Digitla gudstjänst filma med mobilen
Foto: Marcus Paulsson

Patos - Kyrkans digitala omställning

"Vi ställer inte in, vi ställer om”. Svenska kyrkans devis under pandemin har inneburit en digital resa med filmade andakter och livesända gudstjänster. En resa som varit lärorik och rolig, men inte utan hinder. – Vi var inte förberedda och hade varken tekniken eller kunskapen, men vi har utvecklats väldigt mycket, säger Jimmie Midflo, kyrkvaktmästaren som numer även får agera regissör och filmproducent.

DET ÄR EN krispig februaridag när Patos möter upp prästen Tina Haettner Blomquist och kyrkvaktmästaren Jimmie Midflo utanför stängda Trollhättans kyrka. I den ståtliga byggnaden har ett renoveringsarbete pågått sedan i höstas och man befinner sig just nu i slutspurten. Den ursprungliga planen var att i det här skedet bjuda in till ett öppet hus, så att alla nyfikna Trollhättebor kunde komma och ta sig en titt. Med anledning av de rådande riktlinjerna har dock planerna fått styras om och Tina och Jimmie är istället här för att filma en uppdatering som ska läggas ut på sociala medier.

KYRKANS IMPONERANDE RYMD har nästan helt fyllts upp av byggställningar och Jimmies plan är att ta med Tina 14 meter upp och filma en introduktion högst upp, bredvid taknockarna. Numer har Jimmie och Tina vanan inne med filmproduktioner.
När de första restriktionerna började gälla i våras var Svenska kyrkan i Trollhättan, precis som så många andra, tvungna att ställa om från fysiska möten till digitala. Det har inneburit en snabbkurs i digitala tjänster och sociala medier, och allt från livesända gudstjänster och konfirmationer till filmade andakter.

DEN 27:E MARS 2020, precis innan kyrkans största högtid påsken, förbjöds allmänna sammankomster med över 50 deltagare och riskgrupper uppmanades att hålla sig hemma. Kyrkan fick snabbt tänka om och anpassa sig för att kunna erbjuda alla en möjlighet att delta i högtiden.

– Tina frågade om jag kunde hjälpa till med att spela in en påskhälsning till alla de som inte hade möjlighet att komma till kyrkan. Och jag har en förmåga att inte se mina begränsningar. Så jag sa ja, skojar Jimmie och fortsätter:
– Resultatet blev väl sådär, men folk tyckte att jag gjorde ett okej jobb så jag har fortsatt att filma.

SEDAN I VÅRAS har förbud och restriktioner både lättats och skärpts, och kyrkan har i varje steg försökt anpassa sig. Redan under våren 2020 gjordes inspelade andakter, gudstjänster och andra uppdateringar och i slutet av sommaren gjordes de första livesändningarna.
– Det var inför en tvåveckorsperiod med åtta konfirmationer som vi bestämde oss för att livesända så att familjer med vänner skulle kunna vara med. En del släppte av sina barn utanför kyrkan och satt sen i sina bilar och följde konfirmationen i mobilen. Det var faktiskt väldigt uppskattat. Flera konfirmationer hölls parallellt så det var många som var involverade i sändningarna, berättar Tina.

MEN DEN SNABBA och något påtvingade digitaliseringen har också orsakat en del växtvärk.
– Vi talar ofta om en digital stress bland medarbetare. För att hinna med behöver vi vara fler än två-tre stycken som behärskar tekniken och kunskapsnivåerna skiljer sig åt ganska mycket bland oss anställda. Men vi har förstått att både utbildning och tillgång till teknik behövs, så vi jobbar på det, berättar Tina.

MEN ÄVEN OM tekniken inte skulle stå i vägen, så menar hon att det finns en problematik i att digitalisera möten mellan människor inom kyrkan.
– Andakter och gudstjänster är inga föreställningar. Det är något man gör tillsammans som församling. Det handlar om att komma samman, även fysiskt. Alla har inte heller tekniken hemma för att kunna deltadigitalt, eller kan inte tillgodogöra sig tekniken, så då måste kontakten med människor ske parallellt med telefonsamtal.

FÖR PRÄSTER OCH musiker, som tvingats börja relatera till församlingen genom kameran, har digitalisering varit utmanande. Från att ha ögonkontakt och ett direkt gensvar får de nu i efterhand ta till sig en digital tummen upp.
– Man kan vara helt bekväm med att leda en gudstjänst och prata inför en stor folksamling, men bli väldigt obekväm framför en kamera. Det kan nästan kännas som att vara i ett vakuum. Det har verkligen givit mig en ny respekt för proffsen på TV. Hur de lyckas behålla sin karisma och få budskapet att  "gå igenom rutan", säger Tina.

LIVESÄNDA GUDSTJÄNSTER HAR upplevts som den största utmaningen.
– Att sända live är ett stresspåslag. Vi har varit med om att kameran helt plötsligt går sönder, och att ljudet slutar fungera. Ett annat stort problem som vi jobbar på att lösa just nu är att Facebook, som vi använt för att livesända, drar ner kvalitén på bilden vid livesändningar, berättar Jimmie.
Han föredrar att kunna filma i förväg och redigera ihop klippen för att ha ”både hängslen och livrem." Men Tina påpekar också att det finns en viktig poäng med livesändningar.
– Det verkar vara viktigt att de som tittar vet att det är här och nu.

OCH TROTS ATT 2020 har varit ett utmanade år har det också varit ett av de mest utvecklande, menar Jimmie.
– Du har ju blivit inkastad i något du egentligen inte behärskar och det är roligt när det går framåt. Tittar man på det vi gjorde förra våren och jämför med det som gjorts på senare tid, så har vi utvecklats väldigt mycket. Vi har också haft väldigt roligt och lärt känna varandra på helt nya sätt, säger han.

SVENSKA KYRKAN HAR nyss kommit ut med en rapport om hur församlingarna har mött utmaningarna under pandemins första våg, med fokus på användning av digitala medier. Den bekräftar Tina och Jimmies upplevelser; kyrkan har varit snabb på att ställa om och uppvisat stor kreativitet, men också haft svårigheter att upprätthålla verksamheter. Syftet med rapporten är att syna de åtgärder som gjorts för att kunna göra ännu bättre vägval i framtiden.
– Det är viktigt att vi tittar tillbaka på det här året, vad är det som har gjorts och vad hade kunnat göras? Vad har varit bra och vad har vi missat, menar Tina.