Foto: Victoria Almén

Trollhättans kyrka

Redan 1860 påbörjades bygget av våra vackra kyrka vid Trollhättefallen. Den drivande kraften bakom både församlingsbildningen och kyrkbygget var Nya Trollhätte Kanalbolagets chef Nils Ericson och byggnationen bekostades av Trollhätte Kanalbolag. Trollhättans kyrka stod färdig 1862 och invigdes på tacksägelsedagen. Första kyrkoherden var Magnus Åberg.

Drönarfilm i Trollhättans kyrka

Trollhättans kyrka invigdes på tacksägelsedagen 1862 och byggnationen bekostades av Trollhätte Kanalbolag.

Arkitekten bakom Trollhättans kyrka heter Adolf Edelsvärd och han var en mycket duktig arkitekt som är bland annat känd för att ha ritat Hagakyrkan samt både Stockholms och Göteborgs centralstationer.

Adressen till kyrkan är Kyrkbrovägen 1, 461 34 Trollhättan. Du kan också klicka här så ser du var kyrkan ligger i Trollhättan.

Kyrkan är byggd i nygotisk stil och har en säregen tillkomst. Den är en gåva från Nya Trollhätte Kanalbolag och invigdes 1862. Det var dess chef, friherre Nils Ericson, mera känd som järnvägsbyggare, som var den drivande kraften bakom både församlingsbildning och kyrkbygge.
Tornet på kyrkan är 40 meter högt inklusive korset.

Kyrkan har renoverats flera gånger. 1962 kom de färgade fönstren till, ritade och utförda av konstnären Ralph Bergholz. Fönstret ”Herdarnas tillbedjan”, nu på västra långväggen, satt i koret 1896-1962.
1983-84 fick kyrkan sin nuvarande interiör under arkitekten Jerk Altons arbete, med bland annat helt ny färgsättning och delvis ny belysning. Kyrkan fick även kapprum, handikapptoalett och en ny uppgång till läktaren. Senaste renoveringarna ägde rum 2009-2010 då man målade fönstren, tegelstenarna fick nya fogar och långskeppet fick nytt koppartak..

Här finns en broschyr om kyrkan.

Parkering vid kyrkan

Ibland räcker inte parkeringsplatserna till vid Trollhättans kyrka. Då kan man parkera i centrum och gå kyrkstigen utmed kanalen. Kyrkstigen finner man direkt efter klaffbron till vänster när du kommer från centrum. Vidare kan man också parkera vid Innovatum och ta vägen över cykel- och gångbron Olidebron till Trollhättans kyrka. Räkna med cirka tio minuters promenad i båda fallen.