Dopet – del i en större gemenskap

Funderar du på att låta döpa ditt barn eller dig själv? Dopet är en fest.Vi gläds när en människa blir del av församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj.

Om du vill boka dop vänder du dig till Pastorsexpeditionen i Tölö församlingshem. Vi erbjuder doptider i de flesta söndagsgudstjänster, eller direkt efteråt, i Tölö kyrka, Varlakyrkan och Älvsåkers kyrka. Vi kan även erbjuda doptider ett par lördagar varje månad. Vid våra dopgudstjänster bokar vi in högst tre barn/personer samtidigt. Vi har lokaler som kan lånas eller hyras för dopkaffe och behöver du en dopklänning kan du låna av oss.

Förberedelse inför dopet

Inför varje dop bjuder vi in till dopsamling. Det är en förberedelse inför dopet där du träffar pedagog, musiker och präst. Tillsammans går vi igenom dopet och du får möjlighet att upptäcka mer av dopets innehåll. Genom dopet blir man en del av Svenska kyrkan och ingår därmed i en gemenskap med Kristus och församlingen. Vid dopsamlingen tänder vi ljus, sjunger psalmer och planerar dopet. Genomgången är en viktig och nödvändig förberedelse. Om det är ett barn som döps vill vi om möjligt att båda föräldrarna deltar. Dopsamlingen sker i Tölö kyrka.

Vad innebär det att vara fadder?

Många vill ha faddrar vid dopet. En fadders uppgift är att vara förebild och förebedjare för den döpte och att hålla dopdagen aktuell. För att få vara fadder i Svenska kyrkan ska man vara döpt och villig att dela ansvaret för barnets kristna fostran.

Livets högtider

• Dopet, då vi välkomnar en ny människa i Guds familj och kyrkans gemenskap.

• Konfirmationen, då vi gläds över de ungdomar vill bekräfta sitt dop.

• Vigseln, då två människor inför Gud uttrycker sin kärlek och vilja att leva tillsammans.

• Begravningen, då vi tar ett värdigt farväl av den människa som gått bort och överlämnar den åt Gud.