Har människor många olika önskemål som de framför till dig?
– Det är olika hur mycket kontakt vi har. En del kommer överens med prästen vid det förberedande samtalet om vad som ska spelas. Men ibland har man extra mycket önskemål och funderingar och vill kanske komma till kyrkan och vara med och lyssna och experimentera. Man har ju sina egna preferenser – vi har alla lika favoriter vi kan associera till. Och det går att göra så mycket av modern musik både på orgel och piano. Man ska inte dra sig för att ta kontakt med musikern. Jag tycker att det är roligt att prata musik med dem som kontaktar mig.
Erika deltar också i Körskolans arbete. I Täby församlings Körskola deltar ett hundratal barn och ungdomar som får lära sig sjunga och framträda inför publik. Och inom församlingen finns en konsertserie som kallas Söndagseftermiddag=Musik, med olika musikframträdanden på söndagar kl. 16. Erika ansvarar för att sätta samman programmet för Täby kyrkas räkning. Och jobbet som kördirigent är en viktig del i att vara kyrkomuser.
– Varje vecka under terminerna övar jag med Chorus Pictor, säger Erika. Det är roligt, för det är verkligen en riktigt bra kör. Det klingar så fint när de sjunger.
Det finns 90 238 körsångare i Svenska kyrkans körer i hela Sverige. Det visar en undersökning som Sveriges Kyrkosångsförbund nyss har gjort. Ett fyrtiotal av dem sjunger i just Chorus Pictor, som är namnet på Täby kyrkas kyrkokör. Alla sångare är ideella medarbetare i kyrkan, och lägger en del av sin fritid på att vara med och sjunga i kör.
– Chorus Pictor är en mycket social grupp som verkligen välkomnar och tar hand om nya körmedlemmar, säger Erika. Vid varje repetition brukar vi också fika tillsammans. Vi gör ibland körresor och sjunger i någon kyrka utomlands. Vid höststarten brukar vi åka på internat till församlingens kursgård Karlberg på Väddö. Då är vi där och övar, pratar repertoar och har trevligt tillsammans. Man är välkommen att höra av sig till mig om man är intresserad av att börja sjunga.
Som körledare – vad gillar du för repertoar?
– Jag är verkligen en à capella-nörd, säger Erika. Att använda körens speciella klang som är så intressant att variera, från solisten till hela den stora körklangen tillsammans. Men jag jobbar också med instrumentalister och sätter upp större körverk, till exempel Lukaspassionen av Rolf Martinsson och Ein deutsches Requiem av Johannes Brahms.
Varför har du valt just dessa verk?
– Lukaspassionen framförs på svenska och det finns en särskild vits med att sjunga passionen på svenska, säger Erika. Det gör att orden i passionen går rätt in i hjärtat och ger ett direkt tilltal, närmare och otroligt mycket starkare. Lukaspassionen är ett verk som bara växer ju mer man arbetar med det. Annars framförs ju passionen mest på latin och tyska, som i Brahms requiem. Och det är förstås också fantastiskt. Det är musik som bär traditionen.