Meny

VIGSEL

Ett välsignat bröllop


Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta din församling för att boka vigsel.

ett synligt tecken

Varför gifter man sig? Svaren är säkert många. ”För att vi älskar varandra och vill visa att vi hör ihop”, är nog det vanligaste. Men den kärleken som har fört ett brudpar till altaret är ju så mycket mer än en stor och stark känsla. det bär också med sig en uppriktig vilja till ömsesidig hänsyn, gemenskap, ömhet och närhet. Bland annat. 

Vigselakten innehåller flera symboler. Ringarna, tillexempel, är det synliga tecknet på att ett brudpar lovar ”att vara till varandra hjälp, men också glädje” som vigselakten beskriver det. Den högtidliga stunden, där kyrkorummet eller inramningen förstärker känslan av högtid och allvar, vill också vara ett stöd när vardagen gör sig påmind. 

Bild: Magnus Aronson /Ikon

Hindersprövning 

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år. Ni kan beställa hindersprövningen på www.skatteverket.se 

INNAN BRÖLLOPET HAR NI ETT VIGSELSAMTAL MED PRÄSTEN

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln. 

 

Har ni bestämt er för att vigas? Kontakta pastoresexpeditionen antingen via mejl eller telefon så ser vi till att hitta en tid som passar för just er! 

Nya vigseltider sommaren 2021

Vi kommer under sommaren 2021 har vigseltider på lördagar kl. 12, kl. 14 och kl. 17. Detta gäller endast nya bokningar, för er som redan bokat tider står såklart era bokningar kvar på den tiden ni har fått bekräftat från oss. 

Skickar ni en förfrågan via mejl önskar vi att veta vilken kyrka, vilken ungerfärligt datum och/eller tid ni önskar att vigas och om ni har några andra önskemål (präst, kantor etc) så försöker vi att tillmötesgå detta så gott vi kan. 

PASTORSEXPEDITIONEN

Epost: tanums.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefon: 0525-640 00

Telefontid är måndag, onsdag och fredag kl 09.00 - 12.00

 

Besöksadress: Kvillevägen 4, 457 32 Tanumshede