Patos - Kirskål, morotsblast & andra gröna godsaker

Där andra ser ogräs ser Ingrid Kennborn en delikatess. I 40 år har hon tagit vara på de oönskade plantorna i rabatten och använt dem för att skapa läckra rätter.

VI ÄR MÅNGA som trampar stigarna fram på jakt efter svamp och bär, men visste du
att det finns en oupptäckt guldgruva i ditt eget trädgårdsland? Under 40 år har Ingrid Kennborn lärt sig allt om ätbara ogräs. Eller som hon gillar att kalla det;
ätbara örter.
– Folk rensar i sina rabatter och slänger plantorna, men det går faktiskt alldeles
utmärkt att använda dem. Små plantor av kirskål, nässla eller svinmålla är jättegott i en råsallad eller någon slags röra. Och det bästa är att man inte behöver ligga på knä och be för att det ska växa, säger Ingrid.

SOM BARN HJÄLPTE hon ofta sin mamma i grönsakslandet på bondgården i Dalsland. Mamma brukade göra soppa av nässlor, men Ingrids passion för ogräs väcktes inte förrän hon på mitten av 1970-talet flyttade till Tjörn och fick ett
eget trädgårdsland att sköta. Där växte en enda liten ynka svinmållaplanta upp, som hon inte hade hjärta att gallra bort.
– Jag vårdade den väl. Sen dess har mitt intresse för vilda örter bara vuxit och jag har både läst mig till mer kunskap och inspirerats av andra.

IDAG BOR INGRID i Ljungskile. I sitt trädgårdsland framför huset odlar hon både ogräs och mer traditionella växter. Och allt tas tillvara. Även blasten på morötter, palsternacka och rödbetor.
– Det är jättegott att använda i en råsallad eller en omelett, istället för att lägga den i komposten. Blasten är minst lika näringsrik som själva moroten. Dessutom ser jag till att bara skörda i etapper och tar bara upp det jag ska använda i maten just den dagen, om det inte är så att jag skördar för att frysa in. Många av örterna går
utmärkt att frysa och sedan användas hela året.

HON TAR UT en påse fryst kirskål för att bjuda oss på sin specialpesto. Det är en av
rätterna hon ofta bjuder på när hon har kurser och föreläsningar, om det inte är en kurs där deltagarna plockar och lagar maten själva.
– Jag hade en kurs uppe i Bohuslän där vi plockade alla möjliga örter som vi hittade
och gjorde den godaste pesto jag någonsin ätit. Tyvärr har jag inget recept på den. Jag kommer ihåg att vi bland annat använde spröda granskott. Men vill man pröva den ingrediensen behöver man markägarens tillstånd för granskott ingår inte i allemansrätten.

I TAKT MED att vi i samhället blir mer miljömedvetna har det blivit trendigt att tänka och agera hållbart. Men för 20 år sedan, när Ingrid började intressera sig för ätbara ogräs, var det nästan lite skamligt att äta det andra ansåg vara skräp.
– Attityden var lite ”har du inte råd att köpa riktig mat”. Men nu har det svängt och folk börjar bli mer intresserade av att ta vara på det jorden har att ge. För 20 år sedan brukade jag säga ”jag är så omodern att jag snart blir modern igen”, och
nu är den dagen äntligen här, skrattar hon.

ONSDAG 27 MARS kommer Ingrid till Trollhättan och Kyrkans hus för att prata om
ätbara ogräs och att använda trädgården som skafferi. Hon utlovar massor av inspiration och tips för hur du kommer igång med att äta ogräs och sina bästa recept.
– Jag vill sänka tröskeln för att äta ogräs. Mitt mål är att de som kommer på mitt föredrag ska bli sugna på att prova och känna ”det där skulle man kunna göra faktiskt.” 

T e x t: Erik a A lmqv is t, Foto: Sebas t ia n L a mot t e