Följeslagaren Kaisa kör Gun i rullstolen
Lyssna

Patos - I kyrkans tjänst, del 12

Ett stort hjärta och lite tid över? Bli Följeslagare.

Nu söker Svenska kyrkan Trollhättan fler volontärer för att kunna fortsätta utveckla verksamheten Följeslagaren, där äldre kommuninvånare som gått i pension kan få sällskap och hjälp för att exempelvis komma ut och handla eller besöka vårdcentralen

– Ofrivillig ensamhet är ett folkhälsoproblem. Därför vill vi satsa ännu mer på det här, säger diakonen Louise Sahlin, som samordnar den kostnadsfria tjänsten.

Att förebygga ofrivillig ensamhet är viktigt, eftersom det handlar om människors välbefinnande.

Användaren som bokar en Följeslagare betalar enbart sina egna kostnader för exempelvis buss, färdtjänst, taxi eller läkarbesök. Britta Lundqvist stiftelse bidrar till eventuella  omkostnader som den ideella Följeslagaren har. Koodinatorn Louise Sahlin understryker att Följeslagaren inte ersätter hemtjänstens uppdrag eller andra kommunala insatser.
– Det är en kompletterande tjänst som ska kunna ge lite guldkant i vardagen. Den bygger helt på ideella insatser, där Britta Lundqvist stiftelse finansierar Svenska kyrkans koordinering och följeslagarnas eventuella omkostnader. Majoriteten av uppdragen handlar  om att följa med till sjukvårdsbesök och förfrågan kommer ofta via Hemtjänsten, säger Louise Sahlin.
Hon understryker att det inte går att garantera att det finns Följeslagare varje gång någon önskar det.
– Men vi gör alltid vårt absolut bästa för att hjälpa alla som behöver oss. Under 2024  gjorde vi omkring 200 insatser och hade kunnat göra ännu fler om vi haft fler ideella i vår följeslagarorganisation. 

Gun Nilsson är en av många användare. Hon bor ensam efter sambon Jans bortgång för tre år sedan. Sviterna efter ett lårbensbrott gör att hon inte kan ta sig ut på egen hand. 
 – Jag har hemtjänst och vi är ute två halvtimmar i veckan, men det blir så lite. Jag är så  otroligt glad över att Svenska kyrkan erbjuder detta, säger hon när vi följer med henne och Kaisa på ett inbokat besök hos fotvården. 
– Att ibland också bara få komma ut på stan och handla och besöka marknaden på torget t betyder väldigt nycket för mig, säger Gun.

Följeslagaren Trollhättan vänder sig till alla ålderspensionärer i Trollhättans kommun. Och du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att få hjälp. Det handlar i regel om äldre pensionärer som har svårt att klara vardagens ärenden helt på egen hand. Den  uppskattade tjänsten,  som är helt avgiftsfri för användaren, har  funnits sedan 1999 och är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Britta Lundqvist Stiftelse. 

Stiftelsens ändamål är att ekonomiskt stödja verksamheter riktade till äldre Trollhättebor. 
– Följeslagaren har blivit väldigt uppskattat av många som inte har anhöriga, vänner eller 
grannar med möjlighet att hjälpa dem att komma ut och få gjort enklare ärenden.  Risken är stor att det inte blir av om du känner dig osäker på om du har kraften att ge dig ut på egen hand, säger diakonen Louise Sahlin.
Hon koordinerar Följeslagaren Trollhättan, där tanken är att insatserna ska utföras med 
hjälp av ideella. 
– Att förebygga ofrivillig ensamhet är viktigt, eftersom det handlar om människors välbefinnande. Ensamhet är en vanlig anledning till oro och depression och nu behöver vi fler frivilliga för att vi ska kunna svara upp mot det ökade behovet vi ser, konstaterar Louise. 


Utöver hjälp att få gjort ärenden eller vårdbesök, så kan Följeslagaren också avlasta dem  som vårdar en nära anhörig i hemmet.
– Det är viktigt att våga be om hjälp och vi vet av erfarenhet att det finns många  människor med stort hjärta och lite tid över, som faktiskt vill hjälpa till. Min dröm är att fler  pensionärer i hela kommunen ska upptäcka tjänsten och att vi ska ha så många  följeslagare att vi också kan se till att fler äldre kommer ut på olika kulturevenemang. Det prioriteras ofta bort av den som inte riktigt har kraften att ta sig dit på egen 
hand, säger Louise Sahlin.

En av de mer rutinerade Följeslagarna är Kaisa Ellström. Hon har haft återkommande  uppdrag i sju år. När hon gick i pension som mellanstadielärare och hennes man blev sjuk kom hon i kontakt med diakonen Katharina Klingborg.
– Jag gick på samtal hos henne och när vi kom in på att jag gärna skulle vilja ha något meningsfullt uppdrag, så berättade hon bland annat om Följeslagaren och trodde att det skulle passa mig. Jag är en person som gärna vill hjälpa andra, så det stämde ju bra, berättar Kaisa.

Du får träffa nya människor och möter mycket uppskattning.

Idag har hon i snitt ett par uppdrag varje månad, där hon bland annat följer med andra  äldre till läkaren eller hjälper till att gå ut och handla. Uppdragen varierar.
– Det ger mig väldigt mycket. Man får träffa nya människor och möter mycket uppskattning. Det bästa betyget är när någon du hjälpt önskar att just du ska komma  tillbaka även vid nästa tillfälle.

Kaisa har även i övrigt en aktiv vardag. Tidigare har hon bland annat suttit med i styrelsen för Naturskyddsföreningen och hon hjälper fortfarande till på föreningens torp Grinnsjö.
– Och så spelar jag boule, går på silverkurs och försöker träna regelbundet. Jag är tacksam  över att jag hållit mig frisk och kan vara med på många olika saker, men den dagen jag också behöver lite extra hjälp hoppas jag att det finns bland annat Följeslagare även för mig.

Att vara öppen, inkännande och kunna ta initiativ är några egenskaper som är bra i rollen, enligt Kaisa.
– Det är en kombination av social kompetens och att vara lite praktiskt lagd. Samtidigt är  det alltid viktigt att visa respekt och lyssna av med den du hjälper, för att skapa ett bra samspel. 

Britta – ett stort hjärta för äldre

Britta Lundqvist Stiftelse grundades 1999, sedan Britta i sitt testamente angav att hennes tillgångar skulle förvaltas med syfte att stödja äldre och behövande i Trollhättans kommun.

Britta axlade rollen som vd i familjeföretaget Lundqvist Byggförvaltning AB efter sin fars  bortgång 1965. Då var hon bara 20 år. Hon visade alltid ett stort hjärta för företagets många äldre hyresgäster när de exempelvis drabbades av sjukdom.

Stiftelsens medel utgörs av avkastningen från bolaget och förmedlas bland annat i form av bidrag till Svenska kyrkan Trollhättan, där Brittas pappa Einar under sin livstid hade ett stort engagemang. Bland annat som kyrkvärd.