa firas som vanligt men med nya rutiner (se nedan)

·         Öppna förskolan i Vintrosa och Garphyttan är inställda.

·         Ungdomsgruppen i Garphyttan tar paus i sin verksamhet.

·         Vårens körprojekt är framflyttat till hösten 2020

·         Inga andakter på Vintrosahemmet

Särskilt om Gudstjänster
I nuläget fortsätter vi fira gudstjänster som vanligt med restriktionen att vi maximalt får vara 49 personer i samma rum.

Jag citerar från biskop Johans riktlinjer från 2020-03-11”Vi respekterar skyddsavståndet, bl a genom att fridshälsa ”på avstånd”Vi tillämpar intinktion (och ber gudstjänstdeltagarna att bara doppa brödet - inte fingrar/naglar i vinet.)Vi informerar om att den som så vill endast kan ta emot brödetVi firar gudstjänst som vanligt - inte minst viktigt i tider av oro.”

Vid begravningsgudstjänst deltar inte präst vid minnestund och samtal med sorgehuset sker via telefonkontakt.

Kyrkans roll i en situation som denna är att ta stämningsläget på allvar utan att underblåsa oron. Mycket handlar om sunt förnuft. Undvika direktkontakt med främmande, tvätta händerna efter möten, grupper etc.

Vi har blivit bortskämda med att inte ha upplevt en verklig pandemi på många år.
De äldre minns Hongkonginfluensan eller Asiaten på 1970-talet. Tidigare under århundradet fanns flera pandemier. Samhället och befolkningen klarade detta.

Samtidigt har vi idag möjligheter och kunskap som inte fanns då.

Med ett klokt beteende kan vi bidra till att minimera skadeverkningarna av Coronaviruset.

Vintrosa den 2 april 2020, Johan Bremer, Kyrkoherde