Foto: Amer Kapetanovic

Patos - Olyckan fick Sevim att förverkliga sin dröm

Hon var 25 år och hade just avslutat första läsåret på högskolan när olyckan var framme. Sevim Gurdal blev påkörd av en bil och sviterna satte stopp för fortsatta studier. Under sin väg tillbaka efter skadorna fick hon insikten att följa sin dröm.

Nu har hon drivit sin inredningsbutik i 16 år och prisats av Trollhätteborna.

DET VAR EN tuff tid efter olyckan, som innebar både fysiska skador och svårigheter med  exempelvis inlärning och koncentration. Sevim hamnade i en djup depression, men sakta men säkert tog hon sig tillbaka.
– Tack vare allt stöd och all hjälp från vården, min familj, vänner och försäkringskassan kunde jag ta mig vidare. Under tiden som jag var sjukskriven kom mycket funderingar om livet och vad som verkligen är viktigt för mig. Och när jag började må bättre bestämde jag mig för att leva här och nu och inte skjuta upp saker till framtiden, berättar Sevim.
Där och då bestämde hon sig för att ta tag i tonårsdrömmen och öppna en egen butik. Det fick bära eller brista och den 9 november 2006 slog hon upp dörrarna till SG Interiör på Storgatan 38. Och det är just Storgatan som namnet SG egentligen var tänkt att stå för. Att det formellt i stället blev SG som i Sevim Gurdal är resultatet av myndigheternas nej.
– Bolagsverket godkände inte namnet Stor- Gatans Interiör, så då ändrade jag betydelsen i bolagsnamnet till mina initialer istället.

Idag, 16 år efter starten, har Sevim skapat en trogen kundkrets där just relationen är minst lika viktig som själva försäljningen.
– Jag vill ha ett unikt sortiment i prisklasser som passar de flesta, men jag vill samtidigt att
kunderna alltid ska känna sig välkomna att kika in i butiken oavsett om de vill handla eller  bara strosa omkring , säger Sevim.
Det är också en av anledningarna till att hon valt att inte ha försäljning via nätet.
– Självklart skickar jag varor om någon önskar det, men jag prioriterar den fysiska butiken.
Hon medger att det var läskigt att starta eget och att det var ett stort steg att ta.
– Jag hade aldrig drivit någon annan verksamhet, men hade jobbat heltid i klädbutik och  även jobbat extra på restaurang och café. Och jag har alltid haft ett stort intresse för inredning.

SEVIM HAR TVÅ deltidsanställda som hoppar in och täcker upp för henne varannan lördag och vid behov. Men oftast är det innehavaren själv som kunderna träffar. Och att hennes personlighet, öppenhet och intresse för att möta människor gör avtryck bevisades inte minst genom ttela:s utmärkelse "Årets kvinnliga företagare" som för första gången delades ut vid en ceremoni Odenhuset på Interntionella Kvinnodagen den 8 mars i år. Fem kvinnliga företagare nominerades till utmärkelsen som ttela delade ut i samarbete med Integrationsforum och flera andra lokala organisationer. 2500 röster kom in från läsarna som hade fem starka kandidater att välja mellan. Sevim Gurdal fick flest röster och juryns motivering gjorde vinnaren varm i hjärtat:

Sevim har med sitt positiva synsätt under 15 år etablerat SG Interiör som butiken där man inte bara handlar utan där man även kan ses och småprata. Hon visar att hjärta och hjärna är lika viktiga för ett framgångsrikt företag.

– Den här utmärkelsen är det största som hänt mig och den betydde verkligen jättemycket. Självförtroendet kan gå lite upp och ned ibland och priset kom väldigt lägligt. Det blev en bekräftelse på att jag har gjort något bra och lyckats med det jag vill med butiken. Jag vill att jag och mina kunder ska vara som en liten familj, säger Sevim, som  hunnit fylla 44 år och inte har några andra planer än att fortsätta utveckla verksamheten.

ALLMÄNHETENS INTRESSE FÖR inredning och att skapa hem att trivas i är stort och  trenderna skiftar. Sevim följer branschen och söker hela tiden ny inspiration, men någon  egen design har hon inte givit sig på.
– Nej, så kreativ är jag inte, haha. Men jag köper in sådant som jag själv tycker om och går  på min egen känsla. Hittills har det funkat bra och jag hoppas att jag kan driva den i flera år till och att Trollhätteborna väljer de fysiska butikerna istället för näthandeln.

Sitt öppna och glada sätt tror hon kommer från mamma.
– Men hon var inte helt nöjd när jag skulle öppna butiken. Både hon och pappa jobbade på pappersbruket hemma i Lilla Edet tills de gick i pension och att öppna butik tyckte hon var  alldeles för osäkert. Men idag är hon stolt över att jag lyckats så bra, säger Sevim, som är redo inför hösten efter en skön augustisemester i mammas hemland Turkiet.

SEVIMS PAPPA ÄR uppväxt i Bulgarien, men lämnade landet och kom ensam till Sverige via
Turkiet redan som 16-åring för att slippa tvingas in militären hemma i Bulgarien.
– Det behövdes arbetskraft vid däckfabriken i Gislaved och där började han. När han några
år senare var i Turkiet på semester träffade han mamma och hon flyttade med honom hit och de bosatte sig i Lilla Edet, berättar Sevim, som vid olyckstillfället som 25-åring läste till hälsovetare.
– Min plan var att jobba med hälsa och personlig utveckling inom stora företag. Då  handlade det mycket om att jag skulle "göra karriär" och tjäna mycket pengar, men det som hände fick mig att tänka om.

Sevim har fortfarande sviter efter olyckan för snart 20 år sedan.
– Jag har värk i nacken och ena axeln efter min whiplashskada, men det jobbigaste är nog att jag har svårt med minnet även om jag hittat knep för att komma ihåg. På ett sätt vill jag, trots sviterna, inte vara utan olyckan. Den gjorde att jag kom till insikt om vad som är viktigt i livet och hade det inte hänt så hade jag sannolikt inte haft min drömbutik idag.