En grupp människor med ryggsäckar går på en asfalterad gångväg vid vattnet.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Pilgrimsvandringar

Att gå i stilla eftertanke är att gå mot vardagskulturen med dess ständiga ljud- och bildbrus. Jakten på nyheter, information, senaste nytt inom skräpkulturen och ständigt nya upplevelser klingar av i "tystnadens kultur".

Vandringar i Velanda

Onsdagarna: 31 maj, 14 juni och 28 juni.
Samling vid Velandakyrkan kl. 18. Medtag fika! Ca. 5 km. 
Ledare: Gert Frick och Ingegärd Andreasson
Kontaktpersoner: Gert Frick tfn: 072- 970 70 59

Vandring i Norra Björke

Söndagen 18 juni.
Pilgrimsvandring med Ros-Marie Elf och Elisabeth Johannesson. Start och stopp vid kyrkan. 
Kontaktperson: Elisabeth Johannesson tfn: 073-246 84 94

Vandringar i Västra Tunhem

Onsdagen den 28/6 kl. 15.

Under vägkyrkan 27/6-27/7 finns det möjlighet att på egen hand gå en liten enkel pilgrimsvandring från kyrkan till hembygdsgården och tillbaka. 

Välkomna! 

 

Läs gärna lite om pilgrimsvandring!
Pilgrimsvandringen kan vara en god möjlighet att hitta sig själv i en tid då så mycket pressar oss att hinna allt pockar på vår uppmärksamhet. Pilgrimens sju nyckelord, säger något om de behov och den längtan som kan vara drivkraften för dagens vandrare.

Frihet
Att lugnt vandra naturen utan almanacka och kalender ger dig yttre och inre frihet från alla stressfaktorer. I vårt upptrissade tempo vägrar pilgrimen att låta sig förslavas under kalendertiden.

Enkelhet
När ränseln packas inser du att du inte behöver 25 kilo på ryggen, utan tolv! Lite mat, vatten och ett klädbyte räcker. Sovsäck, liggunderlag och en yta att sova på. Det mesta – och det bästa – i livet är gratis. Man inser snart att man inte behöver så fasligt mycket. Du lever gott ändå.

Tystnad
Att gå i stilla eftertanke är att gå mot vardagskulturen med dess ständiga ljud- och bildbrus. Jakten på nyheter, information, senaste nytt inom skräpkulturen och ständigt nya upplevelser klingar av i ”tystnadens kultur”.

Bekymmerslöshet
I betydelsen avsaknad av bekymmer. Ett undanträngt begrepp idag. Under vandringen märker man efter hand att ens egna bördor och ens egen ångest blir lättare. Vardagsoron och det som tynger sinnet klingar av. En friskvård som ingen terapi eller medicin kan ersätta.

Må din väg gå dig till mötes, och må vinden vara din vän. Må solen värma din kind, och må regnet vattna själens jord. Och till vi ses igen, må Gud hålla, hålla dig i sin hand.

Psalm 730

Långsamhet
Under vandringen i lagom lunk kommunicerar du med andra underliggande skikt och lämnar det rationella, det intellektuella och det logiska. Det finns tid för eftertanke och bön, tystnad och koncentration.

Andlighet
Jordiskt och himmelskt, andligt och materiellt, synligt och osynligt, också här försvinner gränser. Att vandra som pilgrim är att vandra med Gud. Själva vandringen i sig bär på en andlighet som underlättar det inre arbetet med de existentiella frågorna: Vadan och varthän? Själva varandet. Liv och död. Mening och meningslöshet. Glädje och sorg.

Delande
Med själva delandet står och faller pilgrimsvandrandet. På den fysiska vandringen delar vi sociala frågor om familj, hem och jobb. Vi delar mat, vatten, ömma fötter, arbete och problem som dyker upp. Att få dela med sig av sin smärta, sina mödor, glädjeämnen och längtan - Du behöver inte öppna alla dina inre rum, bara tillräckligt många för att bjuda på den som är du själv. 

Vill du veta mer om Pilgrimsvandring?
http://www.pilgrimisverige.se 
https://www.svenskakyrkan.se/skarastift/pilgrimsalmanacka

Lästips!
Pilgrimsresan - Paulo Coelho
En kvinnas resa - Agneta Sjödin
Pilgrimslivet: stillhet, skoskav och sång - Anna Braw
Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela - Åke Mokvist