Körsång – vad är grejen?

Vad är det som gör att 600 000 svenskar möts regelbundet för att sjunga tillsammans? Vad visar forskningen och vad säger deltagarna? Häng med när Schlagerkören i Svedala övar inför kommande konserter.

Text och foto: Tina Lindström Carlsson (SkribentTina) 

Det är onsdag kväll och den ena porten står på glänt. Byns stora kyrka är belägen på en kulle, omgiven av blommande träd och grönskande buskar. Kyrksalen intill altargången fylls snabbt av medlemmar ur Schlagerkören. Framför rader av trästolar klädda i tegelrött står en svart flygel och på den står en bärbar högtalare. Sorlet stiger och fortplantar sig under kyrkans välvda tak. Klockan 19 drar veckans körövning igång, då har många varit där i god tid för att prata en stund. Sorlet tystnar när körledaren Göran Sonesson välkomnar gruppen och tar upp några nyheter sedan sist. En större konsert väntar och ett tiotal nya låtar ska övas in. Gruppen tar några djupa andetag och sjunger upp med låten Okända djur av Olle Adolphson och Beppe Wolgers. Snart avslöjar körledaren temat och spelar upp några av de sånger som ska framföras på den kommande konserten. 

Runt 600 000 personer sjunger regelbundet i kör runtom i Sverige. Av dem är cirka 100 000 med i Svenska kyrkans drygt 5 000 körer. De senaste åren har forskningen på musikens och kulturens betydelse för hjärnan ökat i omfattning. På Karolinska institutet pågår sedan några år tillbaka satsningen ”The Cultural Brain Initiative” med syfte att sätta ljus på den internationella spetsforskningen om relationen mellan kultur, hjärna, lärande och hälsa. Just nu pågår exempelvis studien ”Den musicerande människan 2” som vänder sig till tvillingar i Svenska Tvillingregistret. I studien tittar forskarna bland annat på sambandet mellan kulturella engagemang, välbefinnande och hälsa och på hur hjärnan hanterar musik. En finsk studie som presenterats i tidskriften Brain visar till exempel att patienter som fick lyssna på musik som de gillar återhämtade sig snabbare efter en stroke, och humöret och den kognitiva förmågan förbättrades. 

Det gör gott att sjunga. Det bekräftar vännerna (stående från vänster) Anitha Pålsson, Lena Tegnér (sittande från vänster) Pia Viktor Persson, Inger Lundin och Tina Hellqvist som möter upp inför veckans körsång i Svedala kyrka.

På andra raden i Svedala kyrka svänger fem väninnor från sida till sida, de ler stort och klappar i takt när den irländska låten The Wild Rover övas in. 

And it´s no, nay, never 
No, nay never no more 
Will I play the wild rover 
No never no more 

Och de är övertygade – det är den gemensamma resan som är målet. 

– När du kommer hit så glömmer du allt. Gemenskapen är stark och alla är här för samma sak, att sjunga och ha kul, säger Inger Lundin. 

– Man blir pigg och glad av att sjunga och i vår familj har det alltid varit mycket musik. Båda mina föräldrar och barn har varit och är körsångare så det är naturligt och härligt även för mig att sjunga i kör, säger en leende Pia Viktor Persson. 

Det är musiken som har fört dem samman. Inför förra sommarens körövningar ute i det fria möttes de för att äta, dricka vin och prata. 

– Vi började träffas för att träna på sången, och det var då vi fann varandra, säger Tina Hellqvist. 

De fem väninnorna har dessutom startat en privat Facebookgrupp med namnet Sångfåglarna som ett sätt att fortsätta umgås och stötta varandra i livet. 

– I gruppen skriver vi om allt mellan himmel och jord, med värme, säger Tina. 

Christina Grape Viding forskar kring sambandet mellan kulturella aktiviteter och hälsa (handledare kulturforksaren Eva Bojner Horwitz samt stressforskaren Töres Theorell). Foto: Privat.

Christina Grape Viding är sjuksköterska och forskare vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Allmänmedicin på Uppsala universitet. Hon betonar att kultur påverkar oss mer än vad många tror och att körsång kan ha positiva effekter på folkhälsan. Bland annat stimuleras andningen och hjärtat, blodtrycket sjunker och stora muskelgrupper tränas vid sång. Det var när Christina tog sånglektioner som hon fick idén om att mäta glädje i blodet. Hon hade tankar om att påverkan på kortisolnivån, ofta kallat stresshormonet, skulle vara utslagsgivande efter 

genomförda sånglektioner. Men det visade sig vara oxytocin, även kallat må bra-hormonet, som ökade för i princip alla deltagarna som bestod av både amatörer och professionella sångare. 

– Deltagarnas välmående ökade och alla var mer fulla av energi efter sånglektion, säger hon och fortsätter: 

– I en annan studie har vi sett att testosteron, det anabola hormonet som har en uppbyggande effekt på kroppens vävnader, ökar efter körsång. Och vi kunde se tendenser till att patienter med IBS, känslig tarm, hade lite mindre magsmärta efter sång. 

Christina är en av flera forskare som studerar kulturens betydelse för hälsa och psykiskt välbefinnande. Hennes studier visar att medverkan i kulturella aktiviteter kan påverka individen, gruppen och organisationen fördelaktigt. 

– Sången och kulturen påverkar oss från cell till organisation. Forskning inom området visar att körsång och kulturella aktiviteter får oss att må bättre fysiskt, psykiskt och socialt. Studier visar exempelvis att hjärtslagen synkroniseras när man sjunger tillsammans, vilket har en positiv effekt på vi-känslan och den sociala sammanhållningen, säger hon. 

Ulla Nyström bor i Tullstorp och kör fem mil varje vecka för att sjunga i Svedala Schlagerkör.

På andra raden framför flygeln står Ulla Nyström. Hon har varit med sedan kören bildades 2014 och kör drygt fem mil varje onsdag för sången och gemenskapen. Körledarens ledarstil, en lagom nivå på svårighet i arrangemangen och valet av låtar bidrar till att hon fortsätter i kören. 

– När jag sjunger blir jag glad. Det är lugnande och jag är bara i nuet under tiden. Och kraven på hur det ska låta är lagom – alla kan lyckas i vår kör. Göran skojar och kämpar med oss tills vi klarar det, säger Ulla och fortsätter: 

– Det blir som en träffpunkt. Många kommer hit tillsammans med vänner och möter fler vänner. 

Flygeln spelar en central roll när körledaren Göran Sonesson tar ut olika stämmor: Han delar ut enbart låttexter eftersom inte alla körmedlemmar kan läsa noter.

Att den gemensamma resan är det roliga bekräftas av Göran Sonesson som leder Schlagerkören. 

– Samarbete är vägen framåt i alla lägen. Deltagarna kommer med bra idéer som föder nya idéer och utifrån det så tar vi fram nya sånger och teman. Det finns inte mycket stämmor för kör till popmusik. Men det är en utmaning som jag gillar – då får jag hitta på egna. 

Schlagerkören bildades våren 2014. När den första körledaren skulle flytta frågade Lars Johansson, präst i församlingen, om Göran var intresserad av att leda kören. De kände varandra sedan tidigare och dessutom anlitades Göran av kyrkan i sin roll som snickare. I september samma år var det dags. 

– Jag visste inte alls hur det skulle gå, men jag såg det som en rolig utmaning i kombination med att det fanns en insats att göra. Ja, det var helt avgörande, säger han efter en stunds funderande. 

– Vitsen med kyrkan är ju att ta hand om människor i glädje och sorg, och gemenskapen – att sammanföra människor. 

Göran är musiker på fritiden sedan många år och kallar sig själv en glad speleman. 

– Det får inte bli för seriöst. Har vi bara kul kan vi göra vad som helst. Och vi har hittat på ganska mycket utanför ramarna, som till exempel våra uppträdanden på Sommarrock Svedala, så jag tycker faktiskt att vi har lyckats. Att ständigt utvecklas är tjusningen, och det kommer alltid nya utmaningar. Vi är ett gott gäng. 

Schlagerkören har uppträtt på Sommarrock Svedala, de har körat bakom bygdens egen Oscar Zia och har bland annat haft konserter tillsammans med Cissi Landén, delar av Perikles samt Diamantorkestern där körledaren är kapellmästare. Göran och Schlagerkören har bra uppbackning från Svedala kyrka och får fria händer av kyrkoherden Louise Wetterlund som ibland deltar i körens uppträdanden. 

– Kören har hittat på många roliga grejor tillsammans genom åren. Louise vet att våra idéer kan vara galna, men hon vet också att vi ror dem i hamn, säger han. 

Koncentration varvas med skratt när körmedlemmarna övar in stämmor till låtarna.

Under coronapandemin då körsång målades upp som den värsta spridaren av viruspartiklar fann kören andra vägar. De samlades i en glänta i Törringelund naturreservat, övade i Stadsparken och sjöng utanför äldreboenden i byn där de boende och personalen satt på balkonger och uteplatser och sjöng med. 

– Det var frustrerande under pandemin när vi inte fick göra bland det nyttigaste man kan göra. Men vi hittade vägar runt det också, säger Göran. 

Schlagerkören över inför kommande konserter. En del av sångerna förstärks med danssteg och rörelser.

Temat för körens kommande konsert är en musikalisk resa runt jorden. Reis meg opp av Rolf Løvland, La vie en rose av Édith Piaf och Povel Ramels låt Måste vägen till Curaçao gynga så? ingår i repertoaren. Med tolkning av Göran Sonesson. 
– Jag har hela gänget med mig, de är alltid positiva till nya idéer. 

Fakta 
Körsång är rena hälsokuren 

- Skapar social sammanhållning – ger mer energi och en ökad känsla av glädje
- Andningen och hjärtat stimuleras, blodtrycket sjunker och stora muskelgrupper tränas 
- Halten av oxytocin ökar – ett hormon som kan lindra smärta och minska ångest 
- Halten av testosteron ökar – det anabola hormonet har en uppbyggande effekt på vävnader 
- Halten av fibrinogen kan minska – ett protein som gör att blodet levrar sig 

Källa: Christina Grape Viding, forskare och sjuksköterska. 

Om körledaren 

Namn: Göran Sonesson. 
Yrke: Snickare. 
Familj: Sambo Anna Hansson. Barnen Viktor, Melker och Vera Sonesson. 
Motto: ”Har man bara kul så kan man flytta berg.”