Lyssna

Kyrkoval 2025

Söndag 21 september 2025 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras.

Det händer i kyrkan

Svenska kyrkan i Toarp är en mötesplats genom livet. Det finns något för alla som vill träffa nya människor, växa i tro och uppleva nya saker, oavsett ålder.

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. Den 8–21 september 2025 är det kyrkoval. Om du fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan kan du påverka kyrkan genom din röst.

Du gör tre val 

I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.

Lokalt – val till kyrkofullmäktige 

Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.

Regionalt – val till stiftsfullmäktige 

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel. 

Nationellt – val till kyrkomötet 

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.

Rösta på en nomineringsgrupp 

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Du kan se vilka grupper och kandidater som ställer upp på svenskakyrkan.se/kyrkoval  

På valsedeln är det tillåtet att göra tre personkryss. 

Så här röstar du 

  • Förtidsröstning är möjligt i hela landet 8–21 september 2025. 
  • Brevröstning med post eller bud – om du inte själv kan ta dig till vallokalen eller om du befinner dig utomlands. 
  • Budröstning – om du ska vara bud åt någon annan hämtar du ett brevröstningspaket på en församlings- eller pastorsexpedition.
  • På valdagen den 21 september 2025 röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Du får hem röstkortet några veckor före valet.

Viktigt: Ta med ditt id-kort! 

Kandidater Kyrkovalet 2025

Arbetarepartiet ‐ Socialdemokraterna

1  Sven‐Erik Andersson, Dalsjöfors
2 Annika Hill, Dalsjöfors
3 Håkan Haglund, Dannike
4 Martin Neuman, Målsryd
5 Uno Hallabro, Äspered

Sverigedemokrater i Svenska kyrkan 

1 Sebastian Hjalmarsson, Dalsjöfors

VÅR KYRKA i Toarps församling

1 Fredrik Larsson, Äspered
2 Ellen Ekelund, Dalsjöfors
3 Jörgen Åkesson, Målsryd
4 Carina Lennartsson, Rångedala
5 Ing‐Marie Hellsing, Dannike
6 Margareta Skönvall, Aplared
7 Hans‐Erik Karlsson, Gånghester
8 Gunilla Axelsson, Äspered
9 Staffan Göransson, Rångedala
10 Lukas Fredriksson, Dalsjöfors
11 Anders Filipsson, Gånghester
12 Tomas Lindh, Dannike
13 Rasmus Håkansson, Aplared
14 Anita Åkesson, Målsryd
15 Eva‐Lisa Laxholm, Dalsjöfors
16 Märta Fredriksson, Dalsjöfors
17 Lisbet Olofsson, Äspered
18 Stig Karlsson, Dannike
19 Benjamin Eriksson, Målsryd
20 Arne Johansson, Äspered
21 Mikael Sundstedt, Gånghester
22 Kerstin Pettersson, Dannike
23 Lennart Erixon, Rångedala
24 Sven‐Bertil Salomonsson, Aplared
25 Anton Axell, Aplared
26 Klas Brunander, Dalsjöfors
27 Maria Sauder Edin, Rångedala
28 Anders Pettersson, Dalsjöfors
29 Anna Rångemyr, Rångedala
30 Birgitta Johansson, Målsryd
31 Bengt Nordh, Dalsjöfors
32 Björn Nilsson, Aplared
33 Ing‐Mari Odqvist, Dannike

Vänstern i Svenska kyrkan

1 Jonas Edberg, Dannike

 

Det här vill nomineringsgrupperna

Arbetarepartiet Socialdemokraterna

Vi vill att:

  • kyrkan ska vara välkomnande och välkomna till delaktighet inom ramen för församlingarnas grundläggande uppgifter, att fira gudstjänst, bedriva undervisning, utöva diakoni och mission. Den ska finnas för, och bli ännu bättre på, att möta människor där de finns.
  • religionsdialogen mellan trossamfund ska främjas.
  • alla oavsett bakgrund, sexuell läggning, etnicitet, kön eller hudfärg ska behandlas lika i Svenska kyrkans verksamhet. Att kyrkan alltid står upp mot rasism, religionsförtryck och kvinnoprästmotstånd.
  • Svenska kyrkan utvecklar sitt arbete för att säkerställa att ingen diskriminering ska kunna förekomma i verksamheten.
  • kyrkan ska vara jämställd och aktivt motverka diskriminering, även fortsatt ska vara en plats för alla att vigas - oavsett sexuell läggning, och att alla präster ska vilja viga alla.
  • kyrkan ska bli ett föredöme som arbetsgivare och ställa krav på kollektivavtal, även för underleverantörer samt att det förebyggande arbetsmiljöarbetet utvecklas.
  • kyrkan tar sitt ansvar för klimatet och aktivt bidrar till omställningen.

Sverigedemokraterna i Svenska kyrkan

Sverigedemokraterna förespråkar en teologi och klassisk kristen tro som undviker politiska ställningstaganden. En öppenhet för lösningar i både smått och stort som gör faktisk skillnad för människor och underlättar i vardagen.

Partiet ser Svenska Kyrkan som en central del av det svenska samhället och vill återföra fokus till den lutherska protestantismen. Vi betonar vikten av att kyrkan motverkar utanförskap och religiös fundamentalism genom att finnas i hela Sverige. Vi vill att kyrkan ska bedriva socialt och missionerande arbete, samt verka samhällsorienterande och stabiliserande.

Målet är att kyrkan ska förmedla framtidshopp, gemenskap och de värderingar det svenska samhället vilar på.

Toarps församling har ett brett utbud av verksamheter som riktar sig till många grupper av människor. Dessa ska värnas och utvecklas. För att möta framtiden behöver det diakonala arbetet utvecklas, nya grupper attraheras och relevansen för gamla och nya medlemmar behållas.

VÅR KYRKA i Toarps församling

VÅR KYRKA är en opolitisk samling av medlemmar som inbjuder alla att dela trons liv. Inom vår grupp ryms en mångfald och vi driver inga enskilda trosfrågor men har ett gemensamt övergripande mål; att vår församling skall vara öppen för alla människor som vill söka sin tro och lära känna Gud. Den skall också utgöra en gemenskap för alla som vill fördjupa sin tro och som på olika sätt vill delta i församlingsarbetet.

Vi tror att tron föder engagemang och vi vill verka för ett ökat ideellt medarbetarskap i församlingens olika verksamheter. Vi vill verka för en bredd i verksamheten som kan ge alla människor en möjlighet till mening och sammanhang oavsett ålder, kön eller ursprung i enlighet med kristendomens syn på allas lika värde.

Vi vill verka för utökat samarbete med övriga kristna samfund och grupperingar i våra orter. Vi vill att vår församling ska utgöra ett föredöme i hållbarhet avseende miljö. Vi verkar aktivt för att nå ett positivt klimatavtryck i våra beslut kring drift av lokaler och verksamhet.

Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK)

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) är en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp som hämtar inspiration från befrielseteologin. Det innebär att vi vill följa Jesus genom att alltid sätta den utsatta människan i centrum. Social omsorg är en central dimension i den kristna tron och Svenska kyrkans diakonala uppdrag är att bistå och stödja människor i särskilt utsatta livssituationer.

Under den gångna mandatperioden har ViSK lagt en motion i Toarps kyrkofullmäktige om att öka det ekonomiska stödet till internationellt bistånd genom Act Svenska kyrkan.

En annan viktig fråga för ViSK är att vi måste ta ansvar för skapelsen genom att ta miljö- och klimatfrågor på allvar. ViSK skulle vilja undersöka möjligheten att anlägga en klimatstig inom Toarps församling, inspirerat av andra klimatstigar i stiftet. En klimatstig är en familjevänlig upptäcktsresa genom naturen med syfte att sprida hopp och kunskap om ekosystemet. Läs mer om ViSK på solidariskkyrka.se

Här hittar du vem du kan rösta på

Sök kandidater och grupper i kyrkovalet.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.

På andra språk/In other languages

Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages.