Samtal och kaffe mellan två personer.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Samtal & stöd

När livet är svårt kan du behöva någon att prata med. Här hittar du information om olika samtal och stöd som vi erbjuder inom Sundsvalls församling.

Ingen av oss orkar bära livets utmaningar ensam. Därför behöver vi finna styrka hos varandra. Turas om. Ibland är du den som är stark, som kan lyssna och stödja, men ibland behöver du också vara den som ber om hjälp, som behöver ett råd eller någon som lyssnar och bryr sig.

Här på nedre och över delen av sidan hittar du olika stöd som vi kan hjälpa dig med. 

Diakoni - vad är det?

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete. Det handlar om att genom delaktighet, med respekt och i ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer.

Fikar och samtalar

Öppen besökstid

Varje onsdag kan du träffa en diakon utan att boka en tid. Hit kan du komma i förtroende om du behöver hjälp.

En präst talar i telefon

Själavårdssamtal

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och du är ledsen, orolig eller rädd. Då gör det skillnad att få samtala med någon som tar sig tid att lyssna på vad du tänker och känner. I kyrkan kallar vi sådana samtal för själavårdssamtal.

En grupp människor sitter i en ring i kyrkan och samtalar.

Sörjer du?

Har du drabbats av sorg? Känner du att dina vänner eller närstående inte riktigt förstår eller räcker till just nu? Då kan vår grupp, "Leva vidare", vara något för dig. Det finns stöd i sorgen. Du behöver inte vara ensam.

Vuxenverksamhet & mötesplatser

I Sundsvalls församling hittar du flera mötesplatser för vuxna. Du kan sjunga, lyssna till underhållning, handarbeta eller träffa nya vänner över en tallrik soppa.

Volontärskap - Vill du engagera dig?

Längtar du efter ett sammanhang? Vad är du bra på? Just du och din erfarenhet kan göra skillnad för en annan människa. Det finns många möjligheter för dig som vill engagera dig ideellt. Du behövs som volontär i Sundsvalls församling.

Ge en gåva till diakoni

Diakoni betyder tjänare och innebär omsorg om medmänniskan i livets alla skeenden. I Sundsvalls församling finns ett brett diakonalt arbete med människor i utsatta livssituationer. Här kan du enkelt swisha din gåva till vårt diakonala omsorgsarbete. Nummer 123 419 3967

Samtalsjourer i Svenska kyrkan

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En kvinna i stickad tröja talar teckenspråk mot kameran.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Svenska kyrkans nationella jourtelefon på teckenspråk har ett uppehåll under våren.

Sverigefinska telefonjouren – Papu

Sverigefinska telefonjouren (Papu) är en del av kyrkans själavård. Jouren finns för dig som behöver samtala om din livssituation på finska. Du kan ringa, mejla eller chatta med Papu.