En vit urna står bredvid gravstenen på en kyrkogård.
Lyssna

Frågor och svar

Nedan har vi listat de vanligaste frågorna vi på kyrkogårdsförvaltningen brukar få.

Vad ingår i begravningsavgiften?

Begravningsverksamheten är en samhällsuppgift. I Nykvarn är det Svenska kyrkan som ansvarar för denna verksamhet, oavsett om den avlidne tillhör Svenska kyrkan eller inte. 

Begravningsavgiften 
Det finns kostnadsfria gravplatser till alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett trostillhörighet. Dessa gravplatser finansieras genom en särskild begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar via skatten. Begravningsavgiften är 25,8 öre per hundralapp för år 2023. För en person som tjänar 350 000 kr om året innebär det en avgift om 903 kr per år, eller 75 kr per månad. Exakt hur mycket du betalar kan du se på ditt besked om din slutliga skatt. Läs mer om begravningsavgiften på Kammarkollegiets webbplats. 

Begravningsavgiften finansierar krematorier, begravningskapell och begravningsplatser. Den går också till lön för personal som arbetar med begravningsverksamheten. Enkelt uttryckt används begravningsavgiften för att se till att alla människor, oavsett tro och samfundstillhörighet, får en värdig behandling när de avlidit.  

Begravningsverksamheten är ett samhällsuppdrag som staten har gett Svenska kyrkans församlingar över hela landet, med undantag för Stockholms och Tranås kommuner. Där har begravningsverksamheten varit kommunal sedan 1800-talet. 

Vad får jag för min begravningsavgift?  
Gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under en tid på 25 år 

  • gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av en öppnad grav 
  • transporter från det att vi övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning har skett, med undantag av transport för gravsättning på annan ort, om inte transporten beror på ett avtal om tillhandahållande av särskilda gravplatser 
  • kremering 
  • lokal för förvaring och visning av stoftet 
  • lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler 
  • skötsel av kyrkogårdarnas allmänna ytor 
  • nyanläggningar, vård och underhåll även av kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar  

A B C om begravningsavgiften 2018 – se filmen på Vimeo 

 

Begravningsombud 

När kyrkan och staten skildes åt år 2000 utsåg Länsstyrelsen begravningsombud vars uppgift är att företräda och tillvarata intressen för de personer som inte tillhör Svenska kyrkan. En annan uppgift är att kontrollera att begravningsverksamhetens budget är rimlig och att församlingens ekonomi har en klart avgränsad del för begravningsverksamheten.  

Inom Nykvarns kommun är Dan Fagerlund begravningsombud. E-post: dan.fagerlund@telia.com. 

Vad händer när jag återlämnar en gravrätt?

Som gravrättsinnehavare kan man när som helst återlämna gravrätten till huvudmannen. Ansvaret för graven övergår då till huvudmannen som ser till att graven "fredas" i minst 25 år efter den senaste gravsättningen. Rätten att gravsätta och smycka platsen upphör. 

Om det finns flera gravrättsinnehavare kan en enskild gravrättsinnehavare återlämna sin del av gravrätten. Övriga gravrättsinnehavare har då kvar sin del. 

Får jag behålla gravstenen när jag återlämnat gravrätten?

Vid återlämnande av gravrätten kan gravrättsinnehavaren välja att: 
- Ansöka om att själv ta hand om eventuell gravsten eller gravanordning. 
Ansökan ska göras skriftligen till kyrkogårdsförvaltningen inom sex månader från återlämnande där det framgår vad man har för avsikt att göra med gravstenen eller gravanordningen. 

- Återlämna eventuell gravsten eller gravanordning till kyrkogårdsförvaltningen som då bestämmer om anordningen ska vara kvar eller tas bort. 

Hur länge gäller gravrätten?

Gravrätten gäller i 25 år från den senaste gravsättningen. När gravrätten går ut kan den förlängas med 15 eller 25 år i taget mot en avgift på 750 kronor respektive 1250 kronor. En förutsättning för att få förnya gravrätten är att gravplatsen är vårdad.  

När de åren har gått får du en ny förfrågan om du vill förnya i 15 eller 25 ytterligare år. Det går att förlänga i 15 eller 25 års intervaller så länge man vill. Det går inte att förnya 30 eller 50 år och betala dubbla avgifter. 

När får jag sätta ljus på min gravrätt?

Ljushållare och belysning får användas vid graven mellan oktober och april månad. Under sommarmånaderna behöver gravarna hållas fria på grund av arbetsmiljöskäl. Gravlyktor, belysning, kransar och andra större dekorationer ska plockas bort senast 15:e mars.  

Vid frågor: Kontakta kyrkogårdsförvaltningen 08-554 909 40. 

Vem ansvarar för gravskötsel?

Vad är en gravrättsinnehavare och vem kan bli det?

Gravrättsinnehavare är de som är antecknade i gravregistret hos huvudmannen. Det är endast gravrättsinnehavare som kan utöva gravrätten.  

Det går att bli gravrättsinnehavare på många olika sätt, t.ex. i samband med en ny upplåtelse av en gravplats, gravrättsinnehavaren avlider eller gravrätten överlåts till någon. 

Vad har gravrättsinnehavaren för skyldigheter och rättigheter?

Gravrättsinnehavaren till gravplats med gravrätt har både rättigheter och skyldigheter. Gravrättsinnehavaren har rätt att bestämma vem som ska gravsättas inom gravplatsen, förse gravplatsen med gravanordning och överlåta gravrätten. 

Men gravrättsinnehavaren är också skyldig att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. I detta ingår skötsel av gravplatsen och att se till att gravanordningen inte hotar säkerheten på gravplatsen eller närmaste omgivning. Det är alltså gravrättsinnehavaren som måste vidta och bekosta åtgärder för att säkerställa att gravanordningen inte utgör en säkerhetsrisk. För gravplatser med begränsad gravrätt ansvarar upplåtaren för att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick. För detta kan upplåtaren ta ut en avgift. 

Vad gör ni på kyrkogårdsförvaltningen under ett verksamhetsår?

Januari 
Vinterunderhåll 

Februari 
Vinterunderhåll 
Fakturor skickas ut för årets skötselavtal 
 
Mars  
Vårstädning 
Påskliljor innan påsk 
Gravlyktor bort efter påsk 
Grusupptagning 
Vintervägunderhåll 
Höstplantering bort 
 
April 
Vatten sätts på och vattenkannorna tas fram 
Vårplantering och gravskötsel startar 
Gravlyktor ej tillåtna 
 
Maj 
Gräsklippningen startar 
Plantering perenner 

Juni 
Sommarundehåll 
Sommarplantering 
 
Juli 
Sommarunderhåll 
 
Augusti 
Sommarunderhåll 
 
September 
Plantering perenner 
Höstplantering 
 

Oktober 
Allahelgonakransar placeras ut 
Gravlyktor tillåtet 
Vattnet stängs av och vattenkannorna tas bort 
 
November  
Allahelgonahelgen 
Vintervägunderhåll 
 
December 
Vintervägunderhåll