Patos församlingstidningen för Svenska kyrkan Trollhättan
Foto: Ulf Sundberg

Församlingsmagasinet Patos

Magasinet delas ut fyra gånger per år till samtliga hushåll inom Trollhättans pastorat. Här finns också artiklar om begravningsverksamheten.

Kjell omgiven av penséer

Patos - Här växer en färgstark vår

Kylan börjar släppa taget och det vankas högsäsong för gänget som ser till att Götalundens och Håjums begravningsplatser möter våren på bästa sätt.

Patos - Hektisk vinter

Snö som ska röjas, halka som ska bekämpas, maskiner som ska underhållas och träd som ska beskäras. Det finns allt att göra på kyrkogårdarna även under vintern.

Kyrkogårdschefen Frank och biträdande kyrkogårdschef Pia Dosé med Hoppets kapell bakgrund

Patos - Hösten är starten på livet

På nyårsafton är det fortfarande flera månader kvar tills "nyåret" startar på begravningsplatserna Håjum och Götalunden. – Vårt år startar på allvar i april när vi planterar alla vårblommorna, säger kyrkogårdschefen Frank Thorén Hall, som ändå mest förknippar hösten med starten på livet. Tillsammans med biträdande kyrkogårdchefen Pia Dosé bjuder han in Patos läsare till ”Ett år på kyrkogården.”

Håjums Bergravningsplats i Trollhättan

Patos - Kulturer & traditioner möts på Håjum

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle, något som avspeglar sig på våra begravningsplatser. På Håjum delar människor från många olika kulturer och religioner på utrymmet. Med bara lite kunskap kan man upptäcka ledtrådar som skvallrar om vilken kultur och religion som personen tillhört.

Ny kyrkogårdschef Frank Thorén Hall

Ny kyrkogårdschef

Frank Thorén Hall är sedan 1 mars ny chef för kyrkogårdsförvaltningen med ansvar för Håjums och Götalundens begravningsplatser samt krematoriet.

Äldre artiklar ur Patos

Krans på en grav inför allhelgona

Patos - En grön vinter på Håjum

Grankransar och älghorn. Håjums begravningsplats behåller sin grönska även efter vinterns ankomst.

Grävningsarbete med nya gravplatser på Håjums begravningsplats

Patos - Håjum växer bland lönnar av Silver

På Håjums begravningsplats varvas mjuka kullar med spegelblanka dammar och en rofylld stämning. Men längst in på kyrkogården störs lugnet. Där pågår just nu en utbyggnad av kyrkogården som kommer att resultera i fem kvarter med plats för 500 nya kistgravplatser.

Patos - Ett erfaret Begravningsombud

I 20 år har Bernth Gruvander varit länsstyrelsens förlängda arm i Trollhättans pastorat. Med begravningslagen i ryggen är hans roll att säkra att begravningsavgiften används till rätt saker. Och att människor med olika religioner eller icke troende får möjligheter att hålla sina begravningsceremonier utifrån sina önskemål.

Allan vandrar vidare

Götalunden är Trollhättans äldsta begravningsplats. Här vilar en stor del av stadens historia och förra årets kyrkogårdsvandring med Allan Johansson lockade många. Nu planeras fler. – Jag är en glad amatör, men efter att mitt historieintresse väcktes så har jag genom åren lärt mig mycket om Trollhättan, berättar Allan.

Skogslunden Håjums begravningplats

Sju olika sätt att begravas

Både vid Håjums begravningsplats och Götalundens kyrkogård erbjuds flera olika typer av gravplatser. Vilken form man väljer är väldigt personligt och ska passa in i livet. Kontakta kyrkogårdsförvaltningen för mer information om vad de olika alternativen innebär.

Metakapellet

Metakapellet på Håjums begravningsplats har inte använts sen slutet av 1950-talet. Nu renoveras det och inom kort kan det åter igen vara liv och rörelse i det 103-åriga byggnadsminnet.

En liten vit ängel i sten ligger på en gravsten.

Evighetens symboler

Vilka motiv väljer vi när vi hyllar en människas liv och tar ett sista farväl? Ett besök på Petterssons Stenhuggeri gav oss svaret på vilka som är vanligast på våra gravstenar.

Satsa på lökväxter & perenner

Istället för att driva upp ettåriga plantor i växthus kan du välja perenner och lökväxter som blommar år efter år. Det ger en mer klimatsmart gravskötsel, som dessutom kostar mindre.

Ett helt liv nära döden

– Det viktigaste i det här arbetet är respekt, säger krematorieföreståndaren Benny Andersson, som pensioneras efter 38 år.

Ingen plats för lösa stenar

Vackra gravstenar ger begravningsplatserna en särskild inramning och en historisk känsla. Samtidigt utsätts de för frost, tjäle och krackelering och återkommande upprustning är nödvändig för att inte riskera att de välter och skadar någon.

När löven faller - allhelgonahelgen

Under Allhelgonahelgen i början av november spred sig återigen ljuset över begravningsplatserna i Trollhättan. Det är helgen då vi skänker en extra tanke till nära och kära som inte längre finns hos oss.

En digital guide till rätta känslan

Att välja en sista viloplats för sina älskade kan vara ett tufft beslut på flera sätt. Idag finns många olika gravplatstyper. Med QR-promenaden på Håjums begravningsplats hoppas kyrkogårdschef Roger Patriksson att valet ska bli lite enklare.