Lyssna

Patos - Ostronmästaren med potatisgratäng som specialitet

Han tog potatisgratängen till Trollhättan och snart 30 år senare förgyller han och hans kollegor Svenska kyrkans succéarrangemang Brittas Salong med sitt afternoon tea.

– Det är fortfarande lika roligt med mat, säger den rutinerade krögaren, ostronvärldsmästaren och vinkännaren Per Olofsson, 63.

Det var 1986 som han och hustrun Lotta flyttade till Trollhättan. Göteborgsparet väntade sitt första gemensamma barn och flyttade hem till Sverige efter att Per haft en tjänst som privatkock hos en svensk bankman i Liechenstein.

– Jag fick jobb som kökschef på nystartade Minerva i Trollhättan och tog med mig nya tankar från bland annat det franska köket. Fritösen och mikrovågsugnen åkte ut från det som tidigare var Gyllene Oxen och i stället blev det mer grönt. För att ersätta pommes frites satsade vi på potatisgratäng, som hade börjat komma mer och mer på restaurangerna i Göteborg där jag lärt känna kockar som var väldigt framåt. Att helt ta bort potatisen var däremot ett för stort steg, så gratängen blev en kompromiss, berättar Per. Den speciallagade varianten, som först kokas i gryta och sedan gratineras, gjorde stor succé.

 – Det gick så långt att gästerna beställde gratäng, "med något kött till". Även om gratäng inte är lika vanligt idag, så har Pers lust till matlagning, smakupplevelser och evenemang bara växt sig starkare. Tillsammans med Lotta driver han sedan 2011 Nova Mat och Möten på Innovatumområdet. Företaget har nu 13 fast anställda, men i samband med större evenemang kan antalet medarbetar vara det dubbla.

– På Carolakonserten 21 oktober var vi omkring 30 som jobbade, berättar Per när vi möts en kulen eftermiddag veckan senare. Han har varit med som bollplank bakom mötesplatsen Innovatum ända sedan utvecklingen av det forna industriområdet tog fart på allvar.

Jag har blivit miljonär på minnen och vänner.

– När tankarna på Nova föddes så var jag enhetschef för Sodexo som skötte Saabs restauranger på Stallbackaområdet. Sodexo vann sedan upphandlingen för att driva restaurangen även här på Innovatum, men när Saab gick omkull så blev läget ett annat, berättar Per. Lotta, som utbildat sig till civilekonom, jobbade då sedan flera år på Saab. Företagets konkurs slutade med att Per, Lotta och kollegorna på Albert Kök Hotell & Konferens tog över restaurangverksamheten på Innovatum 2011. Fram till 2017 drevs verksamheten gemensamt där krögarkollegan Rickard Halleröd på Alberts lade mycket fokus på att jobba med evenemangen. Både Nova Arena och Lilla Nova Arena som ligger väg i vägg, ingår i driften.

– När gänget från Alberts 2017 valde att fokusera hundra procent på sin verksamhet tog Lotta och jag över på egen hand. Det är helt fantastisk att se den utveckling av Innovatum som skett med bostäder, ännu fler företag, kulturverksamheten med N3... Ja, hela området har gått från mycket asfalt och parkeringar till att ha blivit så mycket mer inbjudande och människovänligt, säger Per, som tidigt fick frågan att just bidra med sin kompetens och erfarenhet kring evenemang och restaurangutveckling. Han är också krögaren bakom ostronets intåg i Trollhättan. År 2000 blev han världsmästare i ostronöppning och har sett till att EM arrangeras på Nova. Med sin vänsterhänta grundteknik och en egenutvecklad ostronöppnarkniv, tog Per efter flera SM-guld och två VM-silver till slut hem VM-guldet i irländska Galway. Staden är alltid värd för finalen i samband med sin årliga ostron och skaldjursfestival, som arrangerats där sedan 1954, sista helgen i september. Utifrån Pers guldprototyp förfinade den dalsländske konstsmeden Bo Helgesson i Dals Långed den specialdesignade kniven, efter att ha hjälpt Per med ett annat knivblad tidigare. Idag används ostronkniven av världens stjärnor, både höger- och vänsterhänta. Och Bo är alltid på plats vid tävlingarna i Sverige, Norden och på VM.

 

 

Per driver Nova tillsammans med hustrun Lotta och kökschefen Monica har en central roll.

Foto: Jerry Lövberg

– Jag öppnade ostron i samband med Gothia Towers invigning i Göteborg för snart 30 år sedan och efter hemkomsten från jobbet i Liechenstein hade tävlingar i ostronöppningar slagit igenom stort i Sverige. Det är en fördel att vara vänsterhänt på grund av hur muskeln sitter i ostronet, så jag insåg att "det här kan jag bli riktigt bra på". I dag är vi en stor och internationell familj med ostronöppnare. Vi hjälper varandra med tävlingar helt ideellt, men jag har blivit miljonär på minnen och vänner.

Efter en förfrågan arrangerade Per sin första ostrontävling i Nordstan i Göteborg 2004.

– När vi startade restaurangen här 2011 så hade vi också det första tävlingsarrangemanget i Trollhättan. Det kom 500 personer och sedan har det växt varje år i samspel med Trollhättans Stad, Kraftstaden, VISIT Trollhättan/Vänersborg, hotellen och näringslivet. Ostron är en klimatpositiv råvara kombinerad med ett hantverk och nu har vi nya spännande idéer, berättar Per.

Mässor, konserter och konferenser är Pers huvudfokus idag. Han är också engagerad i den årliga vinmässan och konceptet Smaka på Trollhättan, där många lokala aktörer samverkar.

– Men om det behövs och vår köksmästare behöver mig så rycker jag in i köket eller fixar frukostmackor. Jag tycker fortfarande det är lika roligt och lagar gärna mat privat och i andra olika sammanhang.

Det är roligt att Brittas salong har blivit så uppskattad

Han trivs när det händer mycket. Ett återkommande evenemang är Brittas Salong, som samlar närmare 300 gäster i Lilla Nova Arena. Svenska kyrkan Trollhättans initiativ i samarbete med Britta Lundqvist stiftelse har verkligen blivit en succé som mötesplats för Trollhättebor som passerat 60 och lagt yrkeslivet bakom sig. Varje salong med kända föreläsare inleds med Afternoon tea.

– Vi fick frågan från prästen Annette Börjesson som organiserar Brittas Salong, om vi kunde ordna Afternoon tea för kanske 50 personer. Men intresset blev ju så stort för salongen att vi fick växla upp och byta lokal. Det är ett fantastisk trevligt arrangemang och vi har köpt in trevånings kakfat och gjort en kombo av godsaker från vårt kök och vårt café. Det är roligt att Brittas Salong blivit så uppskattad, säger Per, som alltid kryddar den nya mötesplatsen med en fransk crème brûlée med anor från 1600-talet.

Att servera nästan 300 personer kräver en hel del logistik. 
– Större evenemang som Brittas Salong innebär mycket planering, både kring råvarorna och själva serveringen. Julen närmar sig och det innebär en extra intensiv period för Per, Lotta och deras kollegor. De är noga med att alltid samlas till frukost och lunch varje dag, innan och efter gästerna fyllt Nova Mat och Möten.

– Det här är ett jobb som kan vara ganska stressigt, så det är viktigt att få pausa. Under vår frukost och lunch är grundregeln att vi aldrig pratar jobb, säger Per.

 

Världsmästaren från Lerum

Namn: Per Olofsson 
Född: I Lerum 24 september 1960 
Familj: Hustrun Lotta, de gemensamma barnen Sandra och Mikael, samt Lottas son Daniel. Plus tre barnbarn. 
Gör: Driver Nova Mat och Möten på Innovatum District tillsammans med Lotta. Anläggningen rymmer restaurang, café samt två eventhallar på 2 700 respektive 500 kvadratmeter. 
Aktuell: Serverar Afternoon tea på Britttas Salong, skapar event på Nova och laddar för nästa ostron-EM till våren.

 

Per Olofsson

Foto: Jerry Lövberg