Dagen inleddes med konsert i kyrkan, där renässansmusik för sång och orgel tog oss 400 år tillbaka i tiden – till 1604, året då Hans Brebos berömda orgel först kom till Marstrand. Därefter följde en presentation av visionen bakom projektet Orgelrenässans i Marstrand: att återskapa Sveriges äldsta spelbara orgel – på sin ursprungliga plats i Marstrands kyrka.
Vi berättade om orgelns långa resa: från sin plats i Marstrand under två sekler, via försäljningen 1804, till sitt nya hem i Morlanda kyrka på Orust – där den fortfarande står kvar, restaurerad och i spelbart skick.
Hur klingade den ursprungliga orgeln i Marstrands kyrka 1604? Det vill vi svara på genom att försöka återskapa den – inte bara som en kopia, utan som en så kallad processrekonstruktion: en trogen nybyggnad med 1600-talets verktyg, material och tekniker. En orgel som inte bara låter som då – utan också byggs som då.
Efter lunch på Strandverket – där vi också fick en första glimt av vad vi hoppas kan bli projektets ambulerande, öppna orgelverkstad i en flygel på andra våningen – samlades deltagarna för en unik orgelbyggarworkshop. Tillsammans med Louise Jansson, Andreas Brauner och Jon Liinason fick vi lära oss hur man bygger orgel med traditionella metoder – och prova på själva. Det blev ett levande möte mellan historia och nutid, mellan teori och hantverk.
Stort tack till alla som deltog, frågade, spelade, berättade och byggde med oss!
Med Orgelrenässans i Marstrand vill vi inte bara bygga ett instrument – vi vill skapa ett levande musikaliskt och historiskt centrum, där renässansens ljudvärld åter får klinga mitt i den västkustska nutiden. Vi vill ge Sveriges äldsta orgel från 1604 en väg hem – tillbaka till sitt Marstrand.
Text och foton: Jon Liinason, Göteborgs internationella orgelakademi