Kerstin och Annica pilgrimsvandrar på en stig
Foto: Jerry Lövberg

Patos - En utmaning för dig som vill sänka tempot

Det vimlar av dramatiska TV-expeditioner där den ena fysiska och mentala utmaningen är tuffare än den andra. Nu kan du som vill gå helt motsatt väg anta utmaningen Expedition Pilgrim.

Lördagen den 6 maj erbjuds tolv "premiärpilgrimer" ett par timmars lugn promenad för dig som vill ha ett litet avbrott från en inrutad och kanske allt för stressig vardag.

Logotyp Expedition Pilgrim

Tillsammans med två rutinerade pilgrimsvandrare kommer du att få uppleva en väldig trevlig och omväxlande vandring från Kyrkans gård i Strömslund till vackra Gräsvikens kurs- och lägergård vid Öresjö.
– Det här är ett väldigt bra sätt att rensa huvudet, säger Kerstin Kaluza, som precis som sin expeditionskompanjon Annica Ericsson vet hur det känns att passera gränsen och pressa sig för hårt i vardagen.

Kerstin upptäckte naturens kraft på allvar under sin spontana premiärvandring 2015. Hon hade månaderna tidigare blivit änka och var ute på en av många jobbresor runt om i Sverige.
– Jag var i Värmland och stannade till i Ekshärad bara för att få en paus. Där finns Klarälvsleden, en pilgrimsled som jag började gå, berättar hon.

Idag är hon en rutinerad pilgrimsvandrare som också gått grundutbildningen för att leda egna vandringar. Tillsammans med Annica Ericsson ingår hon i  pilgrimsgruppen hos Svenska kyrkan i Trollhättans församling, som erbjuder en rad strapatser till fots under året. En del kortare och en del längre. Några pågår ett par timmar och andra är tvådagars. Ibland genomförs de i samarbete med andra församlingar inom Svenska kyrkan och Friluftsfrämjandet.

– Det händer något när du tar dig framåt tillsammans med andra. Du behöver bara koncentrera dig på att låta fötterna bära dig. Hos mig skapar det ett lugn och du får chansen att verkligen andas, beskriver Kerstin och understryker att det inte handlar om något fysiskt träningspass. Snarare en mental avkoppling där du kan välja att vara social med de som går med, eller helt fokusera på dig själv.

Expedition pilgrim vänder sig i första hand till dig som kanske inte brukar ta dig ut i naturen. Eller som behöver bli påmind om hur gott och energigivande det faktiskt är.
– Det känns fantastiskt spännande och roligt att få bjuda med tolv nyfikna  vandrare på en premiärtur, säger Annica Ericsson, som aldrig glömmer sin första pilgrimsvandring 2008. Hon slog på stort direkt och vandrade tillsammans med en grupp från Götalundens församling de sista 13 milen av världens mest  berömda pilgrimsled, den med spanska Santiago de Compostela som slutstation.

Det var när man där hittade de jordiska kvarlämningarna av Jesu lärjunge, aposteln Jakob, som pilgrimerna började vandra till hans grav. Heliga Birgitta,  vars kloster i Vadstena också lockar många pilgrimer, är en av alla de miljoner som vandrat den världsberömda leden med tusenåriga anor. Idag vandrar årligen omkring en kvarts miljon människor hela eller delar av den sammanlagt 80 mil långa leden från franska St- Jean-Pied-de-Port vid Pyrenéernas fot till Santiago de Compostela. Delar av den franska vägen, som är drygt elva mil, betecknas  som huvudleden och blev ett UNESCO:s världsarv 1998.
– Jag hade läst Agneta Sjödins bok "En kvinnas resa" som bygger på när hon  vandrade hela den leden. Även min dotter var nyfiken och förslog att vi skulle följa med gruppen från Götalunden. Samtidigt kände jag ett stort behov av att få en paus från vardagen och det blev en fantastisk upplevelse. Jag drömmer om att en dag gå hela sträckan, säger Annica.

Precis som Kerstin är Annica nu sedan flera år tillbaka utbildad pilgrimsledare. Att få ta med andra och dela upplevelserna är samtidigt en nödvändig ventil för dem själva. Kerstin har under 25 år jobbat inom skobranschen, men sadlade om och jobbar nu med personlig assistans. Annica jobbar som redovisningskonsult.

Kerstin kommer tillbaka till den där första vandringen utmed leden i Värmland för åtta år sedan.
– Det gav mig så otroligt mycket. Jag behövde känna efter vem jag är och vad som egentligen är meningen med livet. Där har naturen en oerhörd kraft som ger perspektiv, konstaterar hon.

Innan vandringen i Spanien för 15 år sedan var Annica ingen naturvandrare.
– Men när jag kom hem till Trollhättan efter resan den gången så gick jag turer så gott som varje dag runt älven. Jag gjorde mina egna pilgrimsvandringar, berättar Annica.

Tolv platser finns det i Expedition Pilgrim. Expeditionsledarduon utlovar ett par timmar där du bara kan vara, utan stora fysiska utmaningar, bortsett från att gå.

Gruppen gör regelbundna stopp och hittar ett tempo som passar alla.
– Ibland har vi olika teman under vandringarna, men jag tänker att den här  expeditionen blir en kombination av pilgrimens sju nyckelord, säger Kerstin och tar fram armbandet med de symboliska pärlorna. Armbandet har även  regnbågsflaggans sex färger som står för respekt, tolerans och människors lika värde; hoppets båge.

– Vissa sträckor brukar man gå helt tyst och ibland lägger vi fokus på att dela med sig till varandra eller får ett ord med sig att reflektera kring mellan stoppen berättar Annica Ericsson.

Pilgrimens nyckelord har formulerats av prästen Hans-Erik Lindström och bygger på traditionen från århundraden av pilgrimsvandringar. De handlar om frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet, och delande.
De första bokstäverna i de sju nyckelorden bildar ordet fetblad, som är en tålig växt.
"Jag tänker att det är sju vanliga substantiv som beskriver den nutida människans längtan. Vanliga ord, som samtidigt är bristord i vår kultur, för både mig själv och för många andra människor", har Hans-Erik Lindström motiverat när han landade
i nyckelorden.

Åren 1997–2009 byggde han upp Nordens första pilgrimscentrum i Vadstena och har blivit en frontfigur för den moderna pilgrimsrörelsen i hela Skandinavien. Han har skrivit många böcker om pilgrimskap och centret i Vadstena har närmare
40 000 besökare varje år.

Att intresset ökar märker även Kerstin, Annica och kollegorna i den lokala pilgrimsgruppen, som bjuder in alla som är intresserade på en informations- och inspirationsträff i Kyrkans hus café den 19 april kl 19. Dit välkomnas inte bara de tolv utan alla som vill veta mer om hur en pilgrimsvandring funkar.

Att pilgrimsvandra är liksom som livet själv, påpekar Kerstin:
– Du vandrar tillsammans med nära och kära, Men ibland ensam och ibland träffar du någon du aldrig förr mött. Ibland stannar du och reflekterar för att sedan vandra vidare.